12.7.11

Ώρα ευθυνών για την τραγωδία ...


Η ώρα των ευθυνών έχει φθάσει για την Κύπρο, μετά την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους - ανάμεσά τους και τον αρχηγό του Ναυτικού και τον διοικητή της ναυτικής βάσης του Μάρι- καθώς όλα δείχνουν ότι υπήρξε τραγική ολιγωρία(δείτε βίντεο Νο.1 , Νο.2) στη... λήψη μέτρων για να αποφευχθεί ατύχημα με τα πυρομαχικά.

Το πρωί της Tρίτης θα συγκληθεί η Επιτροπή Άμυνας της Κύπρου με κυβερνητικά στελέχη και ανώτατους αξιωματικούς της στρατιωτικής ηγεσίας της Κύπρου, ενώ ήδη χθες υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους, τόσο ο υπουργός Άμυνας, όσο και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς.

Οι παραιτήσεις τους έγιναν δεκτές από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Δ.Χριστόφια, ο οποίος ωστόσο τους ζήτησε να παραμείνουν στη θέση τους έως ότου βρεθούν οι αντικαταστάτες τους.

Ήδη η αντιπολίτευση στην Κύπρο αποδίδει ευθύνες για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα, καθώς ο άτυχος διοικητής της βάσης Ανδρέας Ιωαννίδης που έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα είχε ζητήσει εγγράφως είτε τη μεταφορά των κοντέινερ και την καταστροφή τους, είτε την κατασκευή στεγάστρων, καθώς μερικές ημέρες πριν είχε προηγηθεί μικρής έκτασης πυρκαγιά από ανάφλεξη του υλικού ενός από τα κοντέινερ.

Ερωτηματικά εγείρονται πάντως, για την απόφαση να αποθηκευθεί τόσο μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών σε μία νευραλγική βάση, που βρισκόταν τόσο κοντά σε εγκαταστάσεις υποδομών, με αποτέλεσμα - πέρα από τα ανθρώπινα θύματα - να προκληθεί σοβαρό πλήγμα στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

Επισήμως, η κυβέρνηση έχει κηρύξει τριήμερο πένθος στο νησί, ενώ οι κηδείες των θυμάτων θα γίνουν δημοσία δαπάνη. Ενώ δεσμέυθηκε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι θα χυθεί άπλετο φως στις έρευνες.

Ωστόσο οι συγγενείς των θυμάτων (ανάμεσά τους και ο γιός του αρχηγού του Ναυτικού) εκφράζουν την οργή τους και μιλούν για εγκληματική αμέλεια, ενώ ανάστατοι είναι δεκάδες γονείς ναυτών της Ε.Φ. που υπηρετούν στη βάση και εκτίθονταν καθημερινά σε κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους.

Η επόμενη μέρα χωρίς νερό και ηλεκτρικό

Η καταστροφή του εργοστασίου παραγωγής ρεύματος στα Βασιλικά προκάλεσε χθες μπλακ άουτ σε μεγάλο μέρος του νησιού, καθώς εκεί παραγόταν το 60% της ισχύος, με αποτέλεσμα η υπηρεσία Ηλεκτροδότησης να εκδόσει εντολές για ενεργοποίηση ιδιωτικών γεννητριών σε όσους διαθέτουν για να αποφορτιστεί η ζήτηση.

Από την Ελλάδα θα σταλεί στρατιωτικό αεροσκάφος με δύο ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ισχύος 60 MW για να ενισχύσουν την παραγωγή ρεύματος, ενώ οξύ πρόβλημα υπάρχει στην υδροδότηση καθώς διεκόπη η λειτουργία των εργοστασίων αφαλάτωσης και η Λευκωσία θα υδροδοτείται 12 ώρες ανα δύο ημέρες.

Έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας

Από την Ελλάδα επίσης έχουν σταλεί πυροτεχνουργοί που θα λάβουν μέρος στις έρευνες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν οι εκρήξεις καθώς και να προσδιοριστεί επακριβώς το είδος των πυρομαχικών που βρίσκονταν στα κοντέινερ.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες το φορτίο των 98 κοντέινερ που είχε κατασχεθεί από ρωσικό πλοίο το οποίο το μετέφερε από το Ιράν στη Συρία αποτελείτο από πυρομαχικά, βλήματα αρμάτων, πυροβολικού, σφαίρες, πεπιεσμένη πυρίτιδα και γομώσεις απλές και μαγνησίου.
metrogreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: