6.7.11

Τραγωδίες, τραγικωμωδίες και παράλογα...

Toυ Κοσμά Βίδου

* Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ενωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος της ΓΣΕΕ Γιάννα Καραντινάκη, εφέτος έξι στους δέκα Ελληνες δεν θα κάνουν διακοπές. Οι τυχεροί... Γλιτώνουν και τα ... εγκαύματα από τον ήλιο, και τη φαγούρα από την αλμύρα της θάλασσας, και τα τσιμπήματα από τα κουνούπια, και τις έξτρα θερμίδες από τα παρά θίν' αλός μεζεκλίκια, και τις μεταμεσονύκτιες καταχρήσεις στα εξοχικά μπαράκια... (Προσπαθώ, όπως καταλαβαίνετε, να το χρυσώσω κάπως το χάπι, μπας και πάει κάτω πιο εύκολα. Που δεν πάει...)

* Από τις τραγικότερες (αληθινές) ιστορίες που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια: Εγραψε στη σελίδα του στο Facebook «θα σκοτώσω την κόρη μου». Οπως και έκανε. Δύο λεπτά αργότερα επέστρεψε για να προσθέσει «σου άξιζε, τσούλα!». Επειδή ένιωθε την ανάγκη να μοιραστεί τη φρίκη με όλους;

* Τις προάλλες το δικαστήριο της Αυστραλίας τιμώρησε τον παιδοκτόνο Ραμαζάν Κερέμ Ατσάρ με ισόβια κάθειρξη, αποφαινόμενο ότι σκότωσε (μαχαιρώνοντας ξανά και ξανά) το δίχρονο κοριτσάκι του για να εκδικηθεί τη Ρασέλ ντ' Αρζέντ, πρώην σύντροφό του και μητέρα του παιδιού. Η Ντ' Αρζέντ στην έξοδό της από το δικαστήριο ψέλλισε «σ' το είχε πει η μαμά ότι θα δικαιωθείς». Το παιδί δεν ήταν εκεί για να «απολαύσει» τη δικαίωσή του.
* Και από τις απερίγραπτες τραγωδίες του εξωτερικού στις τραγικωμωδίες του εσωτερικού: Εννέα στις δέκα Βουλγάρες που εισέπρατταν σύνταξη από τα ασφαλιστικά ταμεία (κυρίως του ΙΚΑ) αποδείχθηκε ότι δεν έμεναν καν στην Ελλάδα! (Ο,τι και αν λένε για εμάς οχτροί και φίλοι, δεν μπορούν να αμφισβητήσουν ότι τους γείτονες τους φροντίζουμε με το παραπάνω!)

***

Κύριε διευθυντά

Ακούγοντας τον υπουργό Οικονομίας Ευάγγελο Βενιζέλο (στο σκίτσο) να δηλώνει ότι «η Ελλάδα θα ανακτήσει το συντομότερο δυνατόν την οικονομική κυριαρχία της και σκοπεύει να επιστρέψει στις αγορές το 2014» αλλά και έχοντας εικόνα του υπέρογκου χρέους μας, αισθάνθηκα ξαφνικά μια βαριά κούραση σε όλο το σώμα μου. Κάτι σαν να μην άντεχα πλέον να σηκώνω τα (ας μην τα πω ψεύτικα, γιατί είναι βαριά κουβέντα) «λόγια τα μεγάλα». Πρόκειται για κούραση ψυχολογική, απόρροια των υπεραισιόδοξων προβλέψεων των κατεχόντων πολιτικά αξιώματα. Οι οποίοι υπόσχονται ανάκαμψη τη στιγμή που οι εξελίξεις διαρκώς τους διαψεύδουν. Οχι, δεν είμαι εκ γενετής απαισιόδοξη, είναι η περιρρέουσα κατάσταση που με κάνει να τα βλέπω όλα γκρίζα: οι κλιμακούμενες μειώσεις των αποδοχών μου, η άθλια και διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, η υπερφορολόγησή μου, τα αξεπέραστα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αίφνης γνωστοί και φίλοι, η έλλειψη κινήτρων για να δημιουργήσουν οι υγιείς και δραστήριες μονάδες της κοινωνίας, η έξαρση της ανεργίας... Και αν για λόγους επιβίωσης πιέζω τον εαυτό μου να πιστέψει στην «υπόσχεση» του κ. Βενιζέλου, με την ελπίδα να μη διαψευστεί και εκείνος όπως διαψεύστηκαν οι προκάτοχοί του, εκείνο που θέλω πρωτίστως να ζητήσω από τους κυβερνώντες είναι να σταματήσουν να με παραμυθιάζουν. Γιατί, αν πιστέψω στα λόγια του Γουίνστον Τσόρτσιλ «πολιτική είναι η ικανότητα να προλέγεις τι θα γίνει στο εγγύς μέλλον και ύστερα να εξηγείς γιατί δεν έγινε», μάλλον δεν υπάρχει ελπίδα.

Μετά βάρους ψυχής
Πανδώρα
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: