11.7.11

Υπό έλεγχο η φωτιά στη Βόρεια Εύβοια...


Το ίδιο και οι πυρκαγιές σε Ζάκυνθο και Λακωνία...
Υπό έλεγχο τέθηκε το πρωί της Δευτέρας η μεγάλης έκτασης πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στην περιοχή Αγιος της Βόρειας Εύβοιας, μεταξύ Αιδηψού και Ιστιαίας, χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Στη μάχη με ...
τις φλόγες ρίχτηκαν 80 πυροσβέστες με 27 οχήματα, τέσσερα πεζοπόρα τμήματα και δύο ελικόπτερα.

Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι, εντάσεως 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής τα εναέρια μέσα επιχείρησαν «πάνω στα όριά τους» διότι δεν μπορούν να κάνουν ρίψεις εάν οι άνεμοι ξεπερνούν σε ένταση τα 8 μποφόρ. Οι ίδιοι αξιωματικοί επίσης υπενθύμισαν, ότι μετά τη δύση του ηλίου τα εναέρια μέσα δεν μπορουν να επιχειρήσουν και σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, θα ζητηθεί ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων.

Νωρίτερα είχε τεθεί υπό έλεγχο η δασική πυρκαγιά, με δύο εστίες, που είχε ξεσπάσει στη θέση Μπαλντάς στην Κερατέα Αττικής. Εκεί είχαν σπεύσει επί τόπου 36 πυροσβέστες με 12 οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Προς στιγμήν η φωτιά έφτασε κοντά σε σπίτια που βρίσκονται σε αραιοκατοικημένη περιοχή, χωρίς όμως να τα απειλήσει άμεσα.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν να ανακόψουν την πυρκαγιά και η εικόνα στην περιοχή είναι ήδη καλύτερη. Λόγω αυτού του γεγονότος, τα εναέρια μέσα αποδεσμεύτηκαν.

Απο τις φλόγες κάηκαν περίπου 40 στρέμματα δασικής έκτασης.

Οι αξιωματικοί της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος εξετάζουν το ενδεχόμενο εμπρησμού, καθώς όπως έγινε γνωστό από αρμόδιους αξιωματικούς, η φωτιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε διαφορετικές εστίες σε απόσταση περίπου 200 μέτρων η μία απο την άλλη.

Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει προειδοποιήσει για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, την Κυριακή και τη Δευτέρα, στις περιοχές της Αττικής και της Εύβοιας.


Πυρκαγιές και σε Ζάκυνθο, Λακωνία και Θεσσαλονίκη

Στις 18.35 ξέσπασε και αγροτοδασική πυρκαγιά στην περιοχή Κουπιά, κοντά στους Μολαούς Λακωνίας. Στην περιοχή επιχειρήσαν 15 πυροσβέστες με πέντε οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα καταφέρνοντας λίγες ώρες αργότερα να θέσουν τη φωτιά υπό μερικό έλεγχο.

Το βράδυ υπό έλεγχο είχε πλέον τεθεί και η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει νωρίς το απόγευμα στη Ζάκυνθο, σε ρεματιά με πουρνάρια στην περιοχή Νερατζούλες στο Αργάσι. Στο σημείο έσπευσαν 20 πυροσβέστες με έξι οχήματα και ένα ελικόπτερο.

Επιπλέον, γύρω στις 5 το απόγευμα κατασβέστηκε πυρκαγιά που προκλήθηκε από αναμμένο τσιγάρο στον οικισμό αθιγγάνων Αγία Σοφία, στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Η πυρκαγιά έκαψε ξερά χόρτα και απορρίμματα, χωρίς να απειληθούν κατοικίες.

Μια ακόμη φωτιά που κατέκαιε ξερά χόρτα στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης ανέλαβαν να κατασβέσουν πέντε άνδρες της Πυροσβεστικής με δύο οχήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Κυριακή σε όλη τη χώρα είχαν ξεσπάσει 75 δασικές πυρκαγιές.
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: