5.7.11

Συνάντηση τραπεζιτών για το ελληνικό χρέος στο Παρίσι...


Συνάντηση στο Παρίσι έχουν σήμερα οι διεθνείς τράπεζες προκειμένου να συζητήσουν τη γαλλική πρόταση μετακύλισης του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με άτομα προσκείμενα στο θέμα τα οποία επικαλείται το Reuters.

Η συνάντηση θα... εποπτεύεται από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι τράπεζες στηρίζουν τις προτάσεις παροχής βοήθειας στην Ελλάδα και εξετάζουν έναν μικρό αριθμό επιλογών.

Ο εκπρόσωπος του IIF δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος να σχολιάσει το θέμα.

Οι γαλλικές τράπεζες, οι οποίες είναι και οι μεγαλύτεροι κάτοχοι ελληνικού κρατικού χρέους, έχουν προτείνει την επανεπένδυση τουλάχιστον του 70% του ποσού που θα εισπράττουν οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων καθώς αυτά λήγουν σε νέα, 30ετή χρεόγραφα του ελληνικού Δημοσίου.

Χθες, η Moody's κράτησε αποστάσεις από την εκτίμηση της Standard & Poor's περί «επιλεκτικής χρεοκοπίας» αν εφαρμοστεί η γαλλική πρόταση για το ελληνικό χρέος, ανακοινώνοντας ότι δεν συμμετέχει στις σχετικές συζητήσεις.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης σκοπεύει να γνωστοποιήσει την άποψή του επί του θέματος μόλις οριστικοποιηθεί το γαλλικό σχέδιο.

«Η Moody's δεν συμμετέχει στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το rollover του ελληνικού χρέους», αναφέρει η Moody's σε ανακοίνωση στο Reuters, κληθείσα να σχολιάσει την πρόταση που προωθεί η Γαλλία για επανεπένδυση τουλάχιστον του 70% του ποσού που θα εισπράττουν οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων καθώς αυτά λήγουν σε νέα, 30ετή χρεόγραφα του ελληνικού Δημοσίου.

«Μόλις οι αρχές οριστικοποιήσουν την απόφασή τους, θα εκτιμηθούν οι όποιες επιπτώσεις στην αξιολόγηση βάση των δημοσιευμένων μεθοδολογιών και ορισμών», διευκρινίζει ο οίκος αξιολόγησης.

Την περασμένη εβδομάδα, η Moody's προειδοποίησε ότι θα εκλάβει ως στάση πληρωμών την ανταλλαγή χρέους με νέο χρέος, μειωμένης οικονομική αξίας με στόχο την αποφυγή χρεοκοπίας. Δεν αναφέρθηκε όμως συγκεκριμένα στο γαλλικό σχέδιο.

Τη Δευτέρα, η Standard & Poor's προειδοποίησε ότι ενδέχεται να αντιδράσει σε προτάσεις, όπως η γαλλική, υποβαθμίζοντας το ελληνικό δημόσιο σε επίπεδα χρεοκοπίας.

Τον προηγούμενο μήνα, η Fitch είχε ανακοινώσει ότι αν κηρύξει την Ελλάδα σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» λόγω του σχεδίου μετακύλισης χρέους, ο οίκος μάλλον θα έδινε νέα, υψηλότερη αξιολόγηση στην Ελλάδα εντός 14 ημερών από την ολοκλήρωση της ανταλλαγής του ομολόγου. Οι αξιωματούχοι της Fitch δήλωσαν τη Δευτέρα ότι δεν σχεδιάζουν να προβούν σε περαιτέρω σχόλια για το θέμα.

ISDA: Το γαλλικό σχέδιο δεν θα ενεργοποιήσει τα CDS

Εν τω μεταξύ, στην εκτίμηση ότι το γαλλικό σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους δύσκολα θα ενεργοποιήσει τις συμφωνίες αθέτησης πληρωμών (CDS) προέβη αργά τη Δευτέρα αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού χρηματοοικονομικών παραγώγων ISDA.

«Από ό,τι αντιλαμβάνομαι, το γαλλικό σχέδιο αφορά στην ουσία μια εθελοντική μετακύλιση και, γενικά, οι εθελοντικές μετακυλίσεις δεν πυροδοτούν τα CDS», δήλωσε στο Reuters ο Ντέιβιντ Τζιν, γενικός σύμβουλος του Διεθνούς Συνδέσμου Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA).

Ο ISDA θα έχει τον τελευταίο λόγο για το αν η λύση που προτείνει το Παρίσι θα αποτελέσει «πιστωτικό επεισόδιο» που θα ενεργοποιούσε τα CDS. O Τζιν διευκρίνισε ότι δεν έχει ζητηθεί από τον ISDA να αυστηροποιήσει τους κανόνες του για το τι συνιστά πιστωτικό επεισόδιο, έτσι ώστε να συμπεριλάβουν και σενάρια ανάλογα με τη γαλλική πρόταση για το ελληνικό χρέος.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: