7.7.11

ΚΥΠΡΟΣ: Φιλί ζωής στις συνομιλίες...


Γενεύη: Πραγματοποιείται στις 11 το πρωί, στη Γενεύη, η κοινή συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

Χθες το ...απόγευμα στη Γενεύη, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη.

Στη Γενεύη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας βρίσκονται ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Νίκος Αιμιλίου και το μέλος του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μενέλαος Μενελάου.

Τα Ηνωμένα Έθνη θα επιχειρήσουν σήμερα να δώσουν φιλί ζωής στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ώστε να εφαρμοσθεί ο οδικός χάρτης που έχουν ετοιμάσει. Ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης στη Γενεύη, θα ζητήσει από τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου να επιταχύνουν τις συζητήσεις και να επισπεύσουν τη διαδικασία.

Ο κ. Μπαν Κι Μουν θα ζητήσει από τους δύο διαπραγματευτές να του παρουσιάσουν το δικό τους σχέδιο δράσης για το τι μέλλει γενέσθαι στη διαδικασία.

Ο ίδιος έχει το δικό του σχέδιο, το οποίο και θα παρουσιάσει ενώπιον τους και το οποίο ουσιαστικά θα επιβεβαιώνει πως η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι συναντήσεις στη Λευκωσία και θα συζητηθούν όλα τα κεφάλαια εξαντλητικά. Ο στόχος είναι η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης τον Δεκέμβριο και διεξαγωγή δημοψηφισμάτων τους πρώτους μήνες του 2012 (πριν την κυπριακή Προεδρία στην Ε.Ε.). Σε ό,τι αφορά νέα τριμερή τον Σεπτέμβριο, ενώ πρέπει τούτο να θεωρείται δεδομένο, δεν ξεκαθάρισε κατά πόσο θα ανακοινωθεί μετά τη σημερινή συνάντηση.

Πάντως, μετά από συνεννόηση με τον ΟΗΕ, η Κομισιόν έκανε χθες παρέμβαση στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Μπαρόζο με δήλωσή του ζήτησε από Χριστόφια και Έρογλου, να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις και «γρήγορα να κάνουν τα επόμενα βήματα προς μια λύση».

Την ίδια ώρα, έχει κληθεί στις Βρυξέλλες ο Έρογλου, την ερχόμενη εβδομάδα, για συναντήσεις με Μπαρόζο, Φούλε και τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μπούζεκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: