26.7.11

Μίσος...


Tου Δημήτρη Μητρόπουλου

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΕΣ εβδομάδες, η έγκυρη γαλλική εφημερίδα «Monde» δημοσίευσε έναν χάρτη των διασυνδέσεων της Ακρας Δεξιάς στο Διαδίκτυο. Ενας σκοτεινός γαλαξίας από blogs που ... αναπαράγουν το μίσος ενός πολιτικού χώρου, ο οποίος είναι μειοψηφικός ή όχι και τόσο μειοψηφικός, κρίνοντας από την περπατησιά της Μαρίν Λε Πεν καθ' οδόν προς τις προεδρικές εκλογές του 2012.
ΦΥΣΙΚΑ, ΑΛΛΟ πράγμα οι εκλογές κι άλλο το λουτρό αίματος της περασμένης Παρασκευής στο κέντρο του Οσλο και στο νησί Ουτόγια. Ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ θύμισε, βέβαια, τη μεθοδολογία της σφαγής στο Κολουμπάιν των ΗΠΑ πριν πάνω από δέκα χρόνια. Η εκτέλεση θυμίζει έντονα τα arcade games του Διαδικτύου, όπου ένας μοναχικός παίκτης σκοτώνει ό,τι ζόμπι, τέρας, εξωγήινο ή αντίπαλο στρατιώτη βλέπει μπροστά του, καθώς κινείται σε ένα κτίριο. Στο Κολουμπάιν ήταν οι παρίες του λυκείου που ήθελαν να εκδικηθούν τους ομορφονιούς συμμαθητές και τις συμμαθήτριες που τους περιφρονούσαν. Στη Νορβηγία, το στοιχείο του περιθωριακού είναι έντονο στην προσωπικότητα του Μπρέιβικ. Ωστόσο, στο φόντο υπάρχει η πολιτική - και μάλιστα με τρόπο έντονα ανησυχαστικό.
ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ την ευμάρεια της - πλούσιας σε ενεργειακούς πόρους και πρώτες ύλες - Νορβηγίας, το κακό συνέβη στον Παράδεισο. Ωστόσο, η Σκανδιναβία - κρίνοντας από την άνοδο ακραίων δεξιών και εθνικιστικών δυνάμεων τόσο στη Σουηδία όσο και στη Φινλανδία - είναι καθρέφτης μιας Ευρώπης που πάει να γίνει πάλι σκοτεινή ήπειρος. Η ξενοφοβία πάει χέρι χέρι με την ισλαμοφοβία. Η κρίση της οικονομίας τροφοδοτεί υπόγεια μια κρίση αξιοπιστίας των «μεσαίων» πολιτικών προτάσεων. Οι κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις εμφανίζονται ανήμπορες - με εξαίρεση τη Γερμανία - να δημιουργήσουν όρους ανάπτυξης. Και η κοινωνία είναι επιρρεπής σε ακραίες φωνές που καταγγέλλουν τα πάντα και χρεώνουν σε όσους κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια ρεμούλα και διαφθορά. Σας θυμίζει κάτι;
ΕΙΝΑΙ ΣΕ αυτή την τοξική ατμόσφαιρα που προέκυψε η φιγούρα του Μπέρινγκ με την ανησυχαστική άρια φυσιογνωμία. Είναι η ακραία έκφραση μιας δημόσιας παθολογίας που, αν κάνει κάτι, είναι να αφαιρεί τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά από ό,τι θέλουν οι ακραίες δυνάμεις να πολεμήσουν. Και όχι μόνο οι ακραίες δυνάμεις. Η συμβολική των δημοσιευμάτων των γερμανικών ΜΜΕ για την Ελλάδα έχει, εδώ κι έναν χρόνο, χαρακτηριστικά απαξίωσης που υπερβαίνουν την κριτική για τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών μας. Την ίδια ώρα, ο χαρακτηρισμός γουρούνια - από τα αρχικά PIGS - για Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία άνοιξε τον δρόμο για πολιτικές συμπεριφορές σε διμερές ή ευρωπαϊκό επίπεδο που παραπέμπουν στη λεπτότητα των σφαγείων.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο Μπέρινγκ είναι το άρρωστο παιδί μιας Ευρώπης που φοβίζει.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: