25.7.11

ΚΥΠΡΟΣ: Έπιασε δουλειά η Επιτροπή που εξετάζει τα συμβάντα της τραγωδίας στο Μαρί...


Λευκωσία: Ουδείς εξαιρείται των ερευνών της Επιτροπής που διόρισε το υπουργικό συμβούλιο για την απόδοση πολιτικών ευθυνών σε σχέση με την έκρηξη στη Ναυτική Βάση, ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε οι υπουργοί. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο νομικός Πόλυς Πολυβίου κατά την...
πρώτη ακρόαση της Επιτροπής που έγινε το πρωί στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Κατά την ακρόαση ήταν παρόντες οι τρεις δικηγόροι και εμπειρογνώμονας - πυροτεχνουργός που πλαισιώνουν την ομάδα του. Την ομάδα θα πλαισιώνουν και δύο αστυνομικοί που αποσπάστηκαν από την Αστυνομία.

Την ακρόαση παρακολούθησαν αρκετοί συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας και δικηγόροι τους.

Ο κ. Πολυβίου εξήγησε ότι η Επιτροπή δεν θα λειτουργήσει ως δικαστήριο και δεν θα ακολουθήσει τους νόμους περί αποδείξεως.

Τόνισε ότι στις ακροάσεις δεν θα λεχθεί οτιδήποτε που θα θέσει σε κίνδυνο την ποινική διαδικασία.

Στόχος της Επιτροπής, είπε, είναι η επικέντρωση στις ευθύνες.

Ανέφερε ότι θα διερευνηθεί το τι ακριβώς έγινε και τα γεγονότα από την εκφόρτωση των εμπορευματοκιβωτίων μέχρι και μετά την έκρηξη.

Οι ακροάσεις της Επιτροπής θα αρχίσουν στις 22 Αυγούστου και το πόρισμα θα παραδοθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Πόλυς Πολυβίου έχει ήδη αποστείλει 30-40 κλήσεις σε διάφορους λειτουργούς και στελέχη υπηρεσιών και φορέων, μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο, ζητώντας να του σταλούν μέχρι την προσεχή Τετάρτη όλα τα σχετικά έγγραφα και ήδη άρχισε η παραλαβή τους.

Η Επιτροπή, είπε ο κ. Πολυβίου, ξεκίνησε ήδη την ταξινόμηση των εγγράφων αυτών και ταυτοχρόνως τη μελέτη τους, σύντομα δε θα αρχίσει τις ακροάσεις σε ανοικτές ως επί το πλείστον συνεδρίες, έχοντας πάντα κατά νουν το μη επηρεασμό της σε εξέλιξη ευρισκομένης διαδικασίας για καταλογισμό ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών, κάτι που δεν εμπίπτει στους όρους της δικής του εντολής.

Χθες Κυριακή, ο επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής, Πόλυς Πολυβίου και η ομάδα του επισκέφθηκαν τη σκηνή της τραγωδίας στο Μαρί και επιθεώρησαν το σημείο όπου φυλάσσονταν τα εμπορευματοκιβώτια, ενημερώθηκαν επί τόπου και σχημάτισαν εικόνα για τα τραγικά γεγονότα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: