26.7.11

Απειλεί με "στάση πληρωμών" ο Ομπάμα...


Έκκληση-τελεσίγραφο για συναίνεση ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ απηύθυνε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τηλεοπτικό του διάγγελμα.
Πρόκειται για... μία ύστατη προσπάθεια του αμερικανού προέδρου να εξασφαλίσει συναίνεση για τα μέτρα που έχει εισηγηθεί. Και για να το πετύχει αυτό επέσεισε, περισσότερο από ποτέ, τον κίνδυνο χρεοκοπίας της αμερικανικής οικονομίας, εξαπολύοντας τον εφιάλτη της "στάσης πληρωμών" στις διεθνείς αγορές.
Ο Ομπάμα κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικανούς για το γεγονός ότι δεν έχει επέλθει συμφωνία για την αντιμετώπιση του οικονομικού ελλείμματος και προειδοποίησε για τον «ανυπολόγιστο κίνδυνο» της στάσης πληρωμών που βρίσκεται προ των πυλών.
Ζήτησε να υπάρξει αποτελεσματικό σχέδιο και όχι μια περιστασιακή λύση που θα επαναφέρει το πρόβλημα ύστερα από έξι μήνες με κίνδυνο, μάλιστα, να υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ.
Η αποτυχία να βρεθεί λύση για το έλλειμμα και το χρέος μπορεί να οδηγήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας και να βλάψει σοβαρά την αμερικανική οικονομία, προειδοποίησε ο Ομπάμα.
Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί έχουν υποχρέωση να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και να λάβουν μέτρα.
"Δεν θα έχουμε χρήματα να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας" είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος, σε μία ακόμη προσπάθεια να πείσει Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς να βρουν λύση.
"Η χρεοκοπία είναι ένα ανεύθυνο και ριψοκίνδυνο αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου...Θα διακινδυνεύαμε να προκαλέσουμε μία βαθιά οικονομική κρίση--μία κρίση που θα είχε προκληθεί σχεδόν αποκλειστικά από την Ουάσινγκτον," είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, την ίδια ώρα, περίπου, που ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος δεχόταν ...απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας από τον αμερικανό ομολόγό του Τίμοθι Γκάϊτνερ!...

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η πρώτη χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ θα επηρέαζε άμεσα τις ζωές των απλών αμερικανών, επειδή η κυβέρνηση δεν θα ήταν σε θέση να καταβάλει τα μηνιαία επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης, τα επιδόματα των βετεράνων, τις συντάξεις και να τηρήσει τα συμβόλαια που έχει συνάψει με χιλιάδες επιχειρήσεις.
"Εχω ενημερώσει τους ηγέτες και των δύο κομμάτων ότι θα πρέπει να καταλήξουν σε συμβιβασμό μέσα στις επόμενες ημέρες που να μπορεί να ψηφιστεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου--έναν συμβιβασμό που να μπορώ να υπογράψω," είπε και πρόσθεσε "είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτό τον συμβιβασμό."
"Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, θα υποβαθμιστεί η πιστοληπτική μας ικανότητα, οδηγώντας τους επενδυτές σε ολόκληρο τον κόσμο να αναρωτιούνται κατά πόσο οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι μία καλή επενδυτική επιλογή. Τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών θα ανέβουν στα ύψη, όπως άλλωστε και τα στεγαστικά δάνεια, ή, εκείνα που αφορούν στις αγορές αυτοκινήτων, πράγμα που σημαίνει τεράστια αύξηση των φόρων για τον αμερικανικό λαό" είπε ο Ομπάμα, ολοκληρώνοντας το τηλεοπτικό του μήνυμα
Η λύση στο πρόβλημα του δημοσίου χρέους θα πρέπει να βρεθεί έως τις 2 Αυγούστου ενώ οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι είναι πιθανόν, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, να προχωρήσουν στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ εάν διαφανεί οποιαδήποτε αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών της υποχρεώσεων.
Ο Ομπάμα επέκρινε ορισμένους Ρεπουμπλικανούς που ζητούν να υπάρξουν τεράστιες περικοπές στον προϋπολογισμό μέσω της μείωσης των κοινωνικών δαπανών προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι και αντιτίθενται στις εκκλήσεις του Λευκού Οίκου για μία "ισορροπημένη" συμφωνία που θα περιελάμβανε και τις πιο εύρωστες εταιρίες και ιδιώτες περικόπτοντας ταυτόχρονα τις φοροαπαλλαγές.
"Ο αμερικανικός λαός μπορεί να ψήφισε μία πολωμένη κυβέρνηση, αλλά δεν ψήφισε μία δυσλειτουργική κυβέρνηση," είπε ο Ομπάμα.
anatropi2020.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: