4.7.11

Ο πολυσχιδής κ. Παπουτσής...


Του Δημήτρη Παπαθανασίου

Τέτοιες στιγμές... δημοκρατίας είχε να ζήσει η Ελλάδα από την εποχή της χούντας. Εκατοντάδες με ανοιγμένα κεφάλια στα νοσοκομεία από τη βαρβαρότητα των δυνάμεων καταστολής, χιλιάδες με αναπνευστικά προβλήματα από τους τόνους χημικών, ξέφραγο αμπέλι για τους προβοκάτορες, που αλώνιζαν χέρι χέρι με τα... ΜΑΤ, το κέντρο της Αθήνας, εμπόλεμη ζώνη το Σύνταγμα και οι πέριξ της πλατείας περιοχές. Και η κυβέρνηση ούτε είδε ούτε άκουσε τίποτα.

Μάλιστα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη (τι χαζό ανέκδοτο), ως άλλος Πάγκαλος και Πολύδωρας, προσπαθώντας να δικαιολογήσει στη Βουλή το όργιο της κρατικής βίας, επικαλέστηκε ένα σωρό ανοησίες, μεταξύ των οποίων τη γνωστή πια καραμέλα, ότι πίσω από τα επεισόδια βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν θα περίμενε κανείς από τον κ. Παπουτσή να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Ποτέ δεν το έχει κάνει. Ακόμη και στην περίπτωση του «Σαμίνα» με τους 82 πνιγμένους, ως υπουργός τότε Εμπορικής Ναυτιλίας, σφύριζε αδιάφορα και δήλωνε πως το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο...

Στο κόκαλο όμως των κατοίκων της Κερατέας έφτασαν πολλές φορές επί των ημερών του τα κλομπ των δυνάμεων καταστολής. Τότε που μια ολόκληρη πόλη ήταν έρμαιο των ορέξεων των ΜΑΤ και χιλιάδες κάτοικοι όμηροι των δυνάμεων του κ. Παπουτσή, που περιφρουρούσαν ένα οικόπεδο και μια μπουλντόζα!

Ούτε τότε ο κ. υπουργός, όπως και προχθές, είχε ακούσει τίποτα για συντονισμένη δράση προβοκατόρων και αστυνομικών, για αλόγιστη χρήση χημικών, για αστυνομικές θηριωδίες, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες φορέων και κατοίκων. Κι όμως, ο ίδιος, στις 13 Μαΐου, μετά τη δολοφονία του Μ. Καντάρη στο κέντρο της Αθήνας και τα έκτροπα που ακολούθησαν, μιλώντας στους αρχηγούς Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και Λιμενικού είχε κάνει λόγο για δημοκρατικό έλλειμμα στα Σώματα Ασφαλείας και είχε προαναγγείλει την παραδειγματική τιμωρία όσων αυθαιρετούν και ασκούν βία εις βάρος των πολιτών.

Τότε, όμως, οι δηλώσεις του δεν είχαν συμπέσει με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, οπότε μπορούσε να λέει ό,τι θέλει και να υπερασπίζεται έτσι ανέξοδα και το αριστερό προφίλ που κουβαλά από τα φοιτητικά του χρόνια. Μας έχει συνηθίσει εξάλλου σε τέτοιου είδους ακροβασίες ο τελευταίος πρόεδρος της ΕΦΕΕ. Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από την εποχή που ήταν γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και εμφανιζόταν ως δυνάμει ηγέτης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Τότε που έκανε αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Μετά έγινε υπουργός και όλα άλλαξαν...

Κατά τον ίδιο τρόπο έκανε αντιπολίτευση ο κ. Παπουτσής και στο Δήμο Αθηναίων ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ομορφη Πόλη» (2002-2006). Το βράδυ δήλωνε πως θα είναι αμείλικτος με την Ντόρα Μπακογιάννη και το πρωί, όταν η δήμαρχος, 13 μήνες πριν από τους Αγώνες, πρότεινε τη σύναψη «ολυμπιακού» δανείου για τον ήδη υπερχρεωμένο δήμο, ύψους 140 εκατ. ευρώ, ο κ. Παπουτσής αντιπρότεινε δάνειο 200 εκατ. ευρώ, για να καταλήξουν τελικά από κοινού στα 180 εκατ.! Τρία χρόνια μετά, ως σωστός αριστερός, κατήγγειλε ότι τα λεφτά ξοδεύτηκαν σε δεξιώσεις!

Αρέσκεται ο κ. Παπουτσής, όπως και οι περισσότεροι σύντροφοί του στο κυβερνών κόμμα, να επενδύει πολλά στην επικοινωνία και να προσπαθεί μέσω αυτής να κάνει το άσπρο μαύρο. Αξέχαστη θα μείνει, για παράδειγμα, η δήλωσή του στη Βουλή, λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του 44χρονου στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Ηπείρου, ότι η εγκληματικότητα στο κέντρο της πρωτεύουσας μειώνεται. Το ίδιο «επικοινωνιακή» είναι και η αντιμετώπιση από τον υπουργό του μεταναστευτικού. Τη μια στιγμή εμφανίζεται να θέλει να εγκύψει στο πρόβλημα και την άλλη δυναμιτίζει τα ρατσιστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας, υψώνοντας φράχτες στον Εβρο και προετοιμάζοντας σαρωτικές σκούπες, δηλώνοντας πως όλοι οι παράνομοι μετανάστες θα απελαθούν.

Και πριν προλάβει να κατακάτσει ο κουρνιαχτός από τα χημικά και να στεγνώσει το αίμα από τη θύελλα της κρατικής τρομοκρατίας και τα κατορθώματα των υφισταμένων του, ο κ. Παπουτσής απαγόρευσε τον απόπλου των πλοίων με ελληνική και ξένη σημαία από τα ελληνικά λιμάνια με προορισμό τη θαλάσσια περιοχή της Γάζας, προσφέροντας για άλλη μία φορά τις χρήσιμες υπηρεσίες του στους συμμάχους εκατέρωθεν του Ατλαντικού. Για να δεχθούν αμέσως αυτός και η κυβέρνηση τις ευχαριστίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αμα είσαι αριστερός...
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: