14.7.11

Τηλεοπτικό διάγγελμα του Δ.Χριστόφια για την τραγωδία στη ναυτική βάση της Κύπρου...


Τηλεοπτικό διάγγελμα θα απευθύνει στον κυπριακό λαό ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στη διάρκεια του οποίου αναμένεται να επικεντρωθεί στην τραγωδία της 11ης Ιουλίου.

Ο κ.Χριστόφιας θα απευθύνει το διάγγελμα μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου που αρχίζει στις 10 το πρωί.

«Γνωστός σε...

όλους ο κίνδυνος»

Όπως αποκαλύπτει η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», ο κίνδυνος για την έκρηξη ήταν γνωστός σε όλους και δημοσιεύει μάλιστα τα πρακτικά σύσκεψης στο υπουργείο Άμυνας που έγινε για το θέμα των κοντέινερ.

Σύμφωνα με πρακτικό σύσκεψης που έγινε στις 10 Φεβρουαρίου 2011 στο υπουργείο Άμυνας με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, του Αρχηγού ΓΕΕΦ, αλλά και του Διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Λεωνίδα Παντελίδη, έγινε πλήρης ενημέρωση για τον κίνδυνο έκρηξης.

Ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου του ΓΕΕΦ, στην σύσκεψη, αναφέρθηκε ξεκάθαρα στους κινδύνους που υπήρχαν μιλώντας για το ενδεχόμενο έκρηξης, σύμφωνα με τα πρακτικά.

Ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Λεωνίδας Παντελίδης πρότεινε να γίνει διαχωρισμό του στρατιωτικού από το μη στρατιωτικό υλικό και η Κυπριακή Δημοκρατία να απευθυνθεί δύο φορές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να απαλλαγεί από τα εμπορευματοκιβώτια.

Ο κ. Παντελίδης ανέφερε πως το μη στρατιωτικό υλικό θα μπορούσε να εκποιηθεί, σημειώνοντας πως σύμφωνα με πληροφόρηση που είχε, η Συρία και το Ιράν θα ικανοποιούντο με ένα συμβολικό ποσόν.
Όπως αναφέρει ο «Πολίτης», από τα 98 εμπορευματοκιβώτια τα 65 περιείχαν διάφορες πυρίτιδες. Τα υπόλοιπα περιείχαν πλάκες γραφίτη, σωλήνες και άλλα μεταλλικά υλικά.

Στη σύσκεψη, τόσο ο υπουργός Άμυνας όσο και ο αρχηγός ΓΕΕΦ διατύπωσαν φόβους για την επικινδυνότητα της πυρίτιδας λόγω της αλλοίωσης της από τον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τα πρακτικά, η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση της εισήγησης του υπουργού Εξωτερικών για αποστολή δειγμάτων της πυρίτιδας σε χημεία της Κύπρου και του εξωτερικού και να ερευνηθεί το ποσόν που θα μπορούσε να εξασφαλίσει το κράτος από την πώληση της. Αν και πέρασαν πέντε μήνες από εκείνη τη σύσκεψη δεν υπήρξε καμία ενέργεια, όπως αναφέρει ο «Πολίτης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: