14.7.11

Το μέλλον του Ντυνάν στη σκιά της «ομερτά μεταξύ ιδιωτών»...


Στον αέρα βρίσκεται η επιβίωση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», λένε οι γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι του νοσοκομείου, μιλώντας για «ομερτά» μεταξύ επιχειρηματιών που μονοπωλούν τον κλάδο της υγείας. Τη βαριά ατμόσφαιρα που επικρατεί αισθάνεται κάποιος ήδη από την είσοδό του στο νοσοκομείο: «Η ζωή 1.100 εργαζομένων κρίνεται από... το μέλλον του νοσοκομείου. Είμαστε αποφασισμένοι να βγούμε στο δρόμο, γιατί ο υπουργός Υγείας περνάει τροπολογίες αγνοώντας τους εργαζομένους. Τους οποίους σκοπεύουν να πετάξουν στο δρόμο ορισμένοι για να κερδοσκοπήσουν. Δουλεύουμε με μειωμένο προσωπικό, με δυσκολία βγαίνουν οι βάρδιες.

»Αποφάσισαν να πουλήσουν ένα κοινωφελές ίδρυμα που κατασκευάστηκε από δωρεές πολιτών και κρατικά κονδύλια. Ενα νοσοκομείο που θα μπορούσε να κερδοφορεί, ενώ σήμερα το εγκαταλείπουν οι γιατροί του κι εμείς δουλεύουμε με καθυστερήσεις πληρωμών», θα πει η Αγγελική Αποστόλου που εργάζεται τα 11 από τα 12 χρόνια λειτουργίας του νοσοκομείου στις «πληροφορίες». Και προσθέτει την προσωπική της αγωνία: «Είμαι 49 ετών, διαζευγμένη με δύο παιδιά».

Οι γιατροί

Για ορισμένους γιατρούς η πρόταση που εξετάζεται από την κυβέρνηση για συνεργασία με άλλα νοσοκομεία «ανοίγει πόρτες». Κανείς τους δεν θέλει ν' αλλάξει το εργασιακό καθεστώς. Σήμερα έχουν το δικαίωμα να εργάζονται στο νοσοκομείο και στο ιατρείο τους ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Και εφόσον το νοσοκομείο δεν φαίνεται να περνάει στα χέρια του ΕΣΥ, θα διατηρηθούν οι σχέσεις εργασίας. Λένε ότι μέχρι σήμερα ζουν με την αγωνία της επιβίωσης του «Ερρίκος Ντυνάν», ελπίζοντας η συνεργασία με άλλα νοσοκομεία να λύσει το πρόβλημα χρηματοδότησής του «διότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις και θα καταρρεύσει».

Επιστολές στον υπουργό

Με δύο επιστολές (24/5 και 6/7/2011) οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» ενημέρωσαν τον Ανδρ. Λοβέρδο ότι το μέλλον του νοσοκομείου κρίνεται αβέβαιο, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν πληρωθεί. Στις επιστολές ζητούν την παραίτηση της διοίκησης, την οποία κατηγορούν για «κακοδιαχείριση με θύματα τους εργαζόμενους», τονίζοντας ότι «δεν μπορεί αυτοί που έφτασαν το "Ντυνάν" σε αυτή την κατάσταση να αναλαμβάνουν την εξυγίανσή του». Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζητούν από τον υπουργό να πληροφορηθούν «ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για τις αυθαιρεσίες στο "Ερρίκος Ντυνάν"».

Το μεγάλο πρόβλημα του νοσοκομείου είναι η επιβίωσή του, λένε οι εργαζόμενοι, επισημαίνοντας ότι αν κλείσει το νοσοκομείο θα μείνουν άνεργοι. Η «Ε» μίλησε με τους Κων. Μπάου, γραμματέα, Κων. Κρέτση και Γ. Μποζίκα, διοικητικούς υπαλλήλους, Γ. Υφαντή, τεχνικό, Γ. Κουτσιούκη, νοσηλευτή.

«Μπορεί να ορθοποδήσει»

Λένε ότι το νοσοκομείο είναι κοινωφελές ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αλλά ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) που κατασκευάστηκε με δωρεές ιδιωτών και κρατικά κονδύλια. Υποστηρίζουν ότι το νοσοκομείο «μπορεί να ορθοποδήσει με κατάλληλους οικονομικούς χειρισμούς (ασφαλιστικά πακέτα), ελκυστικές προσφορές, με χαμηλές τιμές για εξετάσεις και νοσηλεία, με ιδιωτικές ασφάλειες και τη συμμετοχή ασφαλιστικών Ταμείων».

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η τροπολογία που καταθέτει ο υπουργός δεν ξεκαθαρίζει το καθεστώς συνεργασίας ή πώλησης, ενώ επιτρέπει την παράταση του προβλήματος διαιωνίζοντας τις καθυστερήσεις πληρωμών.

Ανησυχία εκφράζουν και οι ασθενείς του νοσοκομείου. Μάλιστα, ορισμένοι ασθενείς ρωτούσαν τους νοσηλευτές στους διαδρόμους «από πότε έχουν να σας πληρώσουν». Αρκετοί τηλεφωνούν για να ρωτήσουν αν συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία του νοσοκομείου. Οι διοικητικοί υπάλληλοι μιλούν για μείωση των εισαγωγών για νοσηλεία που κυμαίνεται σε ποσοστό 20-30%. Το νοσοκομείο διαθέτει συνολικά 356 κλίνες και φέτος νοσηλεύει περίπου 120 ασθενείς την ημέρα.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: