20.7.11

Ευρω-ρεσιτάλ κακοφωνίας...


Να μετατρέψουν το ρεσιτάλ κακοφωνίας που επικρατεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ομόφωνη απάντηση - λύση για το ελληνικό χρέος προσπαθούν οι ηγέτες της Ε.Ε., μόλις 24 ώρες πριν την... έναρξη της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται αύριο στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα ο Γ. Παπανδρέου «απαντά» στην Ανγκελα Μέρκελ τονίζοντας την ανάγκη η αυριανή σύσκεψη να καταλήξει σε ουσιαστικά αποτελέσματα. Μόλις χθες η Γερμανίδα καγκελάριος είχε επιχειρήσει να χαμηλώσει τον πήχυ, λέγοντας πως τα προβλήματα που θα συζητηθούν αύριο δεν μπορούν να λυθούν σε μια ημέρα...

Σε αντίθεση με την καγκελάριο Μέρκελ, που χθες προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να καλλιεργούνται μεγάλες προσδοκίες για τα αποτελέσματα της συνόδου, ο πρωθυπουργός Παπανδρέου έδωσε (σε συνέντευξή του στο Bloomberg) δραματικό τόνο στην αυριανή συνάντηση λέγοντας στην ουσία πως κατά τη διάρκειά της θα πρέπει να βρεθεί λύση. "Οι αγορές λένε περίπου αυτό που λέμε και εμείς: η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί, όμως η Ελλάδα δεν μπορεί να κουβαλάει το βάρος όλης της Ευρώπης και όλων των άλλων προβλημάτων που έχει η Ευρώπη".

"Κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας. Υπάρχουν συγκεκριμένα συστημικά προβλήματα εντός του ευρώ που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, έχουμε ένα ενιαίο νόμισμα αλλά διαφορετικές πολιτικές δανεισμού και φορολογίας, διαφορετικά επίπεδα ανταγωνιστικότητας στις οικονομίες μας". πρόσθεσε.

Μήνυμα προς εκείνους με πολλούς αποδέκτες -κυρίως προς τη Γερμανία- απηύθυνε ο πρόεδρος της Κομισιόν λέγοντας πως "ουδείς θα πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση για τη σοβαρότητα της κατάστασης". Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απηύθυνε και έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ενεργήσει με υπευθυνότητα, δήλωση που ερμηνεύεται ως απάντηση στις "απειλές" της ΕΚΤ πως δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις στην περίπτωση που οι οίκοι αξιολόγησης θεωρήσουν πως η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Επικριτικά στέκεται απέναντι από το Βερολίνο το Παρίσι. Δημοσιεύματα γαλλικών εφημερίδων αναφέρουν πως ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί, που σήμερα το απόγευμα αναμένεται να έχει συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ, έκανε λόγο για "γερμανικό εγωισμό" που "είναι εγκληματικός, συντηρεί την κρίση".

Σύσκεψη αντί τηλεδιάσκεψης

Στο μεταξύ, η τηλεδιάσκεψη που είχε προγραμματιστεί να γίνει σήμερα με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. δεν θα πραγματοποιηθεί. Στη θέση της θα γίνει αύριο το πρωί μια σύσκεψη στις Βρυξέλλες, η οποία φαίνεται πως θα λειτουργήσει ως προοίμιο της Συνόδου Κορυφής, που θα ξεκινήσει με μικρή καθυστέρηση. Στη συνάντηση των υπουργών αναμένεται να συζητηθεί η συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Τρίζουν τα δόντια οι τράπεζες

Από την πλευρά τους οι τράπεζες δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την προοπτική επιβολής φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και φρόντισαν σήμερα να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους. Απειλούν την ευρωζώνη με τη λήψη νομικών μέτρων στην περίπτωση που αποφασιστεί η επιβολή "φόρου Τόμπιν", σε μια προσπάθεια να ακυρώσουν ένα από τα υπό συζήτηση σχέδια για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Αισιόδοξες οι αγορές

Σε βίους αντίθετους, οι αγορές την Τετάρτη, βλέπουν θετικά μηνύματα προεξοφλώντας λύση. Η ημέρα ξεκίνησε αδύναμα για το ευρώ, το οποίο όμως σταδιακά ανέκτησε το χαμένο έδαφος έναντι του δολαρίου και λίγο μετά τις 2.30 μ.μ. ώρα Ελλάδας η ισοτιμία είχε διαμορφωθεί στο 1,422. Σε θετικό έδαφος κινούνται οι δείκτες στις χρηματαγορές, τόσο σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι, όσο και στην Αθήνα.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: