5.7.11

Η Κριστίν Λαγκάρντ αναλαμβάνει το τιμόνι του ΔΝΤ...


Η Κριστίν Λαγκάρντ, η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, αναλαμβάνει σήμερα την ηγεσία του ΔΝΤ αποτελώντας την πρώτη γυναίκα που τίθεται ποτέ επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού από την ίδρυσή του το 1944.

Με την... τοποθέτησή της αυτή διατηρείται η παράδοση που θέλει την Ευρώπη να ηγείται του ΔΝΤ και τις ΗΠΑ να ηγούνται της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η χρονική στιγμή ανάληψης των νέων καθηκόντων της είναι κρίσιμη καθώς το ΔΝΤ είναι βουτηγμένο για τα καλά στην ευρωπαϊκή κρίση με την υπερχρεωμένη Ελλάδα στο επίκεντρο αλλά και με την προσοχή του στραμμένη στις άλλες προβληματικές χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Γι' αυτό και το πρώτο της καθήκον θα είναι μάλλον να αντιμετωπίσει την ελληνική κρίση του χρέους μαζί με την Ευρωζώνη και να αποτρέψει την μετάδοση της κρίσης στην λοιπή Ευρωζώνη.

Η Λαγκάρντ έχει ήδη πιέσει την Ελλάδα να κινηθεί ταχύτατα με την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας που θεωρούνται προϋπόθεση από ΔΝΤ και ΕΕ15 για τη χορήγηση περαιτέρω δανειακής βοήθειας.

Ωστόσο, η νέα ηγέτης του ΔΝΤ θα έχει να αντιμετωπίσει και άλλα σοβαρά προβλήματα όπως η ανισορροπία της παγκόσμιας οικονομίας, ο υψηλός πληθωρισμός στην Κίνα, η χαμηλά ανάπτυξη σε ΗΠΑ και ΕΕ και ο κίνδυνος υπερθέρμανσης των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Τέλος, η Λαγκάρντ έχει δηλώσει πως θέλει να ενοποιήσει το προσωπικό του ΔΝΤ που αποτελείται από 2.500 υπαλλήλους και 800 οικονομολόγους, όπως επίσης να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στον διεθνή οργανισμό.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: