21.7.11

Γ. Παπανδρέου: Η Ευρώπη έδωσε απάντηση...



H E.E. έδωσε απάντηση στο πρόβλημα της Ελλάδας τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα βρισκόταν σε διαφορά φάσης από τις εξελίξεις. Αναφέρθηκε στα... οφέλη που θα αποκομίσει η Ελλάδα από το νέο πακέτο που συμφωνήθηκε και πρόσθεσε ότι αυτό από μόνο του δεν αρκεί εάν δεν αλλάξει η χώρα.

Αναφέρθηκε στη σκληρή διαπραγμάτευση που έγινε στο εξωτερικό ώστε να πιάσουν κόπο οι θυσίες των Ελλήνων. Έκανε αναφορά στην αντιπολίτευση λέγοντας πως "ακούσαμε έυκολα λόγια" και πρόσθεσε πως "η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί το μέγεθος της προσπάθειας που έγινε". Ως ενδεικτικό της διαπραγμάτευσης παρέθεσε το ότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε εγγυήσεις για τις ελληνικές τράπεζες. Όσον αφορά στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, τόνισε πως θα γίνει με απολύτως ασφαλή τρόπο για τις τράπεζες καθώς διασφαλίζεται η παροχή ρευστότητας με απόφαση που θα λάβει η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στη σημερινή σύνοδο η Ελλάδα καθόρισε τις διαπραγματευτικές της αρχές, οι οποίες είναι μακροχρόνια βιωσιμότητα, ελάφρυνση του βάρους στην ελληνική οικογένεια, καλυψη δανειακών αναγκών για τα επόμενα χρόνια, ώθηση στην ανάπτυξη, αναθέρμανση της οικονομίας και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τόνισε πως κερδήθηκε χρόνος για να κάνει η χώρα τις αλλαγές σε κλίμα ασφάλειας και ότι οι δανειακές ανάγκες διασφαλίζονται μέχρι το 2020. Η επαναγορά του χρέους πρόσθεσε θα γίνει μέσω του EFSF και η ανταλλαγή υπαρχόντων ομολόγων με νέα 30ετή.

Τα παραπάνω, σύμφωνα με τον ίδιο θα γλυτώσουν στη χώρα 3 δισ. ευρώ το χρόνο αλλά θα έχουν νόημα μόνο εάν αλλάξει η οικονομία, το κράτος, το παραγωγικό μοντέλο και νοοτροπίες δεκαετιών. "Πρέπει να δημιουργήσουμε Ελλάδα βιώσιμη που σέβεται τους πολίτες της", τόνισε.
ene.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: