27.7.11

Τα δημοψηφίσματα θα τονώσουν σημαντικά την αγορά επικοινωνίας...


Σημαντική τόνωση της αγοράς της επικοινωνίας, με την εισροή κρατικών κονδυλίων, αναμένεται στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, από τη νέα ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για το ζήτημα των δημοψηφισμάτων.

Ειδικότερα και όπως ανακοίνωσε ο ... αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, για τα δημοψηφίσματα θα ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν και στην περίπτωση των εκλογικών αναμετρήσεων, τόσο όσον αφορά την προβολή των ερωτημάτων και των θέσεων κάθε πολιτικής παράταξης, όσο και τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε περίοδο εκλογικών αναμετρήσεων η διαφημιστική δαπάνη στα ΜΜΕ παρουσιάζει αύξηση, ενώ οι σχετικές δαπάνες του Δημοσίου εμφανίζονται αυξημένες κατά 10%-15%.

Πρόκειται για αύξηση που αφορά κυρίως τα έντυπα μέσα, αφού για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα προβλέπεται δωρεάν χρόνος αξίας 6-7 εκατ. ευρώ. Και αυτή η κατηγορία μέσων πάντως βγαίνει τελικά ενισχυμένη από τις αναμετρήσεις, αφού συνήθως γίνεται συμψηφισμός με το τέλος χρήσης συχνοτήτων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο νόμος που θα καθορίζει με ακρίβεια τα των δημοψηφισμάτων θα περάσει μέσα στο επόμενο δίμηνο από τη Βουλή, ενώ ενδέχεται το πρώτο δημοψήφισμα να γίνει πριν από την εκπνοή του 2011.

Σε ό,τι αφορά πάντως το πρώτο εξάμηνο του 2011, επισημαίνεται ότι η διαφημιστική δαπάνη του Δημοσίου παρουσιάζει κάμψη της τάξης του 17,32%, με το σχετικό κονδύλι να ανέρχεται στα 21,28 εκατ. ευρώ.

Η σημαντικότερη μείωση αφορά την τηλεόραση, όπου το κονδύλι των 5 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκε στο μέσο είναι 40% χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο του πρώτου εξαμήνου του 2010, ενώ μείωση 13,17% καταγράφεται στα περιοδικά, όπου το σχετικό κονδύλι ανέρχεται σε 2,49 εκατ. ευρώ. Στις εφημερίδες το ποσό των 10,3 εκατ. ευρώ είναι μειωμένο κατά 11,74% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η σημαντική αύξηση που εμφανίζεται στο κονδύλι που δαπάνησε το Δημόσιο, στο ραδιόφωνο, το οποίο ξεπερνά το 22,56% σε επίπεδο εξαμήνου.

Το ποσό της δαπάνης στο ραδιόφωνο σε επίπεδο εξαμήνου ανήλθε στα 3,47 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι ακόμα υψηλότερη αύξηση, 84,9% εμφανίζεται στο κονδύλι για το ραδιόφωνο, του μηνός Ιουνίου.

Οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι οργανισμοί είναι οι φορείς του Δημοσίου με την υψηλότερη δαπάνη στα ΜΜΕ, με ποσό 12,27 εκατ. ευρώ, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι το κονδύλι των κομμάτων, το οποίο εκτινάσσεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ σε περιόδους εκλογικών αναμετρήσεων, στο πρώτο εξάμηνο του 2011 διαμορφώθηκε σε 131 χιλιάδες ευρώ, μειωμένο κατά 76%.

Αντίθετα το κονδύλι των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών εμφανίζει μόνο ελαφρά κάμψη της τάξης του 1,17%, ενώ αυξημένο κατά 18,39% είναι το κονδύλι των υπουργείων.


Νέοι κανόνες προβολής

Θα πρέπει να αναφερθεί πάντως, ότι παρά την αύξηση κονδυλίων που αναμένεται από τις νέες ρυθμίσεις για τα δημοψηφίσματα, θα υπάρξουν και νέοι κανόνες όσον αφορά την προβολή των κομμάτων και των απόψεών τους από τα ΜΜΕ.

Σε ό,τι αφορά το διαφημιστικό χρήμα, σύντομα θα υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, η οποία σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα, θα επηρεάσει αναπόφευκτα και τα έξοδα προβολής και διαφήμισης, όχι κατά τη διάρκεια της «προεκλογικής» περιόδου, αλλά στο διάστημα που προηγείται, στο οποίο κατά κανόνα τα κόμματα δαπανούν σημαντικά ποσά στα ΜΜΕ.

Αλλαγές ενδέχεται ότι θα υπάρξουν και σε ό,τι αφορά το χρόνο προβολής των απόψεων των κομμάτων, μέσα από τις διάφορες εκπομπές. Επισημαίνεται ότι εκεί σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα η καταγραφή του χρόνου αφορά κατά κύριο λόγο ποσοτικά και όχι ποιοτικά κριτήρια και γίνεται από το ΕΣΡ μέσω του Πανόπτη.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: