29.7.11

Η «τέχνη» της κριτικής...


Υπάρχουν δύο τρόποι για να κάνεις κριτική. Ο ένας είναι ο ούλτρα καταγγελτικός με «βαριές» λέξεις, που όποιος τις χρησιμοποιεί νομίζει ότι κατατροπώνει τον πολιτικό αντίπαλο. Ο άλλος είναι να χαριτολογήσεις λίγο, διανθίζοντας την... κριτική με λίγο χιούμορ.

Συνήθως ο πρώτος τρόπος (νομίζαμε ότι) ταιριάζει στα αριστερά κόμματα, τα οποία επενδύουν περισσότερο στην καταστροφολογία. Δεν είναι πάντα έτσι. Ιδού πώς απάντησε στη χθεσινή ομιλία τού Γιώργου Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης: «Κουράστηκε ο κόσμος να ακούει τα παραληρήματα του κ. Παπανδρέου. Αφού οδήγησε τη χώρα στα όρια της κατάρρευσης, ψεύδεται και βρίζει, για να διασωθεί ο ίδιος από την κατάρρευση».

Ποιο ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της χθεσινής ομιλίας του πρωθυπουργού; Ενας παραπάνω τόνος θριαμβολογίας για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου κορυφής.

Το έπιασε η Αλέκα Παπαρήγα και, πολύ εύστοχα, είπε, κριτικάροντάς την: «Είναι τέτοια η θριαμβολογία του πρωθυπουργού που σε λίγο θα πιστέψει και ο ίδιος ότι έσωσε την Ευρώπη»! Ούτε «βαριές» λέξεις ούτε χαρακτηρισμοί, χιούμορ, καίρια επισήμανση.

Η (φιλόλογος) Παπαρήγα παρέδωσε ένα σύντομο και πολύ καλό μάθημα κριτικής. Αν το μελετήσει ο (δημοσιογράφος) Μιχελάκης, έχει πολλά περιθώρια να βελτιώσει τη δική του...
Γ.ΚΑΡ. (Πολιτικά Παρασκήνια, Ελευθεροτυπία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: