11.7.11

Παραιτήθηκε ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου...


Ως αποτέλεσμα της τραγωδίας που ζει η Κύπρος, μετά την καταστροφή που προκλήθηκε από τις εκρήξεις στη ναυτική βάση Ζύγι, την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Αμυνας της χώρας. Για "βιβλική καταστροφή" έκανε λόγο ο ... υπουργός Εμπορίου. Οι ισχυρότατες εκρήξεις που σημειώθηκαν στις 6.00 πμ προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων (νεότερες πληροφορίες μιλούν για 15) και τουλάχιστον 30 τραυματίες, ενώ από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές σε ακτίνα 10 χιλομέτρων.
Οπως ανακοίνωσε η αστυνομία, οι εκρήξεις οφείλονται σε φωτιά που πήραν 98 κιβώτια πυρίτιδας, τα οποία είχαν κατασχεθεί προ διετίας από συριακό πλοίο και φυλάσσονταν στη βάση. Οι διακοπές ρεύματος που συνέπεσαν χρονικά με τις εκρήξεις, μάλλον οφείλονται σε βλάβες καλωδίων που επλήγησαν.

Η κατάσταση στη ναυτική βάση στο Μαρί - Ζύγι είναι τραγική και η καταστροφή στην περιοχή βιβλική, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου, Αντώνης Πασχαλίδης.

Νεώτερες πληροφορίες, οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 15.

Εξάλλου, ο υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμούς Βασιλικού είναι εκτός λειτουργίας και απηύθυνε έκκληση σε όλους όσοι διαθέτουν γεννήτριες να τις θέσουν σε λειτουργία ώστε να αποφορτιστεί το παγκύπριο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Αστυνομίας, Λεωνίδας Λεωνίδου, δήλωσε ότι στις 4.27 το πρωί ελήφθη μήνυμα για πυρκαγιά στη ναυτική βάση στο Ζυγίου. Ακολούθησε μήνυμα για πυρκαγιά στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού.
Η πυρκαγιά στον σταθμό έχει τεθεί υπό έλεγχο, ενώ έχουν προκληθεί τεράστιες ζημιές. Στον χώρο έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες κατέβαλαν προσπάθεια ώστε η φωτιά να μην επεκταθεί στις δεξαμενές μαζούτ, που τροφοδοτούν το σταθμό.

Το Κέντρο Αίματος απηύθυνε επείγουσα έκκληση για προσφορά αίματος όλων των ομάδων.
Ο χώρος έξω από τη ναυτική βάση θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς ο δρόμος γύρω από αυτή είναι γεμάτος από σπασμένα κλαδιά, σωλήνες, σίδερα, γυαλιά από τζάμια αυτοκινήτων.

Από τις εκρήξεις, ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας - Λεμεσού στο ύψος της κοινότητας Μαρί έχει γεμίσει από θραύσματα. Δύναμη της Αστυνομίας βρίσκεται στο σημείο για να καθαρίσει το δρόμο και να ρυθμίσει την κίνηση.
Παραιτήθηκε ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, βρίσκεται ήδη στη ναυτική βάση και συντονίζει τη διαχείριση της κρίσης. Στο χώρο της βάσης, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ στην περιοχή υπερίπτανται ελικόπτερα.

"Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κρίση", δήλωσε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης. "Μεγάλο το κακό, μεγάλη καταστροφή. Υπήρξε έκρηξη σε εμπορευματοκιβώτια πυρομαχικών τα οποία είχαν κατασχεθεί από ένα πλοίο πριν τρία χρόνια και προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κρίση", ανέφερε ο ίδιος.
Στην περιοχή εξακολουθεί να αναδύεται έντονη μυρωδιά καμένου και η ορατότητα είναι ακόμη χαμηλή λόγω του σύννεφου καπνού που υπάρχει.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, λίγα λεπτά πριν τις 6 το πρωί ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος, ενώ στον ουρανό ανυψώθηκε ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού.

Σε ετοιμότητα για προσφορά βοήθειας η Ελλάδα
Παράλληλα, τη βαθιά του οδύνη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης. ο οποίος, όπως είπε, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον ομόλογό του, Κώστα Παπακώστα, προς τον οποίο έχει εκφράσει την ετοιμότητα της Ελλάδας για την αποστολή γης αναγκαίας ιατρικής και φαρμακευτικής βοήθειας.
"Είναι πράγματι ένα τραγικό γεγονός που συγκλονίζει την Κύπρο, είμαστε δίπλα τους. Προς τις οικογένειες των νεκρών εκφράζω τα θερμά μας και ειλικρινή μας συλλυπητήρια", ανάφερε ο κ. Μπεγλίτης.

Tη συμπαράσταση της Ελλάδας στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάει η Κύπρος και τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης.

Από το Ισραήλ όπου βρίσκεται, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο κ. Λαμπρινίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του κ. Κυπριανού, στον οποίον και μετέφερε τη συμπαράσταση και στήριξη της χώρας μας προς τον δοκιμαζόμενο κυπριακό λαό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Λευκωσία έχει ενημερώσει τις κυπριακές αρχές για την ετοιμότητα της χώρας μας να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο την Κύπρο, για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στην διάθεση της Κύπρου θα βρίσκονται οι νοσοκομειακές μονάδες της Ελλάδας, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος έπειτα από επικοινωνία που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του.

"Επικοινώνησα με τον κ. Χρήστο Πατσαλίδη, υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του είπα ότι όλες οι νοσοκομειακές δομές της Ελλάδας είναι στην διάθεσή τους. Στείλαμε μήνυμα στους αδελφούς μας πως, ότι χρειαστούν, εμείς είμαστε εδώ και η απάντηση που πήρα ήταν ότι αν πράγματι χρειαστούν κάτι, θα ζητήσουν την βοήθειά μας. Το πρόβλημα από ότι μου είπε ο κ. Πατσαλίδης είναι πως ήταν τόσο σφοδρή η έκρηξη που δυστυχώς υπάρχουν νεκροί και λιγότεροι τραυματίες", δήλωσε ο κ.Λοβέρδος.

Δεύτερη τραγωδία στην Εθνική Φρουρά
Η ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς φέρει το όνομα του αείμνηστου αρχηγού της Ευάγγελου Φλωράκη, ο οποίος, πριν δέκα χρόνια στις 10 Ιουλίου, βρήκε τραγικό θάνατο όταν το ελικόπτερο, στο οποίο επέβαινε, συνετρίβη στην περιοχή Κουκλιών, κοντά στο αεροδρόμιο της Πάφου, κατά την διάρκεια νυκτερινής πτήσης.

Μαζί με τον Ευάγγελο Φλωράκη, σκοτώθηκαν ο τότε διοικητής της Αεροπορίας, ταξίαρχος Στέλιος Δεμέναγας, ο υπασπιστής του αρχηγού, υποπλοίαρχος Νικόλας Γεωργίου, και οι χειριστές του ελικοπτέρου, σμηναγός Πάρης Αθανασιάδης και υποσμηναγός Μιχάλης Σιακαλλής.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: