15.7.11

Βιβλική καταστροφή από τη φωτιά στα Σαχτούρια Ρεθύμνου...


Περίπου 2.500 στρέμματα ελαιώνων και χορτολιβαδικής έκτασης έχουν καταστραφεί από την φωτιά στα Σαχτούρια- Έκαψε και μελίσσια η πυρκαγιά στην περιοχή της Ροδιάς στο Ηράκλειο
Σε ύφεση είναι αυτή την ώρα η πυρκαγιά που ξέσπασε, χθες, στις 11.20 το πρωί, στα Σαχτούρια Ρεθύμνου, η οποία συμπληρώνει σχεδόν ένα 24ωρο. Αν και χθες το βράδυ η φωτιά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο, ο ...
ισχυρός άνεμος άλλαξε τα δεδομένα, ενισχύοντας τη φωτιά και δυσχεραίνοντας, ταυτόχρονα, το έργο της πυρόσβεσης.

Το πυροσβεστικό ελικόπτερο, σήμερα, δε χρειάστηκε να σηκωθεί, όμως είναι σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή. Χθες, πάντως, αντιμετώπισε κάποιες δυσκολίες, λόγω του ανέμου, που δεν του επέτρεψαν να πετάξει χαμηλά, με αποτέλεσμα να κάνει ρίψεις από ψηλά.

Αυτή την ώρα, πάντως, η φωτιά είναι σε ύφεση, καθώς έχει ελεγχθεί περιμετρικά, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή, λόγω των απρόβλεπτων ανέμων, που μπορούν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν τα δεδομένα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν ήδη καεί περίπου 2.500 στρέμματα (1.500 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και 1.000 γεωργικής). Κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 6.000 ελαιόδεντρα καμμένα, κάτι που - αν επιβεβαιωθεί - θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για τους ελαιοπαραγωγούς.

Στο σημείο παραμένουν σύσσωμες οι πυροσβεστικές δυνάμεις: 12 οχήματα, 26 πυροσβέστες και δύο ομάδες πεζοπόρων, ενώ θα εκτιμηθεί το αν θα επιστρατευθούν και σήμερα τα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα, καθώς και σήμερα στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι. Συμπαράσταση δείχνουν έμπρακτα και οι τοπικοί φορείς που συνδράμουν με υδροφόρες.

Αναζητείται ο υπαίτιος της πυρκαγιάς

Η φωτιά οφείλεται σε εγκληματική ανθρώπινη αμέλεια, από κάποιον που εκτελούσε εργασίες σε αγρόκτημα. Κάποιος σπινθήρας έφυγε από το ξυλοκοπτικό μηχάνημα που χρησιμοποιούσε, πήγε σε ξερά χόρτα, τα οποία με τη "συνδρομή" του ανέμου, "άρπαξαν" γρήγορα. Ο άνδρας αναζητείται για να συλληφθεί ενώ σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία.

Ο άνεμος αλλάζει τα δεδομένα

Τμήμα της φωτιάς, που ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης, άλλαξε πορεία αργά το απόγευμα και κατευθύνθηκε προς τα περίχωρα του δημοτικού διαμερίσματος Μελάμπων, όπου συνεχίζει μέχρι αυτή τη στιγμή να καίει κουκουναριές και πυκνή βλάστηση. Το μέτωπο έχει κυκλωθεί από μεγάλο αριθμό πυροσβεστικών δυνάμεων.

Τα πυροσβεστικά ελικόπτερα έπαψαν να επιχειρούν λόγω της προχωρημένης ώρας και στην προσπάθεια να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά, συμμετέχουν πεζοπόρες δυνάμεις και πλήθος πυροσβεστικών οχημάτων, από Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Μοίρες και Χανιά καθώς επίσης και κάτοικοι της περιοχής.

Στο έργο της κατάσβεσης και του ελέγχου της, βοήθησε σημαντικά το γεγονός ότι έπαψαν να πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή, ενώ όπως τόνισε και ο Μανόλης Κυριακάκης υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Αγίου Βασιλείου στο ΑΠΕ -ΜΠΕ «οι εξοχικές κατοικίες και τα ποιμνιοστάσια που υπάρχουν στο δήμο δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα».

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας του Ρεθύμνου, υπήρξε μεγάλη οργάνωση με αποτέλεσμα κανένα από τα πυροσβεστικά οχήματα που επιχειρούν να μην έχει φύγει από το μέτωπο της φωτιάς, μιας και τα υδροφόρα οχήματα των δήμων και της περιφέρειας τα εφοδίαζαν συνεχώς με νερό.

Υπό έλεγχο και η φωτιά στη Ροδιά

Περίπου στις 9.00 το βράδυ τέθηκε υπό μερικό έλεγχο και στις 11.45 υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά που εκδηλώθηκε αργά το απόγευμα στην περιοχή της Ροδιάς στο Ηράκλειο, καίγοντας χορτολιβαδική έκταση, χωρίς ευτυχώς να απειληθούν κατοικίες.

Για την κατάσβεση της έσπευσαν στο σημείο 4 οχήματα της Πυροσβεστικής με 10 άνδρες ενώ ρίψεις νερού επιχείρησε να κάνει και το πυροσβεστικό ελικόπτερο, χωρίς ωστόσο να βοηθήσει σημαντικά καθώς υπήρχε πρόβλημα με τα ηλεκτροφόρα καλώδια στην περιοχή

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έκαψε περίπου 25 στρέμματα γεωργικής και χορτολιβαδικής έκτασης αλλά και 30 κυψέλλες με μελίσσια.

Στο σημείο η φωτιά αναζωπυρώθηκε νωρίς το πρωί, όμως η πυροσβεστική δύναμη που παρέμενε στο σημείο, εξουδετέρωσε άμεσα τη μικροεστία.

Στο σημείο πάντως παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις, 1 αυτοκίνητο με τρεις πυροσβέστες, καθώς στην περιοχή επικρατούν άνεμοι, που ενδέχεται να ευνοήσουν αναζωπυρώσεις.
cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: