10.7.11

«Η κατοχή δεν είναι δημοκρατία»...


Ενα μεγάλο πανό κυματίζει πάνω στο πλοίο «Γκερνίκα». Γράφει στα αγγλικά: «η κατοχή δεν είναι δημοκρατία». Είναι ένα μήνυμα κατευθείαν προς το παρακείμενο σκάφος του λιμενικού που παρατηρεί τις ... κινήσεις των ακτιβιστών και φροντίζει «διακριτικά» να μην σαλπάρουν από το λιμάνι Κολυμπαρίου στα Χανιά.
Περισσότερες από 20 μέρες, βρίσκονται ακινητοποιημένοι -ύστερα από τον «άτυπο περιορισμό» που επέβαλλε ο Χρ. Παπουτσής- οι Ισπανοί ακτιβιστές του πλοίου "Γκερνίκα", που ανήκει στον "Στόλο Ελευθερίας ΙΙ". Μάλιστα, και οι ίδιοι οι ακτιβιστές, έχουν χάσει το... λογαριασμό των ημερών που βρίσκονται αγκυροβολημένοι. Χθες, ένας από αυτούς, ο Μανουέλ Τάπιαλ, μίλησε στο enet για τον «απαράδεκτο περιορισμό» τους στο λιμάνι, περιορισμός που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε αντίκειται σε κάθε λογική, και κάθε κανόνα του Διεθνούς και Κοινοτικού Δικαίου.
«Έχουμε όλα τα χαρτιά μας, είμαστε καθόλα νόμιμοι, είναι τρελό που δεν μας αφήνουν να φύγουμε. Δεν έχει λογική αυτή η απόφαση. Μέλη της αποστολής μας έχουν πάει στην Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα μήπως και καταφέρουν να αρθεί η διαταγή που μας κρατά αγκυροβολημένους εδώ. Δεν κάνουμε τίποτα παράνομο, απλά θέλουμε να φύγουμε». Ο Μανουέλ, μαζί με ακόμα 7 επιβαίνοντες παραμένει στο πλοίο και είναι όλοι αποφασισμένοι να αποπλεύσουν για Γάζα αμέσως μόλις οι λιμενικοί τους το επιτρέψουν. Όπως είπε, σήμερα αναμένεται να επιβιβαστούν στο πλοίο ακόμα 7-8 μέλη της αποστολής και όλοι μαζί ευελπιστούν να τελειώσει σύντομα ο «αποκλεισμός» τους.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τον απόπλου όλων των πλοίων που είναι ελλιμενισμένα σε ελληνικά λιμάνια και συμμετέχουν στον «Στόλο Ελευθερίας ΙΙ» με προορισμό τη Γάζα. Οι ακτιβιστές, έχουν ήδη καταγγείλει την στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ το θέμα αναμένεται να φτάσει και στο Ευρωκοινοβούλιο, αφού τέτοιου είδος αποκλεισμός παραβιάζει συνθήκες και νόμους.

«Τέτοιες απαγορεύσεις είναι απαράδεκτες σε καιρό ειρήνης» λέει ο Μανουέλ και συνεχίζει: «Μέσα στην ταλαιπωρία μας, είμαστε ευγνώμονες στους κατοίκους της περιοχής, που έρχονται αυθόρμητα και μας προσφέρουν, πολύ ανθρώπινα, ότι μπορεί ο καθένας. Από τρόφιμα και νερά, μέχρι φάρμακα».
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: