24.7.11

Φόβος και θλίψη στη Νορβηγία για την εκατόμβη νεκρών...


Σε βαρύ πένθος έχει βυθιστεί η Νορβγηγία μετά την διπλή δολοφονική επίθεση που άφησε πίσω της 98 νεκρούς και 5 αγνοούμενους, αλλά και συναισθήματα φόβου και ανασφάλειας. Στο μεταξύ, οι... αρχές απήγγειλαν βαρύτατες κατηγορίες στον 32χρονο δράστη που παραδέχθηκε τις πράξεις του και ερευνούν αν τυχόν είχε συνεργούς.


Έως αργά το βράδυ του Σαββάτου η νορβηγική αστυνομία είχε επιβεβαιώσει τον θάνατο 85 παιδιών ηλικίας από 14 έως 19 ετών στο νησί Ουτόγια, όμως, ο απολογισμός αναμένεται να είναι βαρύτερος καθώς αναζητούνται οι αγνοούμενοι.


Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τον τελικό απολογισμό των νεκρών στους 98, συμπεριλαμβανομένων των 7 που έχασαν την ζωή τους από την έκρηξη στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο.
Μαρτυρίες - σοκ από τους επιζήσαντες


Οι επιζήσαντες του μακελειού στην Ουτόγια αφηγούνται εφιαλτικές σκηνές: καποιοι από αυτούς γλίτωσαν πέφτοντας στο χώμα δίπλα σε σορούς παριστάνοντας τους νεκρούς, άλλοι έπεσαν στην θάλασσα και άλλοι κρύφτηκαν στο δάσος.


Εντύπωση προκαλεί η ψυχραιμία με την οποία, όπως περιγράφουν οι επιζήσαντες, ο δολοφόνος «θέριζε» με το πιστόλι. «Τους διάλεγε έναν - έναν, ήταν κυρίως σιωπηλός και δεν φαινόταν να τον ενοχλεί το ό,τι συνέβαινε» ανέφερε ένας από τους νεαρούς που έζησαν την φρίκη.


«Είσαι ασφαλής, βγες» έλεγε, σύμφωνα με άλλους μάρτυρες, σε όσους είχαν κρυφτεί σε μία σπηλιά που βρισκόταν στο νησί και μετά τους πυροβολούσε.


«Όταν άρχισε να πυροβολεί, ήμασταν περίπου 40 άτομα, όταν τελείωσε, είχαμε μείνει ζωντανοί μόνο έξι» ανέφερε άλλος επιζών...

Σε εξέλιξη οι έρευνες των αρχών


Κι ενώ ο κόσμος θρηνεί, η αστυνομία βρίσκεται στη φάση της ανάκρισης του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος ομολόγησε την πράξη του και του απαγγέλθηκαν βαρύτατες κατηγορίες.


Μάλιστα, ο 32χρονος έκανε λογαριασμό στου Twitter λίγες ημέρες πριν και είχε «ανεβάσει» ένα μόνο μήνυμα: «ένας άνθρωπος που έχει άποψη ισούται με 100.000 ανθρώπους που έχουν μόνο ενδιαφέροντα».


Η έρευνα των αρχών επικεντρώνεται σε αυτή τη φάση στο εάν ο Μπρέιβικ ενήργησε μόνος ή είχε συνεργούς. Μαρτυρίες στο νησί κάνουν λόγο για την ύπαρξη και δεύτερου ενόπλου, κάτι που η αστυνομία δεν επιβεβαιώνει, αλλά ούτε αποκλείει.


Πάντως, παρά τη σύγχυση που εξακολουθεί να επικρατεί σχετικά με τις πρωτοφανείς επιθέσεις, η κυβέρνηση του Γενς Στόλτενμπεργκ αποφάσισε να ακολουθήσει εισήγηση της αστυνομίας και να μην ανεβάσει το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής στη χώρα.
star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: