14.7.11

Τίθενται σε εφαρμογή οι ποινές για τα ληξιπρόθεσμα...


Του Σπύρου Δημητρέλη
Με αυτόφωρο απειλούνται από την 1η Αυγούστου και για τους επόμενους 20 μήνες όσοι δημιούργησαν χρέη προς την εφορία άνω των 5.000 ευρώ από την 31η Μαρτίου 2011 και μετά. Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που εστάλη σε όλες τις εφορίες της χώρας σε εφαρμογή του τελευταίου φορολογικού νόμου, ο οποίος προβλέπει τη...

μετατροπή σε διαρκές αδίκημα της μη εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ. Ειδικότερα στην εγκύλιο ορίζεται ότι:

-μειώνεται από τις 10.000 στις 5.000 ευρώ το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών πάνω από το οποίο διώκεται ποινικάο οφειλέτης.

-αυξάνονται οι πλημμεληματικές ποινές για το παραπάνω αδίκημα

-το αδίκημα θεσπίζεται ως διαρκές και επομένως ως συνεχές αυτόφωρο, με χρόνο τέλεσης αυτού το χρονικό διάστημα από την παρέλευση των τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία που το χρέος καθίσταται ληξιπρόθεσμο μέχρι και είκοσι μήνες μετά από αυτήν την ημερομηνία. Το αδικημα παραγράφεται εφόσον περάσουν πέντε έτη από το τέλος του 20μηνου.

-σημειώνεται ότι τα χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι την ημερομηνία ισχύος του νέου νόμου (31.3.2011) είναι στιγμιαία, με χρόνο τέλεσης αυτών την πάροδο τεσσάρων μηνών αφότου το χρέος κατέστη ληξιπρόθεσμο και η παραγραφή τους συμπληρώνεται μετά την πάροδο πέντε ετών από την τέλεσή τους.

www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: