20.7.11

Ψυχρή υποδοχή από τον ΔΣΑ στο ν/σ για την πολιτική δικαιοσύνη...


Την αντίθεσή τους στην πλειονότητα των προβλέψεων του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση της απονομής της πολιτικής δικαιοσύνης, εξέφρασε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

"Όσο η Πολιτεία εθελοτυφλεί, αποφεύγοντας να επιλύσει τα πλέον σημαντικά και χρόνια προβλήματα της Δικαιοσύνης, δηλαδή τις τεράστιες ελλείψεις σε ...

προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές και την εισαγωγή στην πράξη των νέων τεχνολογιών στις διαδικασίες των δικαστηρίων, όλα τα νομοθετήματα με τα οποία επιδιώκεται η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης δεν θα έχουν παρά αποσπασματικό χαρακτήρα", ανέφεραν οι δικηγόροι σε ανακοίνωσή τους.

Χαρακτηρίζουν "αρνητική" την εισαγωγή του θεσμού των Μονομελών Εφετείων, κάνοντας λόγο για "ελλειψη υλικοτεχνικής υποδομής για τη λειτουργία των νέων τμημάτων", "ασφάλεια δικαίου, που επιτυγχάνεται μέσα από τη διάσκεψη και την ανταλλαγή απόψεων στις πολυμελείς συνθέσεις των δικαστηρίων" και "ενδεχόμενο ευχερέστερης άσκησης αθέμιτων πιέσεων για τον επηρεασμό της κρίσης του ενός δικαστή".

Θεωρούν "αμφίβολης συνταγματικότητας" και "καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα" την καταβολή δικαστικού ενσήμου και στις αναγνωριστικές αγωγές.

Διαφωνούν με την αύξηση της υλικής αρμοδιότητας του Ειρηνοδικείου, από 12.000 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα στις 20.000 ευρώ, εκτιμώντας ότι "η πλειοψηφία των υποθέσεων ιδιωτικού δικαίου θα υπαχθεί στα Ειρηνοδικεία, με αποτέλεσμα τη γεωμετρική αύξηση της δικαστηριακής ύλης που θα πρέπει τα τελευταία να διεκπεραιώνουν.

Υποστηρίζουν ότι η ριζική τροποποίηση του καθεστώτος έκδοσης προσωρινής διαταγής δυσχεραίνει αδικαιολόγητα η σχετική διαδικασία και τίθενται τα συμφέροντα των διαδίκων σε "κίνδυνο".

"Ναι μεν αλλά" είναι η στάση του ΔΣΑ απέναντι στη ρύθμιση που προβλέπει την "υποχρέωση εγγραφής στα βιβλία διεκδικήσεων και των αγωγών οι οποίες έχουν ως αντικείμενο τη διάρρηξη ως καταδολιευτική δικαιοπραξία". Τη χαρακτηρίζει ορθή, αλλά επισημαίνει ότι υπάρχουν αγωγές, όπως η αγωγή για ανάκληση δωρεάς, των οποίων η μη υποχρέωση της εγγραφής στο υποθηκοφυλακείο ενέχει κίνδυνο για τις συναλλαγές.

Τέλος θεωρεί ορθή την κατάργηση της υποχρεωτικής απόπειρας εξωδικαστικής επίλυσης της διαφοράς για υποθέσεις αρμοδιότητας του Πολυμελούς Πρωτοδικείου που επιδέχονται συμβιβασμού, καθώς και τη ρητή πρόβλεψη ότι μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός από την έναρξη της εκκρεμοδικίας μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης.

Παράλληλα, ο ΔΣΑ σημειώνει ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει "το εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα της καθυστέρησης στην έκδοση των αποφάσεων μετά τη συζήτηση της υπόθεσης, καθώς, ακόμα και η οκτάμηνη προθεσμία που προβλέπεται για την έκδοση απόφασης αποτελεί "κενό γράμμα", στο μέτρο που δεν συνδέεται με ουσιαστικές συνέπειες για τον παραβάτη δικαστή, ούτε προβλέπεται ουσιαστικός τρόπος ελέγχου από τα θεσμοθετημένα όργανα επιθεώρησης".

Δεν υπάρχουν σχόλια: