4.7.11

Μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες έστειλε από το Κίεβο ο πρόεδρος Χριστόφιας...


Κίεβο: Δεν τίθεται θέμα επιβολής χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας. Σε δηλώσεις από το Κίεβο της Ουκρανίας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η ε/κ πλευρά προσβλέπει στη


συνάντηση της Γενεύης παρόλο, πρόσθεσε, που δεν έχει σημειωθεί η αναμενόμενη πρόοδος στις συνομιλίες λόγω της στάσης της τουρκικής πλευράς.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τον Ουκρανό ομόλογό του Βίκτορ Γιανούκοβιτς για τις εξελίξεις στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού και επανέλαβε ότι ''η επανένωση της Κύπρου ήταν και παραμένει αμετάθετος στόχος μας, ήταν και παραμένει η καρδιά του οράματος μας για την Κύπρο του 21ου αιώνα''.

''Οι συνομιλίες διεξάγονται επί της βάσης που συμφωνήθηκε από κοινού μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Αυτή η βάση προβλέπει λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, για ένα κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μία και μόνη ιθαγένεια. Όπως έχουμε συμφωνήσει με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, χωρίς επιδιαιτησία ή τεχνητά χρονοδιαγράμματα'', είπε ο πρόεδρος Χριστόφιας.

Σημείωσε ότι ''δυστυχώς δεν επιτεύχθηκε η πρόοδος που αναμέναμε, λόγω της στάσης της Άγκυρας και της τ/κ πλευράς''.

''Προσβλέπουμε στην επικείμενη συνάντησή μας με τον Γενικό Γραμματέα στη Γενεύη, με την ελπίδα η τουρκική πλευρά να επιδείξει την αναγκαία ευελιξία για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός'', είπε ο πρόεδρος Χριστόφιας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Γιανούκοβιτς για τη στήριξη της Ουκρανίας στο Κυπριακό στη βάση αρχών.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας απηύθυνε πρόσκληση στον Ουκρανό ομόλογό του να επισκεφθεί επίσημα την Κύπρο, πρόσκληση η οποία έγινε αποδεκτή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: