27.7.11

Έως τα τέλη του έτους οι νέες αρμοδιότητες του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης...


Το προσωρινό ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, το ΕFSF, αναμένεται να έχει αναλάβει έως το τέλος του έτους όλες τις νέες του αρμοδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας επέμβασής του στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η επέκταση των δυνατοτήτων του... EFSF, όπως το να δανείζει τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης για να ενισχύσουν τα κεφάλαια των τραπεζών τους, ή το άνοιγμα προληπτικών γραμμών χρηματοδότησής τους πριν αποκλειστούν οι εν λόγω χώρες από τις αγορές, συμφωνήθηκαν σε σύνοδο της ΕΕ την εβδομάδα που πέρασε.

Η αυξημένη αυτή ευελιξία του EFSF πρέπει, ωστόσο, να εγκριθεί από τα εθνικά Κοινοβούλια σε πολλές από τις χώρες της Ευρωζώνης.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης που ζήτησαν να μην κατονομαστούν είπαν ότι στόχος τους είναι να τεθεί σε ισχύ η σχετική νομοθεσία το γρηγορότερο δυνατόν, με τη χρήση κατ' επείγοντος διαδικασίας, όπου αυτό είναι δόκιμο.

«Εκτιμώ ότι οι νέες αρμοδιότητες θα έχουν σίγουρα θεσμοθετηθεί έως το τέλος του έτους», δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης που συμμετάσχει στις συνομιλίες για το χρηματοδοτικό πακέτο της Ελλάδας και για τις αλλαγές στο EFSF.

Το EFSF, που ιδρύθηκε πέρυσι, έχει αποτελεσματική χρηματοδοτική δυνατότητα ύψους 440 δισ. ευρώ. «Αντιλαμβάνομαι ότι το ίδιο το EFSF θα διενεργεί τις επαναγορές ομολόγων. Υπάρχουν τεχνικοί λόγοι γι' αυτό», είπε δεύτερο στέλεχος της Ευρωζώνης που παρακολουθεί από κοντά τις συνομιλίες.

«Το EFSF δεν διαθέτει τώρα τις αρμοδιότητες αυτές, αλλά ακριβώς γι' αυτό αποφάσισαν οι ηγέτες την προηγούμενη εβδομάδα να του τις δώσουνε» πρόσθεσε.

Στις Βρυξέλλες έγινε ένα βήμα, όχι στροφή

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η πλειονότητα των αναλυτών δεν συμφωνεί με την άποψη που διατυπώθηκε ότι η τελευταία Σύνοδος στις Βρυξέλλες θα πρέπει να θεωρείται το κρίσιμο σημείο καμπής από το οποίο ξεκινά η επίλυση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν ότι το πακέτο αποτελεί απλώς ένα από τα πολλά μέτρα που ενδεχομένως να χρειαστούν για την επίλυση της κρίσης χρέους, ενώ κάποιοι άλλοι επεσήμαναν ότι ενώ η συμφωνία της περασμένης εβδομάδας είναι θετική, ακόμα περιμένουν για τις λεπτομέρειες.

«Υπάρχουν στοιχεία στις αποφάσεις που συμφωνήθηκαν που θα μπορούσαν να τις καταστήσουν σημείο καμπής, ιδιαίτερα οι αυξημένες δυνατότητες του EFSF και η μείωση των επιτοκίων (των δανείων προς τις κυβερνήσεις)», είπε ο Κρ.Σουλτς, οικονομολόγος στην Berenberg Bank στη Γερμανία.

Παράλληλα, οι 40 από τους 55 οικονομολόγους που συμμετείχαν στη μηνιαία δημοσκόπηση του Reuters για τα επιτόκια είπαν ότι είναι ορθή η απόφαση της ΕΚΤ να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, παρά τις πολυετείς οικονομικές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: