23.7.11

Στο νησί της τραγωδίας ο πρωθυπουργός και το βασιλικό ζεύγος της Νορβηγίας


Στους 92 ανήλθαν οι νεκροί από το διπλό μακελειό στη Νορβηγία. Ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ και το βασιλικό ζεύγος της χώρας μετέβησαν στο νησί Ουτόγια, σε ξενοδοχείο όπου παραμένουν όσοι γλίτωσαν από τη μανία του δολοφόνου, καθώς και οι συγγενείς των θυμάτων. Ο ...

δράστης, 32χρονος Νορβηγός το όνομα του οποίου δεν έχει δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα, σκότωσε τουλάχιστον 85 ανθρώπους στο νησί Ουτόγια, ενώ ενοχοποιείται και για την έκρηξη στο Όσλο, κατά την οποία βρήκαν τον θάνατο επτά άτομα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζόντων, ο δράστης κυνηγούσε και πυροβολούσε τα θύματά του επί μία ώρα. Εκείνη την ώρα στο νησί Ουτόγια βρισκόταν σε εξέλιξη συνέδριο της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος.

Σύμφωνα με τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης το όνομα του δράστη είναι Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

Σήμερα το πρωί η νορβηγική αστυνομία συνέλαβε άνδρα, ο οποίος είχε στην τσέπη του μαχαίρι, έξω από το ξενοδοχείο στο οποίο μετέβη ο πρωθυπουργός, που επισκέπτεται τα μέλη της νεολαίας του κόμματός του, που γλίτωσαν από την φονική επίθεση. Ο νεαρός άνδρας που συνελήφθη εξήγησε ότι είχε το μαχαίρι στην τσέπη του «επειδή δεν αισθανόταν ασφαλής».

Ο πρωθυπουργός βρισκόταν μέσα στο ξενοδοχείο την ώρα που συνελήφθη ο νεαρός.

Μήνυμα του πρωθυπουργού

Ολόκληρος ο κόσμος σκέφτεται τα θύματα των δύο χθεσινών επιθέσεων στη Νορβηγία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Γενς Στόλτενμπεργκ, έπειτα από συνάντηση που είχε σε ξενοδοχείο κοντά στο νησί Οτόγια με επιζήσαντες, αλλά και συγγενείς των 84 θυμάτων του μακελειού που έγινε στο νησί αυτό στη διάρκεια συνεδρίου της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος.
Ο ίδιος δήλωσε «βαθιά συγκινημένος» και σημείωσε ότι γνώριζε προσωπικά κάποιους από αυτούς που σκοτώθηκαν.

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι νορβηγοί αξιωματούχοι συνεργάζονται με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών για να δουν αν υπάρχει οποιαδήποτε διεθνής ανάμειξη στη χθεσινή βομβιστική επίθεση κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο και το μακελειό στο Οτόγια, που προκάλεσαν συνολικά το θάνατο τουλάχιστον 92 ανθρώπων.

Ερευνούν το παρελθόν του δράστη

Εντωμεταξύ, εταιρεία λιπασμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Νορβηγός που συνελήφθη ως ύποπτος για την έκρηξη κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο και για την επίθεση στο Ουτόγια είχε αγοράσει έξι τόνους λιπάσματος το Μάιο. Ορισμένα είδη αγροτικών λιπασμάτων έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την παρασκευή εκρηκτικών.

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ είχε κάνει την παραγγελία αυτή μέσω της εταιρείας του, διευκρίνισε η εταιρεία λιπασμάτων.

Ο 32χρονος ύποπτος συνελήφθη από τις ειδικές δυνάμεις στο Ουτόγια, δυτικά του Όσλο, μετά την επίθεσή του στο συνέδριο της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος.

Ο Νορβηγός, στον οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τις πολύνεκρες επιθέσεις, είναι πρώην μέλος του ενός λαϊκιστικού κόμματος κατά της μετανάστευσης και διατηρούσε ιστολόγια από τα οποία εξαπέλυε επιθέσεις στην πολυπολιτισμικότητα και το Ισλάμ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι επιθέσεις

Ο απολογισμός των 85 νεκρών της επίθεσης στο Ουτόγια μπορεί να αυξηθεί καθώς η αστυνομία εξακολουθεί να αναζητά θύματα, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της αστυνομίας του Όσλο Ρότζερ Άντρεσεν.

Λίγες ώρες πριν από την επίθεση στο συνέδριο, ο ύποπτος φέρεται ότι πυροδότησε βόμβα στο κεντρικό Όσλο, από την οποία έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία. Ούτε αυτός ο απολογισμός είναι οριστικός, σύμφωνα με τον Άντρεσεν.

Παράλληλα η αστυνομία διερευνά σήμερα τις πληροφορίες ότι και ένας δεύτερος οπλισμένος άνδρας μπορεί να εμπλέκεται στην επίθεση στο νησί Οτόγια που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 85 ανθρώπων. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, δεν φαίνεται να προκύπτει το ενδεχόμενο αυτό.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ένας δεύτερος άνδρας, ο οποίος δεν φορούσε στολή αστυνομικού, όπως ο πρώτος ύποπτος που συνελήφθη, εθεάθη στο νησί Ουτόγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: