7.7.11

Βρίζονται δημοσίως οι υπουργοί του Μπερλουσκόνι....


Η λέξη "κρετίνος" με την οποία χαρακτήρισε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τρεμόντι τον συνάδελφό του, υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Μπρουνέτα, αλλά και τα υποτιμητικά του σχόλια, προκαλούν νέα, απρόβλεπτη ένταση στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.
Ηταν ένα... απρόβλεπτο, τυχέο περιστατικό στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των οικονομικών μέτρων, που στάθηκε αρκετό για να προκαλέσει νέα αναταραχή στην κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Τον λόγο αρχικά πήρε ο υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, και τον ακολούθηκε ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Ρενάτο Μπρουνέτα, για να αναφερθεί στις περικοπές που αφορούν τον τομέα του.

Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, που βρίσκονταν δίπλα του, ο Τρεμόντι σχολίασε: "αυτός ο Μπρουνέτα είναι κρετίνος (un cretino). Πρόκειται για περίπτωση που πρέπει να χαρακτηρισθεί ως πολιτική παρέμβασή αυτοκτονίας".

Ο ιταλός "υπερυπουργός" Οικονομικών ήταν βέβαιος ότι το μικρόφωνό του ήταν κλειστό, αλλά στην πραγματικότητα, όλοι οι παρευρισκόμενοι δημοσιογράφοι άκουσαν ξεκάθαρα τις φράσεις του. Στην συνέχεια, μάλιστα, ακούστηκε να λέει ότι "οι περικοπές στην δημόσια διοίκηση είναι ελάχιστες και ο Μπρουνέτα μπορούσε να αποφύγει να παρέμβει. Αλλά πήρε το λόγο, γιατί του αρέσει να μιλάει. . .".

Ιταλοί σχολιαστές σημειώνουν πως ήταν γνωστό εδώ και καιρό πως οι σχέσεις των δυο υπουργών ήταν κάθε άλλο παρά ειδυλλιακές, αλλά δεν είχε προκύψει ποτέ μια τόσο έντονη σύγκρουση.

Ο Τρεμόντι επιχείρησε μετά το τέλος της συνέντευξης να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αγκαλιάζοντας το συνάδελφό του, αλλά το επεισόδιο είχε ήδη μαγνητοσκοπηθεί και η "ζημιά" είχε γίνει.

Η ένταση φέρνει και πάλι σε δύσκολη θέση τον μεγιστάνα-πρωθυπουργό, ο οποίος θα κληθεί να παίξει ρόλο "πυροσβέστη". Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα, ακριβώς, που ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσπαθεί να πείσει τους Ιταλούς ότι οι περικοπές 47 δισεκατομμυρίων ευρώ, που υιοθέτησε για την επόμενη τριετία, δεν πρόκειται να πλήξουν την αγοραστική τους δύναμη.
ETHNOS

Δεν υπάρχουν σχόλια: