18.7.11

Παθήσεις ...


Μητρόπουλος Δημήτρης...
ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΡΘΕΙ στην Αθήνα. Ως FLOTUS. Δηλαδή σύμφωνα με τα υπηρεσιακά ακρωνύμια ως «First Lady of the United States» - ελληνιστί, «Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ». Αυτό όμως έγινε το μακρινό 1999. Η είσοδός μας στην ΟΝΕ είχε «κλειδώσει». Οι Αμερικανοί ήθελαν να ξεκλειδώσει η Αθήνα την πόρτα μιας πιθανής υποψηφιότητας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο... τότε πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ήθελε και με έναν τρόπο να επιβραβεύσει την κυβέρνηση Σημίτη, που, έναν χρόνο νωρίτερα και κόντρα στην ελληνική κοινή γνώμη, είχε διευκολύνει τις δυνάμεις της Δύσης στον πόλεμο του Κοσόβου. Εξ ου και ο Μπιλ, ένας ζεστός νότιος πολιτικός με άνεση λόγου, επιχείρησε να επανεκκινήσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ζητώντας με εύσχημο τρόπο δημόσια συγγνώμη για τον ρόλο των ΗΠΑ στο πραξικόπημα των Απριλιανών. Οχι πως ίδρωσε το αυτί κανενός. Είχαμε διαδηλώσεις και φωτιές χάριν του ένδοξου αντιαμερικανισμού μας. Στην πραγματικότητα - και όχι για πρώτη φορά - η Ελλάδα δυσκολευόταν να γυρίσει σελίδα.
ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑ πληγωμένη απο το σκάνδαλο Λιουίνσκι έναν χρόνο νωρίτερα, η Χίλαρι Κλίντον δεν είχε πολυφανεί στην επίσκεψη του 1999. Τιμώντας μια παράδοση που περιλαμβάνει και άλλες κυρίες ισχυρών κυρίων, είχε στηρίξει τον σύζυγό της, σώζοντας την προεδρία του. Οπως η Ντανιέλ Μιτεράν, όταν αποδείχθηκε ότι ο «Τον-Τον» είχε δεύτερη οικογένεια. Ή, πιο πρόσφατα, όπως η Αν Σενκλέρ όταν ο Ντομινίκ Στρος-Καν μπερδεύτηκε με την καμαριέρα του «Sofitel» στη Νέα Υόρκη. Το payback, το αντίτιμο, ήταν η υποψηφιότητα της Χίλαρι για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2007-08. Είχε μαζί της το κόμμα, τα ΜΜΕ, τον Μπιλ και, μεταξύ πολλών άλλων, την υποστήριξη του πιο δικτυωμένου στις ΗΠΑ έλληνα πολιτικού, του Γιώργου Παπανδρέου, μέσω των υπερατλαντικών ερεισμάτων του. Ωστόσο, έπεσε πάνω στον Ομπάμα. Με τον Μπαράκ οι σχέσεις της διακυβέρνησης Παπανδρέου δεν ζεστάθηκαν ποτέ ιδιαίτερα. Οπως και κανενός άλλου εκτός αμερικανικών συνόρων. Αν κάτι τον έφερε πιο κοντά μας, είναι η ελληνική κρίση και ο κίνδυνος μια ελληνική χρεοκοπία να βάλει τη διεθνή οικονομία σε ύφεση.
ΓΙ' ΑΥΤΟ πέρασε και η Χίλαρι κάτι λιγότερο από 48 ώρες στην Αθήνα. Υπουργός Εξωτερικών χωρίς άλλη προοπτική, η Κλίντον δεν είναι ό,τι ήταν η Κόντι Ράις για τον Τζορτζ Μπους. Παρ' όλα αυτά, η επίσκεψη της Χίλαρι δηλώνει ότι ο ρόλος των Αμερικανών στα προβλήματά μας μεγαλώνει - έστω και διακριτικά. Η αμερικανική επιρροή φαίνεται και στην πίεση του ΔΝΤ προς τους Ευρωπαίους, με διάφορα νομικά προσχήματα, να βρουν το συντομότερο μόνιμη λύση για την Ελλάδα. Δηλαδή να βάλουν λεφτά. Η Ουάσιγκτον ούτε που το σκέφτεται να τα βάλει με τους - αμερικανικούς - οίκους αξιολόγησης τύπου Moody's και Σία που έχουν τσακίσει Ευρώπη και Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι οι αξιολογήσεις τους, όσο κι αν δεν μας βολεύουν, αποτελούν ακτινογραφία των ευρω-ελληνικών παθήσεων.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: