21.7.11

Ε.Ε.: Στα 109 δισ. το νέο δάνειο, 37 δισ. η συμμετοχή ιδιωτών...


Την επίτευξη συμφωνίας για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους ανακοίνωσε λίγο μετά τις 10 το βράδυ ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπάι. Μείωση στο ποσό που θα καταβάλει η ... Ελλάδα σε τόκους και σε βάθος 10ετίας προανήγγειλε λίγο νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί. Ο Γάλλος πρόεδρος απέφυγε να μιλήσει για «επιλεκτική χρεοκοπία», λέγοντας πως ο ίδιος δεν είναι οίκος αξιολόγησης. Σύμφωνα με στελέχη της Ε.Ε. το ύψος του νέου πακέτου προς την Ελλάδα θα είναι 518 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 109 θα είναι νέο δάνειο από Ε.Ε. και ΔΝΤ, τα 37 δισ. «εθελοντική συμμετοχή» των τραπεζών και 12 δισ. ευρώ από την εξαγορά χρέους.
Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο, ο Σαρκοζί προσδιόρισε το ύοψς των επιτοκίων για την Ελλάδα στο εύρος 3,5 - 4%. Παράλληλα τόνισε ότι ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, EFSF, θα μπορεί να παρεμβαίνει στην πρωτογενή και στη δευτερογενή αγορά όταν θα το επιτρέπει η ΕΚΤ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι στο νέο πακέτο δανεισμού θα συμμετέχει και το ΔΝΤ.

Πρώτος το λόγο στην έναρξη της συνέντευξης τύπου πήρε ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τονίζοντας πως το νέο πρόγραμμα υποστήριξης και βοήθειας θα καλύψει το κενό που προκύπτει στη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Θα διαρκέσει 15-30 χρόνια, θα έχει την στήριξη των τραπεζών και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (σ.σ. και ο Βαν Ρομπάι υπερτόνισε ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα συμμετέχουν μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας).

Στη συνέχεια ο Ζοζέ Μπαρόζο έκανε λόγο για οικειοθελές παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα, ενώ και αυτός επανέλαβε ότι η συμμετοχή αυτή αποκλείεται να δοθεί και σε άλλες χώρες. Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα θα απαιτεί αυστηρή τήρηση των όρων από την Ελλάδα και πραγματοποίηση του προγράμματος αναδιαρθρώσεων., στα 3
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: