14.7.11

Ελβετία: Στο έλεος των κερδοσκόπων οι ελβετικές επιχειρήσεις...


Τρόπους για να αντιμετωπίσουν τη συνεχή ανατίμηση του ελβετικού νομίσματος έναντι του ευρώ αναζητούν οι ελβετικές εξαγωγικές επιχειρήσεις καθώς το φράγκο ακριβαίνει διαρκώς το τελευταίο 15μηνο πλήττοντας τα ελβετικά εξαγώγιμα προϊόντα.

Ορισμένες επιχειρήσεις σχεδιάζουν την... καταβολή μέρους των μισθών σε ευρώ ενώ η ROL η οποία παρασκευάζει θερμομονωτικά υλικά και εδρεύει στη Ζυρίχη πληρώνει ήδη τους μη Ελβετούς υπαλλήλους της σε ευρώ. Η εταιρεία παραγωγής χημικών προϊόντων Lonza ανακοίνωσε στους υπαλλήλους της ότι το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας θα αυξηθεί κατά δύο ώρες τους επόμενους 18 μήνες χωρίς να αυξηθεί αντιστοίχως ο μισθός προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες από το «ακριβό φράγκο».

Η βιομηχανία κατασκευής ενεργειακού και τεχνολογικού εξοπλισμού ABB προσπαθεί να μειώσει το κόστος παραγωγής μέσω της προμήθειας πρώτων υλών από ευρωπαϊκές εταιρείες εκμεταλλευόμενη τη διαφορά φράγκου - ευρώ.
Το εθνικό νόμισμα της Ελβετίας το οποίο θεωρείται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους παγκόσμιας οικονομικής κρίσης έχει ανατιμηθεί από τις αρχές του έτους κατά 8,3% σε σχέση με το ευρώ και κατά 15% σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο εργαζομένων στη χώρα (SGB / USS) βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με εργοδοτικούς φορείς προκειμένου να διερευνηθούν και άλλες λύσεις όπως η σύνδεση μισθών με τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις του φράγκου.

Από την άλλη πλευρά η καθ'ύλην αρμόδια κεντρική τράπεζα της χώρας (SNB) έχει «σηκώσει τα χέρια» καθώς δηλώνει αδυναμία ανάληψης περαιτέρω δράσης. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της SNB την περασμένη χρονιά διατέθηκαν 21 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας προκειμένου να περιοριστεί η ανοδική πορεία του ελβετικού φράγκου έναντι των κύριων νομισμάτων.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας Φιλίπ Χίλντεμπραντ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων παρεμβάσεων προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η νομισματική πολιτική αποτελεί αποκλειστικό τομέα δράσης της κεντρικής τράπεζας ενώ εκπρόσωποι των δύο μεγαλύτερων κομμάτων ζήτησαν από την κεντρική τράπεζα να δράσει άμεσα ή να παραιτηθεί η διοίκησή της.

Ο πρόεδρος του ελβετικού συνδέσμου βιομηχάνων Swissmem Χανς Χες επισημαίνει ότι το ελβετικό φράγκο αποτελεί στόχο των κερδοσκόπων. «Αυτό έχει ξαναγίνει στο παρελθόν αλλά ποτέ ως τώρα δεν είχε γίνει σε αυτό το βαθμό» δήλωσε ο ίδιος προβλέποντας μάλιστα ότι ορισμένες επιχειρήσεις ίσως οδηγηθούν στη χρεοκοπία υπό το βάρος της συνεχούς ανατίμησης του νομίσματος.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: