25.7.11

Νορβηγία: Κεκλεισμένων των θυρών η ακρόαση του κατηγορούμενου...


Χωρίς την παρουσία κοινού και ΜΜΕ θα πραγματοποιηθεί η σημερινή ακρόαση του κατηγορούμενου για τη διπλή επίθεση στη Νορβηγία, Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, σύμφωνα με απόφαση του δικαστή.

Πρόκειται για... την πρώτη φορά που ο 32χρονος, που φέρεται να έχει δεσμούς με ακροδεξιές οργανώσεις, παρουσιάζεται ενώπιον του δικαστηρίου, όπου επιθυμεί, όπως έχει δηλώσει μέσω του δικηγόρου του, να εξηγήσει τα κίνητρα που τον οδήγησαν στις πράξεις του. Ο Μπρέιβικ έχει ομολογήσει ότι πραγματοποίησε βομβιστική επίθεση στο Όσλο και μαζική δολοφονία δεκάδων νέων στο νησί Οτόγια, χωρίς όμως να δέχεται ότι οι πράξεις του είναι ποινικά κολάσιμες.

Σημειώνεται ότι η μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβληθεί στη Νορβηγία είναι κάθειρξη 21 ετών, ωστόσο αυτή μπορεί να παραταθεί εάν ο καταδικασθείς θεωρηθεί ότι μπορεί να απειλήσει τη δημόσια ασφάλεια.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός, η βασιλική οικογένεια της Νορβηγίας και χιλιάδες άνθρωποι τήρησαν σήμερα ενός λεπτού σιγή στις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος) στη μνήμη των 93 νεκρών της διπλής αιματηρής επίθεσης της Παρασκευής. Από το Χρηματιστήριο του Όσλο ως τα αεροδρόμια και τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, σταμάτησε κάθε δραστηριότητα σήμερα το μεσημέρι.

Σε παράλληλες εξελίξεις, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ενδεχομένως να αναθεωρήσει προς τα κάτω από 96 που είναι τώρα, τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο νησί Οτόγια την περασμένη Παρασκευή.

Εξάλλου, η αστυνομία απέρριψε τις επικρίσεις που δέχθηκε από κάποιους επιζήσαντες όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκε στην επίθεση στο Οτόγια.

Η ειδική δύναμη της αστυνομίας Delta ανταποκρίθηκε το ταχύτερο δυνατό και έσπευσε «γρήγορα στην περιοχή», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Όσλο ’νσταϊν Γένγκενταλ στο κρατικό δίκτυο NRK.

Ερωτήματα εγείρονται όσον αφορά το χρόνο που χρειάστηκε η αστυνομία για να σπεύσει στην περιοχή και το γεγονός ότι η δύναμη Delta δεν χρησιμοποίησε ελικόπτερο για να φτάσει εκεί μετά τις πληροφορίες που υπήρχαν ότι ένοπλος πυροβολεί νέους σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος.

Μέλη της ειδικής αυτής δύναμης έφυγαν με οχήματα της αστυνομίας από το Όσλο και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε λέμβους για να φτάσουν στο νησί, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από τη νορβηγική πρωτεύουσα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι από τη στιγμή που ειδοποιήθηκε για την επίθεση έως την ώρα που συνέλαβε τον ύποπτο μεσολάβησε μία ώρα.

Το ελικόπτερο της αστυνομίας του Όσλο ήταν εκτός λειτουργίας έως αργότερα την Παρασκευή.

Ωστόσο ο επικεφαλής του προσωπικού της αστυνομίας του Όσλο Γιόχαν Φρέντρικσεν δήλωσε στο NRK ότι δεν θα υπήρχε διαφορά στην αντίδραση της αστυνομίας ακόμη και να ήταν επιχειρησιακό το ελικόπτερο, καθώς θα είχε χρησιμοποιηθεί για επίβλεψη κι όχι για τη μεταφορά της δύναμης Delta στο νησί.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: