8.7.11

Ωδινεν όρος...


Το γνωμοδοτικό συμβούλιο, το οποίο θεσμοθετήθηκε προσφάτως στον τροποποιημένο νόμο περί ευθύνης υπουργών, θα αποφανθεί για το αν τα αδικήματα των τεσσάρων πρώην υπουργών Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που περιλαμβάνονται στην... πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για το σκάνδαλο της SIEMENS, έχουν ή μη παραγραφεί, σχετίζονται με την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων (βλ. ειδικό δικαστήριο), ή πρέπει να εξεταστούν από την τακτική δικαιοσύνη.
Είναι βέβαιο ότι η κυβερνητική παράταξη θα καταθέσει σήμερα, παράλληλα με την πρότασή της για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, και ανάλογη πρόταση για να επιληφθεί των κατηγοριών το τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι με τις έως τώρα πληροφορίες κατηγορούνται για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος οι Α. Τσοχατζόπουλος και Τ. Μαντέλης από το ΠΑΣΟΚ και για απιστία σε βάρος του Δημοσίου οι Γ. Αλογοσκούφης και Χρ. Μαρκογιαννάκης.

Η γνωμοδότηση του τριμελούς συμβουλίου δεν είναι μεν δεσμευτική, αλλά θα κρίνει τις εξελίξεις στην υπόθεση.

Αντιδράσεις

Η δημοσιοποίηση των ονομάτων των πρώην κυβερνητικών στελεχών προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, την αντίδραση των ίδιων και των κομμάτων τους.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ότι «με την ίδια ευκολία που η κυβέρνηση βαφτίζει δημοσιονομική εξυγίανση τη ληστεία σε βάρος των πολιτών, προσπαθεί να παρουσιάσει μια καταγέλαστη πρόταση ως δήθεν επιχείρηση κάθαρσης». Επιτίθεται εξάλλου προσωπικά στον πρωθυπουργό, θέτοντας το ερώτημα «αν συνειδητοποιεί την προσωπική ευθύνη που του φορτώνουν οι "παρακοιμώμενοι" για την πρωτοφανή συγκάλυψη του σκανδάλου, του εμπαιγμού των πολιτών και του ευτελισμού των θεσμών».

«Πράσινο σκάνδαλο» χαρακτηρίζει την υπόθεση ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Γ. Μιχελάκης και προσάπτει στην κυβέρνηση ότι το επαναφέρει στην επικαιρότητα «την ώρα που δοκιμάζονται οι πολίτες από τα σκληρά μέτρα».

«Στοχοποιούμαι»

Για «καθαρή πολιτική στοχοποίηση και δίωξη στο πλαίσιο μια άθλιας προσπάθειας κομματικού συμψηφισμού και αποπροσανατολισμού», κάνει λόγο ο Γ. Αλοσκούφης, ενώ ο Χρ. Μαρκογιαννάκης στον «Real fm» χαρακτήρισε την εξεταστική επιτροπή ως επιτροπή συγκάλυψης κλεφτών και απατεώνων και στοχοποίησης αθώων.

Τέλος, «παρωδία κάθαρσης για τα μάτια του κόσμου» χαρακτηρίζει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ο Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά, με ανακοίνωσή της, ζητεί την τιμωρία κάθε υπευθύνου και αξιώνει την αποζημίωση του Δημοσίου για τη ζημιά που υπέστη.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: