28.7.11

Στο «φως» οι προνομιακές σχέσεις του ομίλου Μέρντοχ με την κυβέρνηση Κάμερον...


Δεκαετίες τώρα, από τον καιρό της «Σιδηράς Κυρίας» Μάργκαρετ Θάτσερ, οι κακές γλώσσες επιμένουν πως ο αληθινός πρωθυπουργός της χώρας είναι ο Ρούπερτ Μέρντοχ -ανεξάρτητα από το αν κυβερνούν οι... Συντηρητικοί ή οι Εργατικοί.

Και, δυστυχώς για την βρετανική δημοκρατία, η φήμη δεν ήταν φήμη -αφού σύμφωνα με τις νέες αποκαλύψεις, ο ίδιος ο Μέρντοχ, ο γιος του Τζέιμς ή άλλα ανώτατα στελέχη του ομίλου του είχαν περισσότερες από 60 «ενημερωτικές» συναντήσεις με υπουργούς της βρετανικής κυβέρνησης τους τελευταίους 15 μήνες.

Αν μάλιστα προστεθούν και οι «κοσμικές» συναντήσεις σε κομματικά συνέδρια, δεξιώσεις κ.α., όπου βεβαίως δεν ανταλλάσσονταν μόνο φιλοφρονήσεις και κουτσομπολιά, τα «τετ-α-τετ» υπουργών και της ευρύτερης «οικογένειας» Μέρντοχ φτάνουν τα 107!

Χωρίς μάλιστα να περιλαμβάνονται σε αυτές οι προσωπικές συναντήσεις του Ντέιβιντ Κάμερον με τον «μεγιστάνα» και το περιβάλλον του, που σύμφωνα με τον ίδιο τον Βρετανό πρωθυπουργό ανέρχονται σε 26.

«Πρωταθλητής» ...ενημέρωσης των Μέρντοχ αναδεικνύεται λόγω χαρτοφυλακίου ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν, με 16 συνολικά συναντήσεις με διευθυντικά στελέχη και συμβούλους του ομίλου News International από τον Μάιο του 2010 ως σήμερα: σε δύο από αυτές ενημέρωσε μάλιστα απευθείας πατέρα και γιο Μέρντοχ για την πορεία της βρετανικής και παγκόσμιας οικονομίας.

Και ο υπουργός Άμυνας, Λίαμ Φοξ, όμως, ο οποίος όπως προκύπτει είχε 16 εμπιστευτικές συναντήσεις με την οικογένεια Μέρντοχ και την πρώην διευθύνουσα σύμβουλο του ομίλου, Ρεμπέκα Μπρουκς, για τις πολεμικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την νέα αμυντική στρατηγική της Βρετανίας. Εκπρόσωπος του κ. Φοξ προσπάθησε να δικαιολογήσει τον υπουργό υποστηρίζοντας ότι τα απόρρητα στοιχεία γνωστοποιήθηκαν στους Μέρντοχ λόγω του «ενδιαφέροντος που εξέφρασε ο όμιλος για τα ζητήματα άμυνας».

Οι συναντήσεις περιλαμβάνουν και άτομα όπως τον Υπουργό Πολιτισμού, Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος δείπνησε με τον πατέρα Μέρντοχ λίγες μέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον.

Εννοείται πως ο κ. Χαντ δεν συζήτησε με τον «μεγιστάνα του Τύπου» για... θέατρο, αλλά για την πρόταση εξαγοράς του μεγαλύτερου βρετανικού δορυφορικού καναλιού BSkyB από τον όμιλο News International -την οποία φερεται να συζήτησε και κατ' ιδίαν με τον υιό Μέρντοχ, δυο φορές μάλιστα, λίγες μέρες αφότου ο Κάμερον του ανέθεσε την πολιτική ευθύνη της πολύκροτης υπόθεσης.

Ωστόσο, «κολλητή παρέα» με τους Μέρντοχ κάνει και ο Υπουργός Παιδείας, Μάικλ Γκοβ, ο οποίος άλλωστε είχε στο παρελθόν εργαστεί στον όμιλο, ενώ η σύζυγος του εξακολουθεί να εργάζεται εκεί. Ο κ. Γκοβ είχε συνολικά 12 συναντήσεις με στελέχη του ομίλου, πριν αναλάβει καθήκοντα υπουργού. Την Τετάρτη ο κ. Γκοβ δήλωσε μάλιστα ότι «δε ντρέπεται» για τις συναντήσεις του με τους Μέρντοχ, καθώς ήταν προσωπικής φύσης και «σχετικές με την εκπαίδευση, η οποία είναι το αντικείμενο του».

Η «προνομιακή» μεταχείριση του ομίλου Μέρντοχ από τους υπουργούς των «Τόρις» φαίνεται όμως πιο ξεκάθαρα αν συγκριθεί με τα σαφώς λιγότερα ραντεβού τους με εκπροσώπους άλλων ειδησεογραφικών ομίλων. Έτσι, ο κ.Οσμπορν συναντήθηκε μόνο δύο φορές στο ίδιο διάστημα με εκπροσώπους της Independent, και έξι με στελέχη της (φιλοκυβερνητικής, αλλά όχι και τόσο αγαπητής όσο οι εφημερίδες του Μέρντοχ) Daily Telegraph.

Ο μόνος από τους «πρωτοκλασάτους» υπουργούς του Κάμερον που δεν είχε συχνές επαφές με τους Μέρντοχ ήταν ο υπουργός Επιχειρήσεων Βινς Κέιμπλ, ο οποίος συναντήθηκε μόνο μια φορά με τον αρχισυντάκτη των Times, Τζέιμς Χαρντινγκ, τον περασμένο Δεκέμβρη.

Ο κ. Κέιμπλ, που βεβαίως ανήκει στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και όχι στους «Τόρις», είχε αρχικά επιφορτιστεί με την πολιτική εποπτεία της πώλησης της BSkyB, αλλά απηλλάγη των συγκεκριμένων καθηκόντων του -που πέρασαν, με εντολή Κάμερον, στον πιο... συμπαθητικό προς τον όμιλο Τζέρεμι Χαντ, όταν δήλωσε δημόσια πως «κήρυξε τον πόλεμο στον Μέρντοχ», διότι η προτεινόμενη εξαγορά θα δημιουργούσε συνθήκες μονοπωλίου στην βρετανική συνδρομητική τηλεόραση.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: