12.7.11

Τεράστιο το κόστος από την τραγωδία στην Κύπρο...


Πολύ μεγάλο είναι το βάρος που καλείται να σηκώσει η κυπριακή οικονομία, από την τραγωδία στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς. Εκτός αυτού όμως η Κύπρος βρίσκεται και μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ενεργειακής κρίσης η οποία θα... έχει απρόβλεπτες συνέπειες.
Τεράστιο το κόστος από την τραγωδία στην Κύπρο

Ακριβώς επειδή βρισκόμαστε μόλις ένα 24ωρο μετά το γεγονός το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει κάνει ακόμη εκτίμηση κοστολόγησης της οικονομικής καταστροφής.

Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) έχασε το πιο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος. Η επένδυση αυτή που κόστισε πάνω από 1,5 δισ. ευρώ έχει υποστεί πολύ σημαντικές καταστροφές. Αν θελήσει κάποιος να αντιληφθεί το μέγεθος του οικονομικού κόστους των καταστροφών, ας αναλογιστεί πως η τέταρτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού στο σταθμό ολοκληρώθηκε πέρυσι με κόστος 250 εκατ. ευρώ, ενώ η πέμπτη είχε περάσει όλα τα τεστ και αναμενόταν να τεθεί σε λειτουργία σύντομα. Το κόστος και για αυτή τη μονάδα ήταν 250 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως αν η επένδυση δεν καλυφθεί από την ασφάλεια, τότε ο οργανισμός θα πρέπει να προχωρήσει σε δανεισμό.

Ο προβληματισμός, αυτός όπως είναι φυσικό αγγίζει και τα τραπεζικά επιτελεία, τα οποία δείχνουν ενδιαφέρον για την κατάσταση που δημιουργείται στον επιχειρηματικό κόσμο.

Οι τεχνοκράτες ενδιαφέρονται για το τι μέλλει γενέσθαι. Ενώ ανησυχούν για τις αρνητικές παρενέργειες που μπορούν να δημιουργηθούν από την ελλιπή ηλεκτροδότηση όλης της οικονομικής και παραγωγικής αλυσίδας.

Χθες, οι επιπτώσεις από τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού που υπέστη πολύ σοβαρή καταστροφή, μεταφέρθηκαν σε χρόνο ρεκόρ στην οικονομία.

Νερό με το σταγονόμετρο και ρεύμα με δόσεις, είναι από τα πρώτα προβλήματα που αντιμετώπισαν επιχειρήσεις και πολίτες με όλες τις συνεπακόλουθες παρενέργειες. Τα αρνητικά γεγονότα επηρέασαν αμέσως την κατανάλωση και όπως αναφέρθηκε από εκπροσώπους υπεραγορών, η προσέλευση των καταναλωτών ήταν σημαντικά περιορισμένη.

Η Τουριστική βιομηχανία είναι αδύνατο να εργαστεί σωστά χωρίς πλήρη παροχή ρεύματος. Η πλημμελής παροχή ρεύματος και ως αποτέλεσμά της η υπολειτουργία των κλιματιστικών αρχίζει να δημιουργεί ήδη δυσαρέσκεια στους τουρίστες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στην Κύπρο. Αρνητική εξέλιξη αποτελεί και η αναστολή της λειτουργίας όλων των μονάδων αφαλάτωσης. Ως αποτέλεσμα της οποίας είναι ο περιορισμός στις διαθέσιμες ποσότητες νερού. Φόβοι ότι θα υπάρξουν ακυρώσεις κρατήσεων από το εξωτερικό στο μέσο της τουριστικής σεζόν, μπαίνουν στο τραπέζι.

Καίριο πλήγμα ενδέχεται να δεχθεί και η υπόλοιπη βιομηχανία που στηρίζει τη λειτουργία της στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Ειδικά οι βιομηχανίες και επιχειρήσεις που έχουν σχέση με την παραγωγή και διάθεση «ευαίσθητων» προϊόντων, όπως τρόφιμα, γάλα, τυριά και παράγωγα είδη, βρίσκονται αντιμέτωπες με το χειρότερό τους εφιάλτη.
newstoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: