22.7.11

Διεθνής ανησυχία για το λιμό στη Σομαλία...

Διεθνή ανησυχία έχει προκαλέσει η επιδημία λιμού που θερίζει τη Σομαλία, η οποία παραμένει σημαντικά αποκλεισμένη από την ανθρωπιστική βοήθεια λόγω των ενόπλων συγκρούσεων. Χιλιάδες Σομαλοί καθημερινά εγκαταλείπουν τις...

εστίες τους αναζητώντας καταφύγιο σε καταυλισμούς στα σύνορα με την Κένυα και την Αιθιοπία. Έκκληση για ενίσχυση της βοήθειας και άρση των εμποδίων απευθύνουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ενώ και ο γ.γ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν απηύθυνε σήμερα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να παράσχει 1,6 δισεκατομμύριο δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Το πρόβλημα της πρόσβασης στη χώρα για παροχή βοήθειας λόγω κλειστών συνόρων και γραφειοκρατικών κωλυμάτων τονίζει η ανθρωπιστική οργάνωση "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" σε ανακοίνωσή της. Όπως αναφέρει η οργάνωση ένα στα τρία παιδιά υποφέρει από οξύ υποσιτισμό και χιλιάδες άνθρωποι δυσκολεύονται να φτάσουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπως ο Νταντάμπ στην Κένυα και ο Ντόλο Άντο στην Αιθιοπία οι οποίοι είναι ασφυκτικά γεμάτοι.

"Η Κένυα και η Αιθιοπία φιλοξενούν τη συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων Σομαλών και θα έπρεπε να ιεραρχήσουν το άνοιγμα νέων καταυλισμών καθώς και να βελτιώσουν τις συνθήκες σε όσους ήδη υπάρχουν. Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα φέρει εξίσου την ευθύνη να βοηθήσει τους Σομαλούς που αναζητούν καταφύγιο, διασφαλίζοντας αποτελεσματική καταγραφή, επαρκείς μερίδες τροφής και καταφύγιο στους ήδη υπάρχοντες και τους νέους καταυλισμούς. Οι γραφειοκρατικοί περιορισμοί και τα εμπόδια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή προκαλούν περιττές καθυστερήσεις, ενώ θα έπρεπε να ληφθούν όλα τα μέτρα για να ανταποκριθούμε σε αυτό το επείγον", δήλωσε ο Ζαν Κλεμάν Καμπρόλ, Διευθυντής Επιχειρήσεων των ΓΧΣ.

Από την πλευρά του ο Μπαν Κι Μουν, σε άρθρό του στους Los Angeles Times, ζητάει μια παγκόσμια κινητοποίηση "προκειμένου να σωθούν ζωές ανθρώπων που κινδυνεύουν -γυναικών και παιδιών στη συντριπτική τους πλειοψηφία-" και λέει ότι μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί τα μισά χρήματα από τους δωρητές.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: