24.7.11

Διχασμός σε κυβέρνηση και βουλευτές...


Τη στιγμή που διαφαίνεται ότι η χώρα πορεύεται προς ομαλότερη οδό ως προς τη διαχείριση του χρέους, η κυβέρνηση, το ΠαΣοΚ και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα παρουσιάζουν αυξανόμενη αδυναμία εξεύρεσης βάσης συνεννόησης και... κοινού βηματισμού, με στόχο τη συντεταγμένη εφαρμογή της πολιτικής που έχει περιγραφεί ως μονόδρομος για την έξοδο από την κρίση. Κατά πολλούς, η μετουσίωση των ευρωπαϊκών αποφάσεων σε οικονομική και πολιτική πρακτική, η ερμηνεία τους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και οι επιπτώσεις τους θα κρίνουν το κατά πόσον η κυβέρνηση και ο κ. Γ. Παπανδρέου είναι σε θέση να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους, να προχωρήσουν στην τήρηση των δεσμεύσεών τους και παράλληλα να ανακόψουν τη χιονοστιβάδα περικοπών στα εισοδήματα των πολιτών. Κατά τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη, όμως, τίποτε από όλα αυτά δεν θεωρείται αυτή τη στιγμή βέβαιο και δεδομένο. Οι περισσότεροι συμφωνούν, πάντως, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να συνεχιστεί η καρκινοβασία και η ασυνεννοησία, που τείνουν να προσλάβουν πρωτόγνωρες διαστάσεις, με άγνωστες επιπτώσεις σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό πεδίο.

Στην ΚΟ του ΠαΣοΚ έχουν παρουσιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες πολλαπλές προσπάθειες αυτονομήσεων, αντιδράσεις σε νομοσχέδια, ακόμη και «ανταρσίες» βουλευτών, όπως αυτή των «21» που εκδηλώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά του υπουργού Υποδομών, κ. Ι.Ραγκούση, από τον οποίο απαίτησαν να προσέλθει στον αρμόδιο ΚΤΕ, προκειμένου να συζητηθεί το σχέδιό του για την απελευθέρωση των ταξί.

Με αφορμή αυτά, μεταξύ των βουλευτών του ΠαΣοΚ έχουν εκδηλωθεί τάσεις υποχώρησης, είτε υπό την πίεση επαγγελματικών ομάδων, όπως οι οδηγοί ταξί, είτε υπό την πίεση τοπικών συμφερόντων, όπως στην περίπτωση των διοικητικών συγχωνεύσεων νοσοκομείων, τις οποίες παρουσίασε ο κ. Α. Λοβέρδος την προηγούμενη Πέμπτη και αμέσως προκλήθηκαν αναταραχή και συζητήσεις στους διαδρόμους της Βουλής, καθώς πολλοί βουλευτές έσπευσαν να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους για τους όρους με τους οποίους γίνονται οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Το ισχυρότερο πλήγμα όμως ήλθε με την απόρριψη από 14 βουλευτές της πλειοψηφίας της πρότασης για τη σύσταση γνωμοδοτικού συμβουλίου για την παραπομπή των πρώην υπουργών της ΝΔ, κκ. Γ.Αλογοσκούφη και Χρ. Μαρκογιαννάκη , σε προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της Siemens.

Εν όψει δε της συζήτησης και ψήφισης του νόμου-πλαισίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι αντιδράσεις έχουν ήδη εκφραστεί από πρυτάνεις που πρόσκεινται στο ΠαΣοΚ, όπως ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Ι.Μυλόπουλος, και εν πολλοίς έχουν υιοθετηθεί και από μερίδα βουλευτών. Κατόπιν αυτών, η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου έχει ήδη ξεκινήσει προσπάθεια πολιτικής και... ψυχολογικής προετοιμασίας βουλευτών της συμπολίτευσης.

Βλέμμα στραμμένο στις εκλογές

Ολα τα παραπάνω έχουν για μια ακόμη φορά θορυβήσει κοινοβουλευτικά στελέχη και συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, οι οποίοι επισημαίνουν ότι καμία ευρωπαϊκή απόφαση δεν έχει αναιρέσει τη βασική δέσμευση της κυβέρνησης, που είναι η απαρέγκλιτη τήρηση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου, το οποίο, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη, παραμένει ως έχει και περιλαμβάνει πολλά σημεία που πιθανολογείται ότι θα αποτελέσουν εστίες τριβής στην κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες. Εν όψει αυτών και με βάση και τα υπό διαμόρφωση δεδομένα έπειτα από τις πρόσφατες ευρωπαϊκές αποφάσεις, μεταξύ των βουλευτών του ΠαΣοΚ τείνει να διαμορφωθεί η εντύπωση ότι το ενδεχόμενο οικονομικού ατυχήματος που θα οδηγήσει σε εκλογές απομακρύνεται. Φαίνεται ότι αποκτά νέα χαρακτηριστικά η συζήτηση για προσφυγή στις κάλπες, βάσει απόφασης και σχεδιασμού και εφόσον υπάρξουν κάποια ευνοϊκά αποτελέσματα από τη στιγμή που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται όσα αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες την προηγούμενη Πέμπτη.

Ο κ. Βενιζέλος συνομιλητής

Εν όψει αυτών, νέες ισορροπίες διαμορφώνονται στην κυβέρνηση και οι ρόλοι είναι πλέον εμφανείς. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου, έχει αναβαθμισμένο πολιτικό ρόλο και σύμφωνα με πληροφορίες αναλαμβάνει πλέον τον πλήρη έλεγχο όλων των αποφάσεων υπουργών που εμπίπτουν στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο. Η δραστηριότητα του κ. Βενιζέλου εκδηλώνεται με συνεχείς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και δημόσιες δηλώσεις, τηλεφωνικές επικοινωνίες και συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, μεταξύ των οποίων με τον κ. Αντ. Σαμαρά, τον κ. Αλ. Τσίπρα την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τον κ. Φ. Κουβέλη.

Η νέα αυτή δραστηριότητα του κ. Βενιζέλου έχει επιφέρει μέχρι στιγμής πολλαπλά αποτελέσματα. Σε ένα επίπεδο έχει μετριάσει (ως και εκμηδενίσει) εσωκομματικές αντιδράσεις στα νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η απουσία κάθε ένστασης στη ρύθμιση για τα «φρουτάκια», η οποία επί κ. Γ.Παπακωνσταντίνου δεν περνούσε, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

«Παρεξήγηση κορυφής»

Η παρουσία και οι συνεχείς παρεμβάσεις Βενιζέλου έχουν αρχίσει να προκαλούν την αντίδραση συναδέλφων του υπουργών. Χαρακτηριστικότερο μέχρι στιγμής παράδειγμα ήταν η πρόσφατη επισήμανση του υπουργού Υγείας, κ. Α. Λοβέρδου, ότι ο ίδιος θα ήταν πολύ προσεκτικός στη χρήση του όρου «χρεοκοπία», με ή χωρίς επιθετικό προσδιορισμό. Είχε προηγηθεί ένα τριήμερο κατά το οποίο ο όρος «επιλεκτική χρεοκοπία» εντάχθηκε στη δημόσια συζήτηση με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, μεταξύ των δύο υπουργών εκδηλώθηκε φραστική αντιπαράθεση την προηγούμενη Τρίτη, κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό στη Βουλή, οπότε ο κ. Λοβέρδος επέκρινε τους χειρισμούς του κ. Βενιζέλου για τον χειρισμό του λεπτού ζητήματος της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» και ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη δυσφορία του για την εις βάρος του κριτική.

«ΕΞΕΓΕΡΣΗ» ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ

Εντονος προβληματισμός επικρατεί αυτήν την περίοδο μεταξύ των κομματικών παραγόντων και στελεχών του ΠαΣοΚ.Το πρόσφατο κύμα αντιδράσεων κατά βουλευτών και υπουργών σε κομματικές εκδηλώσεις σε πολλές περιπτώσεις ενορχηστρώθηκε από στελέχη (εν ενεργεία ή και πρώην) του ιδίου του ΠαΣοΚ. Η αδυναμία αποτροπής, ελέγχου ή μετριασμού των αντιδράσεων είναι ενδεικτική της αποδιοργάνωσης που έχει πλήξει την Ιπποκράτους. Από εκεί, ο γραμματέας του κόμματος κ. Μ. Καρχιμάκης ενεργεί κατά το τελευταίο διάστημα κυρίως ως διαμεσολαβητής μεταξύ υπουργών και κατά τόπους κομματικών στελεχών και συνδικαλιστών, αποφεύγοντας να πάρει δημοσίως θέση για τα καυτά ζητήματα και επιχειρώντας να γεφυρώσει διαφορές.

Υπό αυτές τις συνθήκες, και ενώ οι κομματικές εκδηλώσεις και περιφερειακές συνδιασκέψεις μετατρέπονται ολοένα πιο συχνά σε πεδία συγκρούσεων και συμπλοκών, αρχίζει- σε χαμηλό επίπεδο προς το παρόν- να επανεξετάζεται η διεξαγωγή της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Σεπτεμβρίου και να διατυπώνεται προβληματισμός για το κατά πόσον θα είναι σώφρον να στηθεί ένα πεδίο διευρυμένης κομματικής ψυχανάλυσης. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο κ. Παπανδρέου έχει δώσει εντολή να προχωρήσουν κανονικά οι διαδικασίες και με αυτόν τον σχεδιασμό πορεύονται στην Ιπποκράτους.

Ωστόσο, επειδή πολλές από τις περιφερειακές συνδιασκέψεις έχουν ήδη αναβληθεί και έχουν «στριμωχθεί» για τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, εκφράζονται και επιφυλάξεις για το αν θα τηρηθεί εν τέλει το χρονοδιάγραμμα και αν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί η συνδιάσκεψη ως την 3η Σεπτεμβρίου.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: