26.7.11

Ελεύθεροι οι δυο νεαροί για το θάνατο της Στέλλας Ακουμιανάκη...


• Σεβόμαστε κάθε δικαστική κρίση, δηλώνει η οικογένεια της ανήλικης •
Της ΠΟΠΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
Ελεύθεροι, αφέθηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή Ρεθύμνου, που διήρκησε τέσσερις περίπου ώρες, οι δυο νεαροί, ο 17χρονος και ο 23χρονος, που κατηγορούνται για το θάνατο της 16χρονης μαθήτριας Στέλλας Ακουμιανάκη, που έχασε την ζωή της ανήμερα του Πάσχα από δηλητηρίαση οινοπνεύματος ύστερα από κατανάλωση αλκοόλ από...
κοινού με τους δυο παραπάνω κατηγορούμενους.

Ανακριτής και εισαγγελέας, αφού συσκέφθηκαν για 45 λεπτά, ομόφωνα κατέληξαν στην απόφαση της μη προσωρινής κράτησης των δυο κατηγορουμένων αλλά να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Ειδικότερα, στον 17χρονο επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από την χώρα και χρηματική εγγύηση 12.000 ευρώ. Παράλληλα, διατάχθηκε η ανάθεση της επιμέλειάς του σε επιμελητή ανηλίκων, ο οποίος θα πρέπει να συντάξει έκθεση και για την συμπεριφορά του κατηγορούμενου. Στον 23χρονο, επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της εμφάνισης του στο Α.Τ. Ρεθύμνου κάθε 1η και 15η εκάστου μηνός, καθώς και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Χρηματική εγγύηση δεν του επιβλήθηκε, όπως στον 17χρονο.

Οι δυο νεαροί αρνήθηκαν τις κατηγορίες οι οποίες τους έχουν απαγγελθεί, δηλαδή αυτές της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο και του βιασμού, υποστηρίζοντας ότι δεν ήθελαν να κάνουν κακό στην ανήλικη και ότι αγνοούσαν πως η κατανάλωση αλκοόλ ενέχει κινδύνους και πολύ περισσότερο ότι μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Και οι δυο είπαν στον ανακριτή πως εκφράζουν την λύπη τους για ότι συνέβη.

«Είναι απόλυτα σεβαστή κάθε εισαγγελική και δικαστική κρίση. Έτσι έκριναν στην παρούσα φάση το σεβόμαστε απόλυτα. Ζητούμενό μας δεν ήταν και δεν είναι η προφυλάκιση κανενός. Ζητούμενό μας είναι η διερεύνηση και η απόδοση ευθυνών σε όποιους κι αν ανήκουν» αρκέστηκαν να δηλώσουν οι γονείς του άτυχου κοριτσιού, δια του συνηγόρου τους Ανδρέα Αργυρόπουλου.

Εν τω μεταξύ, από την ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη που θα διενεργήσει ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Φίλιππος Κουτσάφτης, τον οποίο διόρισε ο ανακριτής Ρεθύμνου Α. Μαρνέρης, θα εξαρτηθεί η πορεία και η εξέλιξη της ανάκρισης στο σκέλος που αφορά τις τυχόν ποινικές ευθύνες του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου που επιλήφθηκε του περιστατικού οξείας μέθης του άτυχου κοριτσιού.

Αναλυτικά

Ελεύθεροι, με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν χθες, μετά την απολογία τους στον ανακριτή Ρεθύμνου, που διήρκησε τέσσερις περίπου ώρες, οι δυο νεαροί, ο 17χρονος και ο 23χρονος, εναντίον των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε σχέση με το θάνατο της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη, για τα αδικήματα της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο και του βιασμού και τα δυο από κοινού και κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, στον 17χρονο επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από την χώρα και χρηματική εγγύηση 12.000 ευρώ. Το ποσόν της εγγύησης χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα υψηλό για τα τοπικά δικαστικά δεδομένα γεγονός που δείχνει ότι ο ανακριτής δεν πείστηκε από την απολογία του νεαρού. Παράλληλα, διατάχθηκε η ανάθεση της επιμέλειάς του σε επιμελητή ανηλίκων, ο οποίος θα πρέπει να συντάξει έκθεση και για τη συμπεριφορά του κατηγορούμενου.

Στον 23χρονο, επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της εμφάνισής του στο Α.Τ. Ρεθύμνου κάθε 1η και 15η εκάστου μηνός, καθώς και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Χρηματική εγγύηση δεν του επιβλήθηκε, όπως στον 17χρονο.

Υπενθυμίζεται, ότι η άτυχη κοπέλα πέθανε ανήμερα του Πάσχα από δηλητηρίαση οινοπνεύματος ύστερα από κατανάλωση αλκοόλ από κοινού με τους δυο νεαρούς. Είχε μεταφερθεί από τους ίδιους στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όταν διαπίστωσαν ότι το κορίτσι δεν ήταν καλά τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου, με οξεία μέθη και λίγες ώρες αργότερα κατέληξε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Οι δυο νεαροί αρνήθηκαν τις κατηγορίες οι οποίες τους έχουν απαγγελθεί, δηλαδή αυτές της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο και του βιασμού, υποστηρίζοντας ότι δεν ήθελαν να κάνουν κακό στην ανήλικη και ότι αγνοούσαν πως η κατανάλωση αλκοόλ ενέχει κινδύνους και πολύ περισσότερο ότι μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Και οι δυο είπαν στον ανακριτή πως εκφράζουν την λύπη τους για ότι συνέβη.

Τόσο στην προφορική τους απολογία απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις του ανακριτή όσο και στα υπομνήματα που είχαν ετοιμάσει με τους συνηγόρους τους, οι δυο νεαροί κατηγορούμενοι επέμειναν ότι οι δυο κατηγορίες εναντίον τους, κακουργηματικού χαρακτήρα, είναι αβάσιμες νομικά, καθώς αφ ενός δεν διέπραξαν ασελγείς πράξεις εις βάρος της ανήλικης και αφ ετέρου ότι δεν την άφησαν αβοήθητη όταν αντιλήφθηκαν ότι δεν νοιώθει καλά αλλά αντίθετα άμεσα έσπευσαν να της προσφέρουν βοήθεια μεταφέροντάς την στο Νοσοκομείο για την παροχή ιατρικής φροντίδας και παρέμειναν μαζί της μέχρι την στιγμή που μεταφέρθηκε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ζήτησαν δε από τον ανακριτή να στραφούν οι έρευνες των ευθυνών στο διάστημα που μεσολάβησε από τις 4.30 τα ξημερώματα του Μ. Σαββάτου έως τις 9 το πρωί που παρέμεινε στο Δημόσιο Νοσηλευτικό Ίδρυμα.

Ειδικότερα, οι συνήγοροι των δυο κατηγορουμένων, Αντώνης Βουλγαράκης και Παντελής Φουρφουλάκης του 17χρονου και Βαγγέλης Μουνδριανάκης και Γιώργος Στειακάκης του 23χρονου, σε υπομνήματα που κατέθεσαν στον ανακριτή υποστηρίζουν ότι νομικά δεν έπρεπε να τους απαγγελθούν οι κατηγορίες διότι, σε ότι αφορά την θανατηφόρα έκθεση σε κίνδυνο: α) δεν άφησαν αβοήθητο το 16χρονο κορίτσι αλλά το μετέφεραν σε ασφαλές μέρος για να βοηθηθεί, δηλαδή στο νοσοκομείο β) δεν θέλησαν ουδέποτε να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του κοριτσιού αντίθετα προσπάθησαν να τον αποτρέψουν όταν τον διαπίστωσαν. Σε ότι αφορά τον βιασμό για τον οποίο κατηγορούνται, υποστηρίζουν ότι α) δεν ενήργησαν ασελγείς πράξεις β) δεν άσκησαν στην ανήλικη απειλή ή σωματική βία.

«Λυπούμαστε πολύ για ότι συνέβη, λυπούμαστε για το θάνατο της Στέλλας. Δεν είχαμε πρόθεση να της κάνουμε κακό, όλοι μαζί συμφωνήσαμε για να μην γυρνάμε από το ένα μπαρ στο άλλο να πάμε στο αυτοκίνητο να πιούμε ποτό. Δεν γνωρίζαμε ότι μπορεί να κινδυνεύει η ζωή ενός ανθρώπου ή ότι μπορεί ακόμα και να πεθάνει κάποιος από αλκοόλ. Δεν σκεφτήκαμε να την ποτίσουμε για να την καταστήσουμε ανίκανη ν’ αντιδράσει και να την βιάσουμε. Ούτε κάναμε κάτι τέτοιο. Μαζί πίναμε κι όταν είδαμε πως δεν είναι καλά αμέσως την μεταφέραμε στο Νοσοκομείο. Εμείς μόνοι μας την προσέχαμε, όταν την έβγαλαν στο διάδρομο μετά που την εξέτασε ο γιατρός. Δεν μας είπε κανείς ότι είναι σοβαρή κατάσταση αντίθετα μας είπαν ότι θα συνέλθει σε λίγο. Μείναμε με τη Στέλλα και όταν τελείωνε κάθε ορός ειδοποιούσαμε την νοσοκόμα κι ερχόταν και τον άλλαζε. Ενώ περιμέναμε να συνέλθει όπως μας είπαν, το πρωί άρχισε να βγάζει αφρούς. Φωνάξαμε κι ήρθαν και την πήραν. Μετά την πήγαν στην εντατική. Είμαστε εκεί μέχρι που ήρθαν οι γονείς της» φέρονται να είπαν οι δυο κατηγορούμενοι ενώ και οι συνήγοροί τους φέρονται να επισημαίνουν στα υπομνήματά τους ότι η Δικαιοσύνη δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναζητά εξιλαστήρια θύματα για τις υποθέσεις αλλά τους ποινικά υπεύθυνους γι’ αυτές.

Ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης, κατά πληροφορίες επέπληξε τους δυο νεαρούς για τη συμμετοχή τους στην υπόθεση αλλά ιδιαίτερα απευθυνόμενος στον 17χρονο του υπενθύμισε ότι το κορίτσι τον εμπιστευόταν πάρα πολύ γιατί τον θεωρούσε φίλο της κι εκείνος δεν ανταποκρίθηκε σ’ αυτήν την εμπιστοσύνη.

Η ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη θα καθορίσει την πορεία της ανάκρισης

Μπορεί να απολογήθηκαν οι δυο νεαροί εναντίον των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, ωστόσο η ανάκριση συνεχίζεται. Από την ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη που θα διενεργήσει ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Φίλιππος Κουτσάφτης, τον οποίο διόρισε ο ανακριτής Ρεθύμνου Αθανάσιος Μαρνέρης, θα εξαρτηθεί η πορεία και η εξέλιξη της ανάκρισης στο σκέλος που αφορά τις τυχόν ποινικές ευθύνες του ιατρικού προσωπικού του Νοσοκομείου που επιλήφθηκε του περιστατικού οξείας μέθης του άτυχου κοριτσιού.

Ο ανακριτής θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα στον ιατροδικαστή στα οποία, ως ειδικός, αφού ορκιστεί καλείται να απαντήσει σε εύλογο χρόνο.

Ειδικότερα, ο ανακριτής ζητάει από τον κ. Κουτσάφτη, αφού μελετήσει το υλικό της δικογραφίας, να συντάξει και να του καταθέσει σχετική έκθεση, με την οποία να γνωμοδοτεί αιτιολογημένα, πλήρως και εμπεριστατωμένα, με το δεδομένο, όπως αναφέρει, ότι η 16χρονη εισήλθε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνης σε κωματώδη κατάσταση:

α) ποιες θα έπρεπε να είναι οι ενδεδειγμένες ιατρικές πράξεις για την αρχική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου περιστατικού στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

β) με ποια ταχύτητα, από τη στιγμή που μεταφέρθηκε η ανήλικη στο Νοσοκομείο, θα έπρεπε να γίνουν οι πράξεις αυτές, δηλαδή άμεσα ή όχι;

γ) Εάν ακολουθήθηκε η ενδεδειγμένη διαδικασία από τους ιατρούς του Νοσοκομείου Ρεθύμνης,

δ) Εάν η 16χρονη μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο Νοσοκομείο λόγο οξείας μέθης και εάν δεν ακολουθήθηκαν οι ενδεδειγμένες και επιβεβλημένες ιατρικές πράξεις από τους ιατρούς, συνετέλεσαν αυτά ώστε το ανήλικο κορίτσι να μείνει αβοήθητο και να επέλθει δια της παραλείψεώς τους ο θάνατός του;

Σε εξέλιξη, όμως, βρίσκεται η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης και από τον τεχνικό σύμβουλο-ιατροδικαστή Χαράλαμπο Κούτση, που διόρισε την περασμένη Παρασκευή, για τους ίδιους με τους παραπάνω λόγους, η οικογένεια της άτυχης ανήλικης Στέλλας Ακουμιανάκη.

Ως τεχνικό σύμβουλο διόρισε χθες και η οικογένεια του 17χρονου κατηγορούμενο, τον ιατροδικαστή Αθηνών Χρήστο Λευκίδη.
http://www.rethnea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: