20.7.11

Πόλεμο διαρκείας κήρυξαν για τα ταξί...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ : Κώστας Ντελέζος - Ζωή Λιάκα.
Σκληραίνουν τη στάση τους οι ιδιοκτήτες των περίπου 30.000 οχημάτων στη χώρα οι οποίοι αντιδρούν στην πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, με τους τουρίστες να πληρώνουν πρώτοι τα σπασμένα
Ακραίες κινητοποιήσεις και ολομέτωπη σύγκρουση με το υπουργείο Μεταφορών επιλέγουν οι ιδιοκτήτες των περίπου 30.000 ταξί όλης της χώρας, που αποφάσισαν την...
κάθοδο του κλάδου σε απεργία διαρκείας, αντιδρώντας στην πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος.
Με τον τουρισμό να πληρώνει χτες για δεύτερη συνεχόμενη μέρα τα σπασμένα των κινητοποιήσεών τους και χιλιάδες τουρίστες να ταλαιπωρούνται, οι ιδιοκτήτες ταξί σχεδίαζαν για σήμερα αποκλεισμό του υπουργείου Μεταφορών και παράταξη των οχημάτων τους στις εθνικές οδούς, ενώ ορισμένοι απειλούσαν να προχωρήσουν ακόμα και σε αποκλεισμό της πρωθυπουργικής κατοικίας.
Το υπουργείο Μεταφορών τηρεί στάση αναμονής και παράλληλα κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για ευθεία ενθάρρυνση των κινητοποιήσεων των αυτοκινητιστών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος παρέσχε χθες πλήρη στήριξη στο σχέδιο του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Ραγκούση. «Η θέση της κυβέρνησης είναι αυτή που εκφράζει ο υπουργός Μεταφορών», δήλωσε σχετικά.
Παράλληλα, ζήτησε από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν ξεκάθαρα υπέρ ή κατά του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς και να πάρουν σαφή θέση αναλογιζόμενα τις συνέπειες της απεργίας των αυτοκινητιστών εν μέσω τουριστικής περιόδου.
«Η ουσία του θέματος είναι να γίνει ή όχι μεγαλύτερη απελευθέρωσή τους», υπογράμμισε, επικρίνοντας κυρίως τη στάση της Ν.Δ. και καλώντας την να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να μην αποφεύγει να τοποθετηθεί. Μάλιστα, ο κ. Μόσιαλος, χαρακτήρισε «ανεύθυνη» τη στάση της ομοσπονδίας των ταξί, αφού ζήτησε συνάντηση με τον Γ. Ραγκούση την Παρασκευή και την επομένη κήρυξε απεργία.
Ο κ. Ραγκούσης δεν είχε προγραμματίσει έως χθες συνάντηση με τους ιδιοκτήτες των ταξί. Πάντως, κύκλοι του υπουργείου διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι «η απελευθέρωση του επαγγέλματος θα προχωρήσει κανονικά, με ξεκάθαρους κανόνες που θα έχουν τεθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου».
Παρά τις εκκλήσεις του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού και των εκπροσώπων του τουριστικού κλάδου για ανακωχή, οι ιδιοκτήτες των ταξί δηλώνουν αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Π. Σκέντζος επιρρίπτει στην κυβέρνηση το σύνολο των ευθυνών για τα προβλήματα που δημιουργούν οι κινητοποιήσεις του κλάδου στον τουρισμό. «Δεν γίνονται επαναστάσεις με γαρίφαλα. Ούτε θα πάμε να δώσουμε γαρίφαλα στον κ. Ραγκούση, ο οποίος μας πάταξε, μας πέταξε κάτω και δεν σεβάστηκε ούτε τον νόμο που ο ίδιος υπέγραψε πρώτος, ούτε την απόφαση του προκατόχου του, ούτε τον ελληνικό λαό, ούτε τους τουρίστες», λέει ο κ. Σκέντζος και προσθέτει: «Τον τουρισμό οφείλει να τον προστατέψει η εκλεγμένη κυβέρνηση. Αυτά τα διλήμματα πρέπει να σταματήσουν. Αλλωστε, από τον τουρισμό εξαρτώνται πάνω από 100 επαγγέλματα. Με τη νοοτροπία και την τακτική αυτή δεν πρόκειται ποτέ κανένας να διεκδικήσει κανένα δικαίωμα».
Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες ταξί, έπειτα από τη χτεσινή πορεία που πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας. Το απόγευμα ιδιοκτήτες ταξί συγκεντρώθηκαν στα διόδια Αφιδνών και Ελευσίνας και σήκωσαν τις μπάρες επιβάλλοντας ελεύθερη διέλευση.
Στη Βουλή εκπρόσωποι του κλάδου επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στο γραφείο του Πρωθυπουργού και είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και Αγοραίων (ΠΟΕΙΑΤΑ) Θ. Λυμπερόπουλος «ο πρόεδρος της Βουλής δεσμεύθηκε να κάνει παρέμβαση σε κυβερνητικό επίπεδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: