6.7.11

Σκάνδαλο πλαστογραφίας στο Ευρωκοινοβούλιο!...


Νέο σκάνδαλο «πλαστογραφίας και κατάχρησης» τουλάχιστον 40.000 ευρώ στο οποίο εμπλέκεται ρουμάνος ακροδεξιός ευρωβουλευτής και στενός συνεργάτης του ηρθε την Τρίτη στην δημοσιότητα. Κατά σύμπτωση, οριστικοποιήθηκε ο ... Κώδικας Ηθικής για τους ευρωβουλευτές τον οποίο κατάρτισε ομάδα νομικών με απόφαση του σώματος ύστερα απά σειρά σκανδάλων με πρόσωπα της Ευρωβουλής, πολλά από τα οποία δεν δημοσιοποιήθηκαν.

Ο ρουμάνος ευρωβουλευτής Κάταλιν Μάριν φέρεται να έχει «ενισχύσει οικονομικά» τον βοηθό του Κορνέλιου Βαντίμ Τουντόρ με «καταθέσεις σε ρουμάνικη τράπεζα σημαντικών ποσών». Και οι δύο υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει τίποτε το παράνομο, αλλά το νομικό τμήμα του Ευρωκοινοβουλίου έχει άλλη γνώμη.

Παρόμοιο σκάνδαλο με τρεις ευρωβουλευτές είχε ανακαλυφθεί πέρυσι. Οι δυο τους--ο Αυστριακός Ερνστ Στράσερ και ο Σλοβένος Ζοραν Θάλερ--παραιτήθηκαν όμως ο τρίτος, ο Ρουμάνος Αντριαν Σέβεριν παραμένει αλλά του έχει αφαιρεθεί η ασυλία και αντιμετωπίζει δικαστική ανάκριση στην πατριδα του.

Ο νέος Κώδικας Ηθικής, ο οποίος απαγορεύει πάσης φύσεως «βοήθεια» σε «πρόσωπα του περιβάλλοντος της Ευρωβουλής» και επιβάλλει μεγαλύτερη διαφάνεια στις χρηματικές δοσοληψίες των ευρωβουλευτών αναμένεται να εγκριθεί ως το τέλος του έτους. Διατυπώνονται όμως αμφιβολίες αν πρακτικά θα είναι εφαρμόσιμος αφού δεν υπάρχει και δεν προβλέπεται να υπάρξει ο κατάλληλος μηχανισμός ελέγχου.
cretalive

Δεν υπάρχουν σχόλια: