11.7.11

Εισβολή υποστηρικτών του Άσαντ στις πρεσβείες ΗΠΑ και Γαλλίας στη Δαμασκό...


Δεν υπήρξαν τραυματίες μεταξύ του διπλωματικού προσωπικού...
Δαμασκός Υποστηρικτές του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ επιτέθηκαν στις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας στη Δαμασκό, στον απόηχο της επίσκεψης που πραγματοποίησαν οι πρέσβεις των δύο χωρών στην πόλη Χάμα της κεντρικής Συρίας -σε μία ισχυρή και πρωτοφανή επίδειξη στήριξης στο αντικαθεστωτικό κίνημα.

Φρουροί της ...
γαλλικής πρεσβείας άνοιξαν πυρ στον αέρα για να απομακρύνουν το πλήθος που επιχείρησε να εισβάλει στο κτιριακό συγκρότημα της διπλωματικής αποστολής. «Το επεισόδιο έχει πλέον τελειώσει» ανακοίνωσε λίγο αργότερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το πλήθος κατευθύνθηκε στη συνέχεια στην αμερικανική πρεσβεία στη συριακή πρωτεύουσα. Εισέβαλαν στο κτιριακό συγκρότημα, έσπασαν παράθυρα, ύψωσαν τη συριακή σημαία και έγραψαν αντι-αμερικανικά συνθήματα στους τοίχους αποκαλώντας «σκύλο» τον Αμερικανό πρεσβευτή Ρόμπερτ Φορντ.

Δεν υπήρξαν τραυματίες μεταξύ του διπλωματικού προσωπικού

Αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας δήλωσε ότι η συριακή κυβέρνηση είχε δώσει διαβεβαιώσεις ότι θα παράσχει την απαιτούμενη προστασία στην πρεσβεία. Ωστόσο, τόνισε πως η αντίδραση των Αρχών ήταν «αργή και ανεπαρκής» όταν η πρεσβεία δέχθηκε επίθεση.

Τα περιστατικά σημειώνονται τρεις ημέρες αφότου οι πρεσβευτές Ηνωμένων Πολιτειών και Γαλλίας βρέθηκαν στην πόλη Χάμα της κεντρικής Συρίας, η οποία αποτελεί προπύργιο της αντικαθεστωτικής εξέγερσης.

Ήταν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης στους αντικαθεστωτικούς από την Ουάσινγκτον και το Παρίσι. Οι Σύροι διαδηλώνουν κατά χιλιάδες στη Χάμα εδώ και εβδομάδες, αψηφώντας την άγρια καταστολή του καθεστώτος.

Τα επεισόδια συμπίπτουν, επίσης, με την έναρξη του «εθνικού διαλόγου» που οργάνωσε το καθεστώς, απούσας όμως της αντιπολίτευσης, η οποία μποϊκοτάρει τη διαδικασία

Δεν υπάρχουν σχόλια: