15.7.11

Πέρασαν τα τεστ αντοχής οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες,,,


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ...
Απέτυχαν δύο ελληνικές τράπεζες...
Οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής με επιτυχία, καθώς παρά τις δυσμενείς προβολές των ασκήσεων ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων τους (core tier 1) ήταν υψηλότερος από το εποπτικό όριο των 5%.

Οκτώ ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων δύο ελληνικές, πέντε ισπανικές και... μία αυστριακή απέτυχαν στα stress tests, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.


Τα ακραία σενάρια στα οποία κρίθηκαν οι ελληνικές τράπεζες περιλάμβαναν επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών, της χρηματιστηριακής αγοράς, και της αγοράς ακινήτων, αλλά και την πιθανότητα μεγάλης μείωσης των αξιών των ομολόγων, που κατέχουν οι τράπεζες.

Η απομείωση αυτή στο trading χαρτοφυλάκιο ήταν της τάξης του 23% και στο banking χαρτοφυλάκιο εφαρμόσθηκε πρόβλεψη για «αναμενόμενη ποσοστιαία ζημιά» 14,5%.

Τα τεστ προσομοίωσης περιλαμβάνουν αποτελέσματα για δύο περιόδους αναφοράς. Η πρώτη μέχρι τον Απρίλιο 2011 και η δεύτερη μετά. Στόχος ήταν να καταδειχθεί πως μετά από συγκεκριμένες ενέργειες και αποφάσεις οι τράπεζες ενίσχυσαν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα.

Στα τεστ ακραίων καταστάσεων υποβλήθηκαν 90 τραπεζικοί όμιλοι που εδρεύουν στην Ε. Ε., από 20 χώρες, τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία των οποίων εκπροσωπούν το 65% του τραπεζικού κλάδου. Από αυτούς 8 βρέθηκαν κάτω από το όριο του 5%.

Συνολικά στα τεστ αντοχής υποβλήθηκαν 90 τράπεζες από 21 χώρες...
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: