8.7.11

Το σκάνδαλο οδήγησε σε λουκέτο....


Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε η μιντιακή αυτοκρατορία του Ρούπερτ Μέρντοκ από το σκάνδαλο των υποκλοπών στο οποίο εμπλέκονται στελέχη και δημοσιογράφοι της εφημερίδας «News of the World», που όπως ανακοίνωσε ο υιός Μέρντοκ θα... κυκλοφορήσει την Κυριακή το τελευταίο φύλλο της. Η θύελλα που έχει ξεσπάσει στη Βρετανία δεν λέει να κοπάσει καθώς ανάμεσα στα περίπου 4.000 θύματα παρακολούθησης βρίσκονται παιδιά που απήχθησαν - και κάποια από αυτά δολοφονήθηκαν -, συγγενείς θυμάτων από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν στο Λονδίνο σαν χθες πριν από έξι χρόνια, συγγενείς στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ ή υπηρετούν στο Αφγανιστάν. Φυσικά στόχοι παρακολούθησης έγιναν πολλοί διάσημοι - ηθοποιοί, αθλητές, καλλιτέχνες, μέλη της βασιλικής οικογένειας - αλλά το σκάνδαλο πήρε διαστάσεις χιονοστιβάδας όταν γνωστοποιήθηκε ότι οι υποκλοπές γίνονταν σε πάρα πολλούς απλούς πολίτες.
Ο γιος του Ρούπερτ Μέρντοκ, Τζέιμς, επικεφαλής της εταιρείας στην Ευρώπη γνωστοποίησε ότι το τελευταίο φύλλο θα κυκλοφορήσει μεθαύριο χωρίς διαφημίσεις - πού να βρεθούν άλλωστε, αφού τις τελευταίες ημέρες μετά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις για ένα σκάνδαλο πολύ μεγαλύτερο απ' ότι πιστευόταν μέχρι σήμερα, όλοι οι διαφημιζόμενοι είχαν αποσυρθεί. Περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι στην εφημερίδα θα χάσουν τη δουλειά τους, αλλά κάποιοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, μπορεί να μεταφερθούν σε άλλα ΜΜΕ του ομίλου. Η δυναστεία Μέρντοκ μπορεί να προσπαθεί να σώσει τα προσχήματα, όμως δύσκολα ο δαιμόνιος αυστραλός μεγιστάνας θα μπορέσει πλέον να επιτύχει τον σκοπό του για την πλήρη εξαγορά της πλατφόρμας καναλιών BSkyB σε μια συμφωνία που θα ανερχόταν στα 19 εκατ. δολάρια - η απόφαση για την πώληση ήταν να γνωστοποιηθεί αυτές τις ημέρες, όμως τώρα αναβάλλεται.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΡΙΓΜΟΙ. Το όλο θέμα αποκτά σοβαρές πολιτικές διαστάσεις καθώς αγγίζει τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος και κατηγορείται ότι είχε στενές επαφές με τον Μέρντοκ αλλά και είχε ορίσει εκπρόσωπο Τύπου της νεοεκλεγείσας κυβέρνησής του τον πρώην διευθυντή της εφημερίδας Αντι Κόλσον, ο οποίος όμως αναγκάστηκε λίγο αργότερα να παραιτηθεί. Επίσης, ο Κάμερον διατηρούσε στενότατες φιλικές σχέσεις και με τη διευθύντρια του ομίλου και έμπιστη του Μέρντοκ, Ρεμπέκα Μπρουκς, την κεφαλή της οποίας ζητούν επί πίνακι πολιτικοί και πολίτες. Η Μπρουκς ήταν διευθύντρια της «News of the World» όταν άρχισαν οι υποκλοπές το 2002, αλλά ο Μέρντοκ αρνείται κατηγορηματικά να την αποπέμψει. Οι μετοχές της εταιρείας News Corp. έπεσαν εντυπωσιακά στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης - η οικογένεια Μέρντοκ τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να έχασε περισσότερα από 600 εκατ. δολάρια.
Χθες έγινε γνωστό ότι υποκλοπές είχαν γίνει όχι μόνο στην περίπτωση της 13χρονης Μίλι Ντάουλερ που είχε απαχθεί και δολοφονηθεί, αλλά και σε άλλες τουλάχιστον έξι υποθέσεις ανθρώπων - κυρίως παιδιών - που είχαν απαχθεί, ενώ η αστυνομία ζητά χρόνο καθώς πρέπει να ενημερώσει χιλιάδες πολίτες ότι τα τηλέφωνά τους παρακολουθούνται. Η λίστα είναι τεράστια, τα έγγραφα που αφορούν τις υποκλοπές ξεπερνούν τις 11.000 και οι έρευνες μπορεί να φέρουν στην επιφάνεια και άλλα.

«ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ». Πάντως η κίνηση των Μέρντοκ να κλείσουν τη «News of the World», τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία κυριακάτικη εφημερίδα στη Βρετανία με πολύ μεγάλη κερδοφορία, πιστεύεται ότι γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού, μιας και κάλλιστα μπορεί σύντομα η καθημερινή «Sun» του ομίλου να αποκτήσει κυριακάτικη έκδοση. «Πρόκειται για μια από τις πιο εντυπωσιακές κινήσεις δημοσίων σχέσεων της σύγχρονης εποχής», εκτιμά ο Τσάρλι Μπέκετ, ιδρυτής του think tank Polis στο London School of Economics. Ομως ο βουλευτής των Εργατικών Τομ Ουάτσον έδωσε μια άλλη εξήγηση: «Δεν είναι ο Μέρντοκ που έκλεισε την εφημερίδα αλλά οι τίμιες οικογένειες αυτής της χώρας που εξέφρασαν την οργή τους για τις αποκαλύψεις οι οποίες μας έκαναν όλους να δούμε τη χώρα μας αλλιώς».
enimerosi24

Δεν υπάρχουν σχόλια: