21.7.11

Συζητούν επαναγορά ομολόγων, υπόσχονται «σχέδιο Μάρσαλ»...


Στο τραπέζι παραμένει η «επιλεκτική χρεοκοπία» - Τι σημαίνει για την Ελλάδα και την... τσέπη μας...
Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη σύνοδος κορυφής για την εξεύρεση λύσης στην κρίση χρέους, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να προκρίνουν -σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες- την επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά και την επιμήκυνση των ελληνικών δανείων. Την ίδια ...

στιγμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται να μην έχει πλέον αντιρρήσεις για την «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Βερολίνο. Εξάλλου, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν και έσπευσε να προσθέσει πως θα έπρεπε να αποφευχθεί. 18.05: Το σχέδιο προβλέπει τη διαγραφή του 20% του ελληνικού χρέους. Με τα δεδομένα του περασμένου Μαρτίου η εφαρμογή της σχετικής πρότασης μειώνει το ύψος του ελληνικού χρέους κατά τουλάχιστον 70 δισ. ευρώ.
18.00: Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια
Μαδρίτη: +3,2%
Φρανκφούρτη: +1,27%
Παρίσι: +2,05%
Λονδίνο: +1,26%
17.55: Χρηματιστήριο Αθηνών
Γενικός δείκτης: 1214,42 (+2,54%)
FTSE/ASE-20: 534,8 (+3,79%)
Τράπεζες: 882,88 (7,68%)
17.31: Στις 1.395 μ.β. το σπρεντ του ελληνικού 10ετούς ομολόγου
17.30: Το 1,44 προσεγγίζει η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου. Το νόμισμα της ευρωζώνης ξεκίνησε στο 1,42 στις ασιατικές αγορές και δοκίμασε λίγο πριν το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) το επίπεδο του 1,429 για να ακολουθήσει μια σημαντική υποχώρηση στο 1,414. Ομως μετά τις 3.30 μ.μ. και καθώς άρχισαν να διαφαίνονται οι λεπτομέρειες του σχεδίου για την Ελλάδα η τάση αντιστράφηκε για να διαμορφωθεί στο 1,439.
17.10: Η υπό συζήτηση συμφωνία οδηγεί στη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 20%, αναφέρει το Bloomberg. Το χρέος ξεπερνά τα 350 δισ. ευρώ σύμφωνα με στοιχεία του ΟΔΔΗΧ (με ημερομηνία 31.3.2011)
16.35: Κάτω από τις 1.000 μ.β. τα σπρεντ των ομολόγων για τις χώρες της ευρω-περιφέρειας, πλην Ελλάδας.
Tweet
Ο χρόνος είναι χρήμα και στην «επιλεκτική χρεοκοπία» | Πολιτική | Ελευθεροτυπία
enet.gr
Υπάρχει ζωή μετά την (επιλεκτική) χρεοκοπία; Η απάντηση στο ερώτημα δεν είναι μεταφυσική, καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα θα «συνοδεύεται» κατά πάσα πιθανότητα με την τοποθέτηση της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης στη συγκεκριμένη «βαθμολογία».

16.30: Κάτω από τις 1.400 μ.β. το σπρεντ του ελληνικού 10ετούς ομολόγου.
16.15:
Κάθετη πτώση σημειώνουν τα CDS των χωρών της ευρω-περιφέρειας:
Ελλάδα: -10,3% (2137 μ.β.)
Πορτογαλία: -9,85% (987 μ.β.)
Ιρλανδία: -7,9% (980 μ.β.)
Ιταλία: -11,5% (254 μ.β.)
Ισπανία: -9,3% (310 μ.β.)
Tweet
Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους
pdma.gr
Ύψος Χρέους Το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης στις 31.03.2011 ανέρχεται σε € 354,5 δις¹ . Το 95,8% του ανωτέρω χρέους είναι υπό τη διαχείριση του ΟΔΔΗΧ. ¹ Πηγή: Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Υπουργείο Οικονομικών (Δελτίο Δημόσιου Χρέους, Μάρτιος 2011) ² Αποτελεί χρέος προερχόμενο από δάνεια: στρατιωτικά, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και από τιτλοποιήσεις, την 31/03/2011.
16.10: Στις 1.405 μ.β. το σπρεντ του 10ετούς ομολόγου
15.45: Ισοτιμία € / $: 1,431
15.40: Ανοδικά κινούνται οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών στο ΧΑ. Ανοδο εμφανίζει και ο γενικός δείκτης που βρίσκεται στις 1.204 μονάδες και ενισχύεται κατά 1,7% σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης.
Photo by S.enet.gr

15.35: Στις 1.416 μονάδες βάσης το σπρεντ του ελληνικού 10ετούς ομολόγου
Λήξεις χρέους της κεντρικής κυβέρνησης
(πηγή: ΟΔΔΗΧ)
Photo by Pdma.gr

H πορεία της αξιολόγησης της Ελλάδας από τους 4 οίκους

(πηγή: ΟΔΔΗΧ)
Photo by Pdma.gr

15.15:
Τα βασικά σημεία των προτάσεων που συζητούνται στη σύνοδο κορυφής:
* Χρονική επέκταση των δανείων που θα δοθούν μέσω του EFSF από 7,5 σε 15 χρόνια
* Επιτόκιο 3,5% στα νέα δάνεια για την Ελλάδα
* Δυνατότητα προληπτικής παρέμβασης του EFSF
* Δυνατότητα αγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά
* Εκκληση για "σχέδιο Μάρσαλ" για την ενίσχυση των επενδύσεων και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας
Οσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα εξετάζονται σενάρια που προβλέπουν επαναγορά χρέους ή χρονική μετακύλιση μέρους του ελληνικού χρέους ή ανταλλαγή ομολόγων.

14.50: Στις Βρυξέλλες μεταβαίνουν ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Β. Ράπανος
14.45: Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης
Reply Retweet
Euro area Summit - working lunch has just started. #euco
euHvR
euHvR July 21, 2011 at 14:33
Tweet
Μέρκελ: Η λύση θα αντιμετωπίζει τη ρίζα των προβλημάτων | Οικονομία | Ελευθεροτυπία
enet.gr
"Νομίζω ότι μπορούμε να αποφασίσουμε σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, το οποίο θα αντιμετωπίζει τη ρίζα των προβλημάτων", δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, λίγο πριν την έκτακτη σύνοδο κορυφής. "Αυτό σημαίνει ότι η βιωσιμότητα του χρέους πρέπει να βελτιωθεί και ότι η ανταγωνιστικότητα, πάνω απ' όλα, πρέπει να αυξηθεί", διευκρίνισε.
Read More



Ο συμβιβασμός Μέρκελ-Σαρκοζι

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, μετά την πολύωρη χθεσινή τους συνάντηση στο Βερολίνο παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ και σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι, κατέληξαν σε μια κοινή πρόταση, χωρίς όμως να δημοσιοποιήσουν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σύμφωνα, πάντως, με το προσχέδιο που έφτασε στα χέρια των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, αυτή προβλέπει την επαναγορά ομολόγων από την δευτερογενή αγορά, ευνοϊκότερους όρους δανεισμού, αλλά και δράση για την τόνωση της ανάπτυξης. Ανοιχτός παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα συμμετέχει ο ιδιωτικός τομέας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιάν Κις Ντε Γέγκερ, δήλωσε ότι Γερμανία και Γαλλία συμφώνησαν ότι η επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας είναι δυνατή, κάτι που επιτρέπει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους. Σύμφωνα με δηλώσεις του στην βουλή, εξετάζεται ακόμη ένα ευρύ φάσμα επιλογών όπως η ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων σε τιμή κάτω από την ονομαστική τους αξία, με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας. "Η απαίτηση να αποφευχθεί μια επιλεκτική χρεοκοπία εγκαταλείφθηκε. Μπορούμε να συνεχίσουμε να συζητάμε για το σχέδιο συμμετοχής των τραπεζών, που παραμένει εμπιστευτικό" συμπλήρωσε.

Τις δηλώσεις του Γιάν Κις Ντε Γέγκερ, επιβεβαιώνουν και ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία τα οποία μεταδίδουν ότι τόσο η γερμανική κυβέρνηση όσο και τραπεζικές πηγές θεωρούν πιθανή την επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας αν για παράδειγμα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, χρηματοδοτούσε την επαναγορά του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δεχόταν την είσοδο της Ελλάδας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Εκτός από τους ηγέτες των κρατών – μελών της ευρωζώνης το «παρών» θα δώσουν στις σημερινές συνομιλίες η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ο Γιόζεφ Άκερμαν, πρόεδρος της Deutsche Bank και λοιποί επικεφαλής πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild.

Λίγο πριν τη σύνοδο, ο Γιωργος Παπανδρέου ενημερώθηκε από τη Γερμανίδα καγκελάριο για τη γαλλογερμανική συμφωνία και στη συνέχεια ακολούθησε τριμερής συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί-Παπανδρέου.

Η φορολόγηση των τραπεζών

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν αργά χθες το βράδυ, για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, στο «τραπέζι» έπεσε και η φορολόγηση των τραπεζών. Μέτρο το οποίο εκτιμάται ότι θα αποφέρει 50 δισ. ευρώ. Ωστόσο, με βάση πηγές της Ε.Ε., τις οποίες επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών δεν θα περιληφθεί στο δεύτερο ελληνικό «πακέτο». Παράλληλα, στο άκουσμα ενός τέτοιου ενδεχομένου, οι τράπεζες έχουν ήδη απειλήσει με αγωγές.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο επικεφαλής του Eurogroup,. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εκτίμησε ότι είναι μάλλον απίθανο να επιβληθεί φορολογία στις τράπεζες. Όπως δήλωσε ο ίδιος, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης, δεν αποκλείεται μια στάση πληρωμών της Ελλάδας αλλά τόνισε ότι "πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί".


Επιλεκτική χρεοκοπία: Πώς επηρεάζονται τράπεζες, καταθέσεις και εταιρείες
Του ΧΡ. ΖΙΩΤΗ

Η επιλεκτική χρεοκοπία, παρά τα ξόρκια, έχει μπει πλέον στο καθημερινό λεξιλόγιο, προκαλώντας γενικευμένη ταραχή στην κοινή γνώμη.

Μόνο το άκουσμα προκαλεί σε αρκετούς πανικό.

Παρά ταύτα ο συγκεκριμένος όρος δεν θα πρέπει να συγχέεται με τη στάση πληρωμών, την αθέτηση υποχρεώσεων, ή ακόμη και την υποχρεωτική αναδιάρθρωση του χρέους, εκδοχές που σύμφωνα με τη νομική ορολογία οδηγούν στην «πραγματική» χρεοκοπία της χώρας.

Η υποβάθμιση αυτή δεν πρόκειται να γίνει αντιληπτή στις καθημερινές συναλλαγές ούτε και αναμένεται να επιδεινώσει τους όρους διαβίωσής μας. Βέβαια πρακτικά προβλήματα δημιουργεί, όπως όμως διαβεβαίωσε ο κ. Βενιζέλος η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αναλάβει τη δέσμευση να καλύψει τη χώρα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αυτό σημαίνει ότι οι καταθέτες δεν θα πρέπει να ανησυχούν γιατί τα προβλήματα ρευστότητας που προκαλεί η επιλεκτική χρεοκοπία θα επιλυθούν πριν γίνουν ορατά και αισθητά από αυτούς. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα αναλάβει να υποκαταστήσει το ρόλο που εδώ και ένα χρόνο παίζει η ΕΚΤ, καλύπτοντας τις ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. Ηδη έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, ο οποίος επιτρέπει στην ΤτΕ μέσω του μηχανισμού έκτακτης βοήθειας (Emergency Liquidity Assistance) να δέχεται ως ενέχυρο τα υποβαθμισμένα ελληνικά ομόλογα (τα οποία δεν θα δέχεται η ΕΚΤ) και να χορηγεί έναντι αυτών ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Πρακτικά θα μπορεί να «τυπώνει» χρήμα και να το δίνει στις τράπεζες. Πρόκειται για τον ίδιο μηχανισμό που είχε θέσει παλαιότερα σε εφαρμογή και η Ιρλανδία.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους εκτός από το πρόβλημα ρευστότητας ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν πρόσκαιρη πίεση στα κεφάλαια και τα κέρδη τους. Η υποβάθμιση των ομολόγων στην κατηγορία SD θα τις αναγκάσει να αναπροσαρμόσουν προς τα κάτω την αξία των ελληνικών ομολόγων που διατηρούν στο «επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο». Τα ομόλογα αυτά μέχρι σήμερα οι τράπεζες τα αποτιμούν στο άρτιο, δηλαδή στο 100% της ονομαστικής του αξίας, ή πολύ κοντά σ' αυτήν. Ομως, με δεδομένο ότι ο απολογισμός για την κάθε τράπεζα γίνεται λογιστικά, στο τέλος κάθε τριμήνου, οι ζημιές αυτές μπορεί εύκολα να καλυφθούν αν στο μεσοδιάστημα οι οίκοι προχωρήσουν στην αναβάθμιση της Ελλάδας.

Το πότε θα γίνει η αναβάθμιση αυτή δεν μπορεί να προεξοφληθεί. Θα εξαρτηθεί πάντως σε μεγάλο βαθμό από το σσχέδιο στο οποίο θα καταλήξουν οι ευρωπαίοι ηγέτες. Για παράδειγμα το γερμανικό, που προέβλεπε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα πρέπει να γίνει με ανταλλαγή ομολόγων σε τιμές κοντά στην αγοραία τους αξία, θα βοηθούσε στη μείωση του δημόσιου χρέους. Στην ίδια κατεύθυνση οδηγεί και η επαναγορά ομολόγων. Υπολογίζεται ότι με 50 δισ. ευρώ κεφάλαιο το ελληνικό Δημόσιο επαναγοράζοντας ομολόγα μπορεί να περιορίσει το δημόσιο χρέος κατά 20%.

Το γερμανικό σχέδιο (και οι παραλλαγές του) φέρνουν όμως στο προσκήνιο και το ακανθώδες θέμα των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS). Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών ένα σχέδιο στα πρότυπα των Γερμανών μπορεί να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός (credit event) και να πυροδοτήσει την πληρωμή των CDS. Αυτή είναι μία διαφορετική διαδικασία, την οποία θα αποφασίσει ο οργανισμός ISDA ο οποίος εποπτεύει την αγορά παραγώγων. Ο εκπρόσωπος του οίκου David Green έχει διαβεβαιώσει ότι η εθελοντική μετακύλιση των ομολόγων (rollover) δεν πυροδοτεί τα CDS. Πάντως είναι σαφές ότι η υποβάθμιση της χώρας σε «επιλεκτική χρεοκοπία» δεν οδηγεί από μόνη της στην ενεργοποίηση της εξόφλησης των ασφαλίστρων κινδύνου.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: