28.7.11

Μια υπόγεια στοά έσωσε ζωές στο Όσλο...


Σύμφωνα με Νορβηγούς πυροτεχνουργούς, το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο που εξερράγη κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο θα μπορούσε να έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο μακελειό αν... δεν υπήρχε μια υπόγεια διάβαση, η οποία μείωσε τον αντίκτυπο της έκρηξης της βόμβας, από την οποία δημιουργήθηκε ένας κρατήρας, με αρκετά μέτρα διάμετρο, όπως υπολογίζεται, και τέσσερα μέτρα βάθος.

"Η υπόγεια διάβαση έσωσε πολλές ζωές και απέτρεψε την πρόκληση ακόμη μεγαλύτερης ζημιάς σε κτίρια", δήλωσε ο πυροτεχνουργός Περ Νέργκααρντ στην εφημερίδα του Όσλο VG.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι πιστεύει πως ο Μπρέιβικ χρησιμοποίησε μια ηλεκτρική ασφάλεια, η οποία του έδωσε περιθώριο ενός λεπτού και 15 δευτερολέπτων για να φύγει.

Η νορβηγική αστυνομία αναλύει τώρα λεπτομερώς το βίντεο που τραβήχτηκε με τον Μπρέιβικ από κάμερα ασφαλείας στη βομβιστική επίθεση που πραγματοποίησε με αυτοκίνητο στο Όσλο πριν μεταβεί στο Οτόγια. Η αστυνομία χρησιμοποιεί το βίντεο που ελήφθη μερικά λεπτά πριν από την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου ώστε να αναλύσει τις κινήσεις του υπόπτου στο Όσλο και στους δρόμους που οδηγούν στο κέντρο της πρωτεύουσας και έξω από αυτό.

Οι αρχές διερευνούν επίσης τα στοιχεία από τον υπολογιστή του Μπράιβικ και τη δραστηριότητά του στο Διαδίκτυο πριν από τις επιθέσεις, σύμφωνα με αξιωματούχο της αστυνομίας.

Το νοικιασμένο αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στη βομβιστική επίθεση ήταν το στοιχείο που οδήγησε την αστυνομία στον Μπράιβικ. Το Volkswagen Crafter με το οποίο έγινε η επίθεση πιστεύεται ότι ήταν σταθμευμένο στην ευρύτερη περιοχή του Όσλο στις 20 Ιουλίου, δύο ημέρες πριν από την επίθεση, γράφει επίσης η εφημερίδα Tekinsk Ukeblad.
Tο άλλο όχημα που χρησιμοποιήθηκε από τον Μπρέιβικ για να φτάσει στο Οτόγια μετά τη βομβιστική επίθεση στο Όσλο καταχωρήθηκε ότι πέρασε από διόδια την επόμενη ημέρα.

Στο μεταξύ, η νορβηγική αστυνομία ολοκλήρωσε την Πέμπτη τις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων γύρω από το νησί Οτόγια.

Ωστόσο, ο ανώτατος εισαγγελέας στη Νορβηγία Τορ Άξελ Μπους ανακοίνωσε ότι το κατηγορητήριο κατά του Μπρέιβικ δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το 2012, οπότε και η δίκη του δεν θα είναι δυνατό να διεξαχθεί πριν από το ερχόμενο έτος.

"Ελπίζουμε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία για τη δίκη του κατά τη διάρκεια της προσεχούς χρονιάς", σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στον δημόσιο ραδιοσταθμό NRK. "Το κατηγορητήριο δεν θα είναι έτοιμο πριν από το τέλος του έτους, το οποίο αποτελεί και το σημείο εκκίνησης", προσέθεσε.

Μολονότι ο Μπρέιβικ αναγνώρισε ότι είναι ο δράστης των δύο επιθέσεων με τους συνολικά 76 νεκρούς, το τελικό κατηγορητήριο δεν μπορεί να διαμορφωθεί πριν από την ολοκλήρωση της έρευνας, σύμφωνα με το νορβηγικό νομικό σύστημα.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: