3.7.11

Νέο χαράτσι για τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή δανείων...


Από 8 έως 120 ευρώ θα πληρώνουν όσοι καθυστερούν να καταβάλουν τις δόσεις των δανείων και των καρτών. Πρόκειται για μια νέα τακτική κατά την οποία οι καταναλωτές, παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία, θα ... αναγκάζονται να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στις τράπεζες.
H συγκεκριμένη τράπεζα έχει ενημερώσει σχετικά τους πελάτες της, ενώ, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος, υπογραμμίζει πως οι τράπεζες επικαλούνται «λειτουργικά έξοδα, που προκύπτουν εξαιτίας, των καθυστερήσεων στις πληρωμές» με αποτέλεσμα να επιβάλουν επιπλέον τόκους από 8 έως 120 ευρώ

Το νέο χαράτσι, μόνο σε μια συγκεκριμένη τράπεζα, ξεκινά από τα 8 ευρώ και αγγίζει τα 120 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το είδος του δανείου ή την πιστωτική κάρτα και είναι επιπλέον των τόκων υπερημερίας με τους οποίους χρεώνονται οι δανειολήπτες.

Μάλιστα, συγκεκριμένη τράπεζα έχει ήδη αποστείλει επιστολή στους πελάτες της, με την οποία τους ενημερώνει ότι αν καθυστερήσουν 7 μέρες την πληρωμή δανείων και πιστώσεων (αλληλόχρεοι λογαριασμοί) και 30 μέρες την πληρωμή της πιστωτικής τους κάρτας, τότε θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο.

Καταγγελίες
Πλήθος καταγγελιών για τα νέα χαράτσια έχουν δεχθεί το τελευταίο διάστημα καταναλωτικές οργανώσεις, αλλά και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και ο Συνήγορος του Καταναλωτή. Για αμφιλεγόμενες πρακτικές και καταχρηστικούς όρους κάνει λόγο στη Voria.gr ο γενικός γραμματέας κ. Δημήτρης Σπυράκος, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν ξεκινήσει όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες.

Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή προσάπτει με επιστολή της στις δυο τράπεζες παραβίαση του νόμου και το επόμενο διάστημα αναμένει να καταθέσουν το υπόμνημά τους. Σύμφωνα με τον κ. Σπυράκο, αφού ολοκληρωθούν οι φάκελοι, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να τοποθετηθεί (έχει περιθώριο εντός 2 μηνών) και στη συνέχεια επιβάλλονται οι κυρώσεις, οι οποίες κυμαίνονται από 1.500 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: