23.7.11

Λιμάνι "μαϊμούδων" και η Πάτρα;...


Ποιος ελέγχει τα κοντέινερ στο λιμάνι της Πάτρας; Αληθεύουν οι πληροφορίες που αναφέρουν πως, όπως συμβαίνει και σε άλλα λιμάνια της χώρας, έτσι και στην Πάτρα, «τα πάντα εξαφανίζονται πολύ γρήγορα... λες και υπάρχουν κάποια μαγικά χέρια που ξεκολλούν τη γραφειοκρατία με πολύ μυστηριώδη τρόπο»;

Τι συμβαίνει με ...


τις περιβόητες «μαϊμούδες»; Όπως εξομολογούνται έμπειροι τελωνειακοί, σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν όλα τα κοντέινερ. Το μυστικό λέγεται «ανάλυση επικινδυνότητας». Πρόκειται για ένα δελτίο που συντάσσεται από υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών και ορίζει για κάθε κοντέινερ το επίπεδο του ελέγχου που πρέπει να υποστεί. Τρία είναι τα επίπεδα των ελέγχων.

* Ο φυσικός έλεγχος, που σημαίνει τη μεταφορά του σε ειδικό χώρο, το άδειασμά του και τον έλεγχο.

* Ο έλεγχος μόνο των συνοδευτικών εγγράφων του κοντέινερ.

* Η ελεύθερη διέλευσή του και η μεταφορά στις αποθήκες της παραλήπτριας εταιρείας.

Στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών αναφέρουν ότι οι εταιρείες που κάνουν τη μεταφορά (κολοσσοί όπως για παράδειγμα η Κινεζική Cosco) δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν το περιεχόμενο των φορτίων που μεταφέρουν. Ενδεικτικό είναι ότι ένα από τα πολλά έγγραφα που συνοδεύουν το κοντέινερ και υπογράφεται από τη μεταφορική εταιρεία φέρει την ένδειξη «said to contain» (δηλώθηκε ότι μεταφέρει).

Πέρυσι, σε ειδική ημερίδα που είχε διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη, ο γενικός διευθυντής τελωνείων και ειδικών φόρων, Νίκος Βερναδάκης, είχε ανακοινώσει επισήμως ότι βασικότερες είσοδοι των απομιμητικών προϊόντων στην Ελλάδα είναι τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Από αυτά εισέρχεται στη χώρα το 90% των «μαϊμούδων». Το 57,35% από αυτά είναι προϊόντα ένδυσης και υπόδησης, το 33,98% προσωπικά αντικείμενα, το 2,5% κινητά τηλέφωνα, το 1,79% παιχνίδια και το 1,28% καλλυντικά. Εισαγωγή «μαϊμούδων», βέβαια, γίνεται και από τα άλλα μεγάλα λιμάνια της χώρας, όπως της Ηγουμενίτσας, του Ηρακλείου και του Αστακού.
dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: