13.7.11

Κλειδιά...


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΕΙΤΕ ΤΟ αλλιώς! Τι μας λέει η τοποθέτηση του Ιωάννη Κουκιάδη στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας; Οτι έχουμε κυβέρνηση νομικών!
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας - άντε, έναν όροφο παραπάνω - του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου τον Οκτώβριο του 2009; Ο καθηγητής Νομικής Χάρης Παμπούκης. Παρά τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του εντός...
κυβέρνησης - πιο πρόσφατα ως αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης - ο Παμπούκης παραμένει όχι άνθρωπος-κλειδί, αλλά γαλλικό κλειδί στο σύστημα Παπανδρέου. Ηταν επίσης αυτός που εξ αρχής - από το φθινόπωρο του 2009 - κράτησε πρώτα προσωπική και μετά πολιτική ισορροπία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος ήταν τότε εγκλωβισμένος στο υπουργείο Αμυνας. Εβλεπε μπροστά.
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ο άνθρωπος που «καθάρισε» για την κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό; Ο καθηγητής Νομικής Ανδρέας Λοβέρδος. Παρά τη χλιαρότητα της σχέσης του με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο Λοβέρδος ανέλαβε υπουργός Υγείας ώστε να καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου των νοσοκομείων. Θεωρείται ο πολιτικός που πέρασε πρώτος από την άλλη όχθη το 2010 - που κατάλαβε δηλαδή ότι δεν κάνεις πολιτική με τον ίδιο τρόπο επί Μνημονίου.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ο άνθρωπος στον οποίο στράφηκε ο Γιώργος Παπανδρέου όταν η οικονομική πολιτική βρέθηκε σε αδιέξοδο; Ο καθηγητής Νομικής Ευάγγελος Βενιζέλος. Βεβαίως, το πολιτικό του εκτόπισμα είχε υπερβάλλουσα σημασία. Η τοποθέτησή του στο πιο κρίσιμο κυβερνητικό πόστο - μετά τη θέση του Πρωθυπουργού - έκανε το Υπουργικό Συμβούλιο να ισορροπήσει. Παρ' όλα αυτά, σε μια φάση που πολλά από τα οικονομικά μας προβλήματα είναι κατά βάση νομικά προβλήματα - με πλέον επίμαχο ζήτημα την αναδιάρθρωση χρέους - χρειάζεσαι σαφώς έναν κορυφαίο νομικό στο υπουργείο Οικονομικών. Γιατί; Για να έχεις κάποιον που να καταλαβαίνει τι θα συμφωνηθεί.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ο άνθρωπος που θα λύσει τον γόρδιο δεσμό των ιδιωτικοποιήσεων; Ο καθηγητής Νομικής Ιωάννης Κουκιάδης. Υπερτονίστηκε η σχέση εμπιστοσύνης που έχει με τον Βενιζέλο. Στην πραγματικότητα, αυτό που υπερισχύει είναι η νομική του επιστημοσύνη. Οπως συνέβαινε και με τον επίσης καθηγητή Νομικής Μιχάλη Σταθόπουλο που αρνήθηκε τη θέση. Οπως έκανε πριν από αυτόν, ο Αλέκος Παπαδόπουλος για πολιτικο-ιδεολογικούς λόγους.
ΟΙ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ θέλουν, πάνω από όλα, νομική τεχνογνωσία. Αντίστοιχα, στην ατμόσφαιρα καταγγελτικής σκανδαλολογίας που κυριαρχεί στη δημόσια ζωή της χώρας, μόνο ένας νομικός έχει την αυτοπεποίθηση να χειριστεί θέματα που οι πολιτικοί φοβούνται να τα ακουμπήσουν. Γιατί; Διότι φοβούνται τις νομικές συνέπειες.
ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ νομικών καλείται λοιπόν να βγάλει τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο. Την ίδια ώρα οι οικονομολόγοι είναι στο κανναβάτσο. Η Λούκα είναι εκτός κυβέρνησης. Ο Παπακωνσταντίνου εξορία στο ΥΠΕΚΑ. Και οι «πρώτοι» των οικονομικών επιτελείων της περιόδου Σημίτη σπίτι τους.
ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δυσκολία με τους καθηγητές Οικονομίας επειδή ήταν οικονομολόγος ο Ανδρέας; Η αλήθεια είναι ότι ο Πρωθυπουργός συνομιλεί άνετα με ξένους οικονομολόγους από Στίγκλιτς και κάτω. Ασχέτως ψυχανάλυσης, διανύουμε τη χρυσή περίοδο των νομικών. Βοήθειά μας!
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: