19.7.11

Ο μύθος των χαμένων θησαυρών...


Ενας μύθος, ένας θρύλος, μια φήμη. Φτάνει για να διεγείρει τη φαντασία τους, κάνοντας τα μάτια τους να λάμψουν από την εικόνα του χρυσού που θα δημιουργηθεί στη σκέψη τους. Εφορμούν σε βουνά και λαγκάδια κυνηγώντας το θησαυρό, προσπαθώντας να λύσουν το γρίφο από την εποχή του Αλή Πασά. Η παρέα τους έμπιστα άτομα που θα συμμεριστούν την ίδια αγωνία. Τα εφόδιά τους ...

χάρτες, ανιχνευτές πολύτιμων μετάλλων, φτυάρια, βαριοπούλες, εκρηκτικά και μεγάλη υπομονή...

Για πολλούς η Ελλάδα αποτελεί παράδεισο χαμένων θησαυρών. Το υπενθύμισαν οι τέσσερις από τους πέντε που συνελήφθησαν την περασμένη Δευτέρα, όταν συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς της Ασφάλειας να σκάβουν σε αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή Αϊβαλιώτικα, κοντά στο Βιολογικό Καθαρισμό Βόλου, για την αναζήτηση πεντόλιρων.

Κάποιοι κυνηγούν την περιπέτεια, άλλοι το χρήμα. Ξεκινούν παθιασμένοι θεωρώντας ότι ο θησαυρός υπάρχει και τους ανήκει και εγκαταλείπουν πολλούς μήνες αργότερα τις προσπάθειές τους.

Οι σύγχρονοι χρυσοθήρες δραστηριοποιούνται σε ομάδες των τεσσάρων και των πέντε ατόμων και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πίσω από κάθε ομάδα «κυνηγών» υπάρχει πρόσωπο με οικονομική ευρωστία, αναλαμβάνοντας το ρόλο του επενδυτή, αφού το αρχικό κεφάλαιο για τον εξοπλισμό της αποστολής είναι προαπαιτούμενο.

Η Μαγνησία συγκαταλέγεται στις περιοχές που κεντρίζουν το ενδιαφέρον «κυνηγών» μαζί με τη Φθιώτιδα, την Πιερία, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, τα Γρεβενά, καθώς και την Κρήτη.

Στόχο των κυνηγών θησαυρών αποτελούν οι περιοχές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς και περιοχές όπου έδρευαν ή δραστηριοποιούνταν ανταρτικές ομάδες: η περιοχή της Ανάβρας (Γούρας) Μαγνησίας, έδρα πολλών ανταρτικών ομάδων, της Γλύφας στη Φθιώτιδα, του Πτελεού Μαγνησίας, του Πηλίου και πιο συγκεκριμένα η περιοχή του Μοναστηριού Φλαμουρίου, το Λιτόχωρο, η Άνω και Κάτω Βροντού στον Όλυμπο. Επίσης, η παραλία Διστόμου (από εκεί ξεκίνησε η επιχείρηση ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου), το Ναύπλιο, ο Αργοσαρωνικός, η Σαλαμίνα, όπου λέγεται ότι έκρυψαν χρυσό κατά την αποχώρησή τους οι Γερμανοί, η Αγία Τριάδα Φθιώτιδας και ο Παγασητικός κόλπος, όπου έχουν γίνει πολλές έρευνες για την ανεύρεση ενός συμμαχικού αεροπλάνου για το οποίο υπάρχει η φήμη ότι καταρρίφθηκε από γερμανικά αντιαεροπορικά, ενώ μετέφερε χρυσό.
Αντικείμενα του πόθου αποτελούν κτερίσματα μεγάλης αξίας από την αρχαιότητα, από τη συνήθεια της ταφής νεκρών με τα προσωπικά τους αντικείμενα. Χρυσά πεντόλιρα και πολύτιμα πετράδια από την Τουρκοκρατία, τα οποία κρύβονταν προτού αποχωρήσουν οι τούρκοι διοικητές των απελευθερωμένων περιοχών της Ελλάδας , με την ελπίδα ότι η οθωμανική αυτοκρατορία θα ανακαταλάμβανε τα χαμένα εδάφη και αυτοί θα επέστρεφαν να ξαναβρούν τα πλούτη τους. Χρυσός και λίρες από τη γερμανική κατοχή και τον ελληνικό εμφύλιο, που έστελναν ως βοήθεια οι σύμμαχοι Άγγλοι στις αντάρτικες ομάδες, ρίχνοντάς τες από αεροπλάνα με αλεξίπτωτα μέσα σε ανοξείδωτα βαρελάκια.
Συνήθως στην περιοχή όπου θεωρητικά μπορεί να βρίσκεται ο θησαυρός υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια, όπως πηγές νερού, κάποιο μεγάλο δέντρο, ένα μικρό ξωκλήσι, σπηλιές των οποίων η είσοδος έχει σφραγιστεί, δυο-τρεις μικροί λόφοι. Τέτοια σημεία επέλεγαν οι αντάρτες για να είναι πιο σίγουροι πως όταν θα επέστρεφαν θα αναγνώριζαν πιο εύκολα το μέρος. Αυτή η μέθοδος όμως έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους «κυνηγούς», αφού το τοπίο στις περισσότερες περιοχές έχει αλλάξει. Ο μεγάλος πλάτανος μπορεί να έχει καεί, το ξωκλήσι να έχει γκρεμιστεί και οι λόφοι να έχουν ισοπεδωθεί για να γίνουν αυτοκινητόδρομοι. Καλό σημάδι για τους κυνηγούς θεωρείται η παρουσία φιδιών στην περιοχή γιατί, σύμφωνα με τη μυθολογία στην οποία πιστεύουν απόλυτα, τα φίδια είναι οι φυσικοί φύλακες του χρυσού.
Στη Μαγνησία η σκαπάνη πέντε χρυσοθήρων την περασμένη Δευτέρα είναι η τρίτη περίπτωση παράνομης αναζήτησης θησαυρού τα τελευταία δύο χρόνια. Μία ακόμη επιχείρηση στήθηκε στα Κανάλια, αλλά με την έκδοση των προβλεπόμενων αδειών. Από τους πέντε φίλους συνελήφθησαν οι τέσσερις. Επί μήνες έσκαβαν με βαριοπούλες και καλέμι κάθε βράδυ μέχρι το πρώτο φως της ημέρας. Εγκατέλειψαν τα εργαλεία μετά τη σύλληψή τους σε βάθος 20 μέτρων. Οι υποψίες τους για θαμμένα πεντόλιρα δεν πρόλαβαν να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν.

Ερευνες με τη «βούλα»...
Στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου χρυσοθήρες όργωσαν με επισημότητα -εξέδωσαν τις άδειες από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες- περιοχή στην Άνω Κερασιά αναζητώντας λίρες.
Το «κυνήγι» διεξήχθη, σύμφωνα με τις προβλέψεις της σχετικής νομοθεσίας των υπηρεσιών των υπουργείων και της αστυνομίας. Η περιοχή «Σουβάλα» κυκλώθηκε από αστυνομικούς προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα με το πλήθος κατοίκων που συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν τις ανασκαφές. Τα ειδικά μηχανήματα ιδιωτών από το Βόλο και τον Αλμυρό κατέφθασαν στην περιοχή. Χρησιμοποιήθηκαν γεωτρύπανα που έφτασαν μέχρι και 50 μέτρα βάθος. Το ψάξιμο διεκόπη το απόγευμα και επαναλήφθηκε τις επόμενες δύο ημέρες, χωρίς αποτέλεσμα. Στο ίδιο σημείο είχε αναζητηθεί και στο παρελθόν «θησαυρός».
Τα μπαούλα με τις λίρες που θεώρησαν ότι είχαν θαφτεί σε πλαγιά κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου και της Αντίστασης δεν βρέθηκαν ποτέ...

Κατέρρευσε δρόμος και όνειρα...
Τον Ιανουάριο του 2010 σημείο του δρόμου που υποχώρησε στο δήμο Αισωνίας αποκάλυψε καλοστημένη επιχείρηση αναζήτησης θησαυρού. Την άκρη του τούνελ, που έσκαβαν επί μήνες χρυσοθήρες, ακολουθώντας τον μύθο που ήθελαν στις ρίζες μεγάλου πλατάνου έξω από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Διμήνι, να έχουν θαφτεί πεντόλιρα Τούρκου αγά, άνοιξαν μηχανήματα του Δήμου Αισωνίας.
Το ξερίζωμα του πλατάνου και η εκσκαφή στο σημείο, στο οποίο ευελπιστούσαν να φτάσουν οι χρυσοθήρες -μπροστάρης της επιχείρησης φέρονταν 30χρονος υπήκοος Αλβανίας- αποκάλυψε ότι ο θησαυρός ήταν άνθρακες!
Οκτώ μήνες, όπως προέκυψε, εξελισσόταν η επιχείρηση αναζήτησης Το όνειρο κατέρρευσε στα μισά της διαδρομής, μαζί με το δρόμο που καθώς είχε φαγωθεί εξαιτίας του τούνελ, άνοιξε στα δύο.

Το τούνελ που είχε διανοιγεί ήταν μήκους 10 μέτρων. Απαιτούνταν άλλα τόσα μέχρι να φτάσουν στον υποτιθέμενο θησαυρό. Για την εφαρμογή του σχεδίου είχε νοικιαστεί οικόπεδο, από το οποίο ξεκινούσαν σχεδόν κάθε βράδυ το έργο τους οι «τυφλοπόντικες» για τη διάνοιξη της υπόγειας σήραγγας.


Σημάδι το πλατύσκαλο
Το πρώτο πλατύσκαλο του καμπαναριού στον Ιερό Ναό της Παναγίας Τρύπας στη Γορίτσα ήταν το «σημάδι» για τους χρυσοθήρες, μεταξύ των οποίων εμπλοκή φέρονταν να είχε ιερέας. Τέσσερα άτομα είχαν συλληφθεί στις 5 Φεβρουαρίου 2009 από αστυνομικούς, όταν πιάστηκαν στα πράσα να σκάβουν στο καμπαναριό χωρίς άδεια ερευνών. Δούλευαν το πρωί για να μη δώσει στόχο τις βραδινές ώρες ο θόρυβος από τις βαριοπούλες. Πίσω από τα δύο νεαρής ηλικίας άτομα που χτυπούσαν με τις βαριοπούλες στάθηκαν οι αστυνομικοί, ενώ ένας τρίτος κρατούσε τσίλιες. Εκτός από τον ιερέα που φέρεται να διευκόλυνε τους επίδοξους χρυσοθήρες, οι υπόλοιποι ήταν ιδιωτικοί υπάλληλοι, 27, 29 και 43 ετών. Ένα κασελάκι γεμάτο λίρες, το οποίο είχε κρυφτεί στη σκάλα του καμπαναριού στη διάρκεια του εμφυλίου, ήταν ότι η πληροφορία που τους είχε εκμυστηρευτεί ηλικιωμένος άντρας.
www.taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: