19.7.11

Η αγωνία του ταξιδιώτη...




Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος αυτή την εβδομάδα καθώς τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες εκτοξεύει ακόμη ψηλότερα και η κρίσιμη συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) προκειμένου να... αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις την ώρα που χιλιάδες τουρίστες θα προγραμματίζουν τις θερινές τους διακοπές και το ταξίδι τους σε κάποιο νησί.
Η ηγεσία της ΠΝΟ αναμένεται να αποφασίσει τη στάση που θα κρατήσει μετά και την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Χάρη Παμπούκη, όπου του τέθηκαν τα αιτήματα για τα ασφαλιστικά και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ναυτικών που θίγονται από το Μεσοπρόθεσμο.

Κάλεσμα στους ναυτεργάτες να προετοιμαστούν για απεργιακή κινητοποίηση το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου έχουν απευθύνει με ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ (Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού), ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ (κατώτερα πληρώματα μηχανής), ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού), ΠΕΠΡΝ (Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών), με τη συμπαράσταση της ΠΕΣ/ΝΑΤ(Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ) και της Επιτροπής Ανέργων Ναυτικών.

Χθες, ακτοπλόοι που συναντήθηκαν με τα μέλη της ΠΝΟ εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους προς τα δίκαια, όπως τα χαρακτήρισαν, αιτήματα των ναυτεργατών απευθύνοντας παράλληλα έκκληση να μη γίνει μια απεργία τη συγκεκριμένη περίοδο καθώς θα πλήξει ανεπανόρθωτα τον ακτοπλοϊκό κλάδο και τις οικονομίες στις νησιωτικές περιοχές.

Σύμφωνα με στοιχεία από την πλευρά των εκπροσώπων της ακτοπλοΐας, την περίοδο αυτή για τις Κυκλάδες αναχωρούν καθημερινά περίπου 8 με 10 χιλιάδες επιβάτες, για τα Δωδεκάνησα 2.500 καθημερινά, ενώ για το Ηράκλειο τα Σαββατοκύριακα περίπου 5 με 6 χιλιάδες επιβάτες.

Να σημειωθεί πως ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε πρόσφατα ότι κανείς δεν θέλει ρήξεις και μάλιστα για διάφορα θέματα της κοινωνίας και δεσμεύθηκε να εξετάσει όλα τα θέματα των ναυτικών με πολιτική επίλυση και κοινωνικό διάλογο στο πλαίσιο του εφικτού. Μάλιστα έχει τονίσει ότι «δεν θα κλείσει καθόλου το λιμάνι και πως όλα τα θέματα θα επιλυθούν με διάλογο».

Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού με πρόσφατη ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «απειλή» αναφερόμενη στη δήλωση του υπουργού ότι δεν θα κλείσει καθόλου το λιμάνι, ενώ ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει στην κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης των ναυτεργατών.

Την ίδια ώρα οι ακτοπλόοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μειωμένη επιβατική κίνηση. Εξαίρεση αποτελούν σε ό,τι αφορά τους επιβάτες οι γραμμές των Χανίων, των δυτικών Κυκλάδων και των Χίου-Μυτιλήνης, όπου τα στοιχεία δείχνουν μια μικρή αύξηση. Την ίδια περίοδο τα καύσιμα κινούνται με τιμές αυξημένες περίπου κατά 25% σε σύγκριση με πέρυσι. *
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: