29.7.11

Νορβηγία: Δεύτερη κατάθεση του Μπρέιβικ σήμερα...


Τη δεύτερη κατάθεσή του θα δώσει σήμερα στην αστυνομία ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, που έχει ομολογήσει ότι είναι υπεύθυνος για τη διπλή επίθεση της περασμένης Παρασκευής, ενώ σήμερα θα γίνει και η πρώτη κηδεία θύματος του μακελειού.

Ο κατηγορούμενος θα... κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις νέες πληροφορίες που προέκυψαν μετά την πρώτη, επτάωρη κατάθεσή του το Σάββατο, είπε ο εισαγγελέας Παλ-Φρέντρικ Χγορτ Κράμπι.

Παράλληλα θα υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση. Ο συνήγορός του έχει δηλώσει ότι ο Μπρέιβικ, που ισχυρίζεται ότι έδρασε για να αποτρέψει τη ισλαμοποίηση της Ευρώπης, είναι παρανοϊκός.

Εν τω μεταξύ, η 18χρονη Μπάνο Ρασίντ θα είναι το πρώτο θύμα που θα κηδευτεί, σε εκκλησία κοντά στο Όσλο. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ θα παραστεί σε επιμνημόσυνη δέηση στο Όσλο στη μνήμη των 76 νεκρών της χειρότερης επίθεσης στη Νορβηγία από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η τελετή διοργανώνεται από το Εργατικό Κόμμα και τη νεολαία του που ήταν και οι στόχοι των χτυπημάτων.

Η τελετή θα αρχίσει στις 3.30 μ.μ. τοπική ώρα, τη στιγμή δηλαδή που πριν από ακριβώς μία εβδομάδα, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από κυβερνητικά κτήρια.

Πάράλληλ, δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα καταδεικνύει άνοδο της στήριξης προς το Εργατικό Κόμμα κατά περίπου δέκα ποσοστιαίες μονάδες μετά το μακελειό.

Η δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Sunnmoersposten διενεργήθηκε σε δύο μέρη: τις τέσσερις ημέρες πριν τις επιθέσεις και τις τέσσερις ημέρες μετά. Πριν, οι θετικές γνώμες για τους Εργατικούς ήταν 28,1% ενώ μετά αυξήθηκαν στο 38,7%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: