23.7.11

ΚΥΠΡΟΣ: Σφάζονται για τις ευθύνες της τραγωδίας στο Μαρί...


Λευκωσία: Σε έντονο κλίμα έγινε η δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, στη διάρκεια της οποίας υπήρξε προσπάθεια να φορτώσει ο ένας τις ευθύνες στον άλλο, για τα αίτια και τους λόγους που οδήγησαν στην τραγωδία στο Μαρί.

Ο τέως Υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας κατήγγειλε στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, σκευωρία εναντίον του για να ενοχοποιηθεί. Ο...

πρώην ΥΠΑΜ θα δώσει κατάθεση στην Αστυνομία, μετά και από υπόδειξη του Προέδρου της Επιτροπής, Γιώργου Βαρνάβα. Αφορμή για την αντίδραση Παπακώστα ήταν η ανάκληση δήλωσης, στην οποία προέβη στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, αξιωματικός της Ε.Φ.

Ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης ανέφερε πως οδηγίες για να τοποθετηθεί το φορτίο στο χώρο δίπλα από τον σταθμό της ΑΗΚ δόθηκαν από τον Κώστα Παπακώστα.

Μετά την τοποθέτηση αυτή υπήρξε η εξής στιχομυθία:
Παπακώστας( εμφανώς εκνευρισμένος): Όλοι προσπαθούν να βγάλουν την ουρά τους απέξω και εμφανίζουν εμένα ένοχο.
Ιωνάς Νικολάου: Ποιοι είναι αυτοί;
Παπακώστας: Ο Γεωργιάδης είπε και ξείπε. Υπάρχει σκευωρία εναντίον μου. Το ποιοι είναι αυτοί θα τα μάθετε από την Αστυνομία.

Στη συνεδρίαση, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Λεωνίδας Παντελίδης ανέφερε πως η όποια εμπλοκή του περιορίσθηκε στο ελάχιστο, καθότι με την εκφόρτωση του φορτίου ανέλαβαν τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών.

Καταγγελία Παπακώστα για εναντίον του σκευωρία

Σκευωρία σε βάρος του με στόχο την ποινική δίωξή του, κατήγγειλε χθες, ενώπιον της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίας της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, ο τέως Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας. Αιτία αποτέλεσε η ανάκληση της δήλωσης στην οποίαν προέβη ενώπιον της προηγούμενης συνεδρίας της Επιτροπής, στις 18 του μήνα, ο Υποδιοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Υποστήριξης και πρώην Διευθυντής της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου του ΓΕΕΦ κατά την επίμαχη περίοδο κατάσχεσης του στρατιωτικού φορτίου, Συνταγματάρχης Γεώργιος Γεωργιάδης. Ο τελευταίος διευκρίνισε ότι δεν είναι ο τότε Αρχηγός της Ε.Φ. Κωνσταντίνος Μπισμπίμπας που του έδωσε οδηγίες για την εκφόρτωση των 98 εμπορευματοκιβωτίων στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», απέναντι από τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού αλλά ο τότε Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας.
Τις αναφορές Γεωργιάδη, αμφισβήτησε ο κ. Παπακώστας.

Αρκούντως αποκαλυπτική είναι η εξής στιχομυθία που ακολούθησε, με βάση τα όσα μας μετέφεραν πρόσωπα που βρίσκονταν εντός της αίθουσας:
Κώστας Παπακώστας: Όλοι προσπαθούν να βγάλουν την ουρά τους απέξω και με εμφανίζουν εμένα ένοχο.
Ιωνάς Νικολάου: Ποιοι είναι αυτοί;
Κώστας Παπακώστας: Ακούει τι λέει ο Γεωργιάδης, είπε και ξείπε. Υπάρχει προσυννενόηση, σκευωρία εναντίον μου. Το ποιοι είναι αυτοί, θα τα μάθετε από την Αστυνομία. Αμέσως μετά υπήρξε παρέμβαση τόσο του προέδρου της Επιτροπής Άμυνας Γιώργου Βαρνάβα όσο και άλλων βουλευτών. Αφού χαρακτήρισαν ως πολύ σοβαρές τις καταγγελίες Παπακώστα, υπέδειξε προς τον Βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας (Υποστήριξης) Ανδρέα Ιατρόπουλο, που ηγείται των αστυνομικών ερευνών για την τραγωδία, ότι θα πρέπει να δώσει κατάθεση ο κ. Παπακώστας για τα όσα καταγγέλλει, με σκοπό να διαπιστωθεί το βάσιμό τους.

Ο κ. Παπακώστας είπε και αρκετά άλλα για τον Συνταγματάρχη Γεωργιάδη, σημειώνοντας ότι «τον πήρε στο λαιμό του». Με τον κ. Παπακώστα να εξηγεί στη Βουλή το γιατί: Όπως είπε, ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης ήταν ο άνθρωπος που τον διαβεβαίωσε, με το που κατασχέθηκε το φορτίο, ότι δεν ήταν επικίνδυνο. Με τον κ. Παπακώστα να υποδεικνύει στους βουλευτές τα εξής, φανερά εξοργισμένος: «Μου υποδείκνυε ότι το υλικό ήταν αδρανές, με διαβεβαίωνε ότι δεν ήταν επικίνδυνο και με παρότρυνε μάλιστα να δηλώσω δημόσια ότι είναι ακίνδυνο και ότι μπορεί ακόμη να τοποθετηθεί σε κατοικημένη περιοχή. Γι’ αυτό έκανα εκείνες τις δηλώσεις. Τώρα προσπαθεί να βγάλει την ουρά του απ’ έξω;». Για τους ελέγχους στα εμπορευματοκιβώτια του θανάτου ο κ. Παπακώστας εξέφρασε άγνοια. «Δεν γνωρίζω τι ελέγχους έκαναν. Ο Γεωργιάδης μου ανέφερε ότι το υλικό είναι αδρανές». Είπε επίσης ότι τόσο οι αναφορές του κ. Γεωργιάδη όσο και άλλες σε σχέση με την επικινδυνότητα των εμπορευματοκιβωτίων μιλούσαν για «το ενδεχόμενο να πάθουν κάτι, λόγω καιρικών συνθηκών. Δεν προσέδιδαν σοβαρότητα στο θέμα», τόνισε εμφαντικά ο Κώστας Παπακώστας. Πρόσθεσε επίσης ότι μόλις έμαθε για την επικινδυνότητα του φορτίου, ζήτησε τη σύσταση επιτροπής η οποία πήγε επί τόπου στις 5/7/2011 αλλά ουδέποτε, όπως είπε, έλαβε οποιαδήποτε έκθεση.
Από την άλλη ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης έχει ως τεκμήριο στα χέρια του, για τα όσα καταλογίζει στον Κώστα Παπακώστα ένα δικό του ημερολόγιο ενεργειών, που φέρει ημερομηνία 13/3/2009 - αναγράφηκε με το χέρι - και υπογράφεται από τον ίδιο. Αναφορικά με το ποιος αποφάσισε για την εκφόρτωση των εμπορευματοκιβωτίων, ο Συνταγματάρχης στο ημερολόγιό του, αναφέρει τα εξής: «Την 12η Φεβρουαρίου 2009, κατόπιν σύσκεψης στο ΓΕΕΦ υπό τον κ. Υπουργό Άμυνας δόθηκαν εντολές για εκφόρτωση του πλοίου και μεταφορά του φορτίου στη ναυτική βάση “Ευάγγελος Φλωράκης”».

Συγγενείς των θυμάτων στη Βουλή.

Ευθύνη μας ήταν μόνο η φύλαξη

Ο τέως Αρχηγός της Ε.Φ. Πέτρος Τσαλικίδης στη δική του τοποθέτηση, υποστήριξε τα εξής:
Πρώτο, η ευθύνη του στρατού στο συγκεκριμένο θέμα ήταν η ασφαλής φύλαξη του φορτίου από τυχόν κλοπή και δολιοφθορά.
Δεύτερο, θα έπρεπε να λάμβαναν υπόψη, οι αρμόδιοι τις αναφορές του, που έγιναν από τον Μάιο του 2009, για την επικινδυνότητα του φορτίου και τον κίνδυνο που υπήρχε έκρηξής του, λόγω του γεγονότος ότι τα εμπορευματοκιβώτια ήταν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες.
Τρίτο, δεν υπάρχουν γραπτές αναφορές του μακαρίτη Πλοίαρχου Ιωαννίδη για την επικινδυνότητα του φορτίου. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ο κ. Τσαλικίδης ότι προφορικά συζήτησε το θέμα μαζί του.
Τέταρτο, δεν ήταν σε θέση να απαντήσει κατά πόσο εισήλθαν στρατιώτες στην αποκλεισμένη περιοχή της ναυτικής βάσης για να μαζέψουν αντικείμενα - τεκμήρια.

Αποποιήθηκε εμπλοκή

Ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του προέδρου Χριστόφια, Λεωνίδας Παντελίδης έπραξε χθες το αναμενόμενο. Αποποιήθηκε οποιαδήποτε ανάληψη ευθύνης, κάλυψε το Προεδρικό και επέρριψε εμμέσως τις όποιες ευθύνες, στους τότε Υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών, Κώστα Παπακώστα και Μάρκο Κυπριανού. Αφού προέβη σε μια εκτενή ανάλυση των όσων προηγήθηκαν μέχρι την κατάσχεση του στρατιωτικού υλικού που βρισκόταν στο πλοίο «ΜΟΝCΗΕGΟRSΚ», υπέδειξε ότι, η όποια εμπλοκή του περιορίστηκε στο ελάχιστο, καθότι με την εκφόρτωση του φορτίου ανέλαβαν τα δυο υπουργεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: